Elisabeths undertøy og nøkler ble stjålet – tre måneder senere prøvde noen å låse seg inn

ÅSTED NORGE (TV 2): – Jeg føler at noen vil meg noe vondt, sier Elisabeth Svela fra Stavanger. Da undertøyet hennes ble stjålet i sommer, lot tyven smykkene, passet og flere tusen kroner ligge igjen.

Elisabeth Svela (56) bor alene ved sjøen på Tasta i Stavanger etter at mannen døde for åtte år siden.

– Jeg er livredd for å være her. Det er livskvaliteten min det går utover. Det er ikke en lek, sier Elisabeth.

Lørdag 14. juli er en varm sommerdag i Stavanger.

Elisabeth tilbringer hele dagen hjemme sammen med ei venninne. Klokken 19.00 kjører hun venninnen til byen.

Da hun kommer tilbake er klokka 19.50. Men det tar nesten ett døgn før hun oppdager at fremmede har vært inne i huset hennes mens hun var borte.

Neste ettermiddag, da hun skal ta seg en dusj, oppdager hun noe merkelig på badet. Døra inn til garderoben hennes pleier alltid å stå på gløtt, men nå er den lukket. Elisabeth kjenner at pulsen stiger.

Elisabeth Svela fra Stavanger lever i frykt. Først ble undertøyet og nøklene hennes stjålet under et innbrudd, tre måneder senere prøvde noen å låse seg inn. Foto: Åsted Norge
Elisabeth Svela fra Stavanger lever i frykt. Først ble undertøyet og nøklene hennes stjålet under et innbrudd, tre måneder senere prøvde noen å låse seg inn. Foto: Åsted Norge

Ikke interessert i verdisaker

Da hun går inn i garderoben ser hun at klærne ligger strødd på gulvet og at undertøysskuffen er tømt. Hun blir ekstra redd når hun oppdager at tyven eller tyvene ikke har rørt passet og flere tusen kroner i Euro som lå sammen med undertøyet.

– Alle smykkene mine... Alt ligger her. De har ikke tatt noen ting. Det er det som er så sprøtt. Hvorfor komme inn og stjele undertøyet mitt? Ikke har jeg noe dyrt undertøy heller, sier hun.

– Jeg ringte nevøen min i Oslo som er politi. Jeg hylte og skrek, forteller hun.

Elisabeth Svelas hus og naust ligger usjenert til ved sjøen på Tasta i Stavanger. Foto: Åsted Norge
Elisabeth Svelas hus og naust ligger usjenert til ved sjøen på Tasta i Stavanger. Foto: Åsted Norge

Like etterpå griper frykten enda hardere tak i henne, når hun oppdager at et nøkkelknippe fra veska hennes også er borte.

– Da satt jeg og gråt i ett døgn, forteller hun.

Livredd for å bo hjemme

Etter den skremmende hendelsen begynte Elisabeth å sove med et balltre i sengen. Hun bestemte seg også for å montere overvåkningsutstyr.

– De har jo skremt meg, men jeg har ikke lyst til å flytte fra mitt eget hjem, sier Elisabeth.

Natt til lørdag 27. oktober klokken 00.26 oppdaget overvåkningskameraet at en mørkkledd, tynn mann prøvde å låse seg inn hos Elisabeth med et nøkkelknippe som ble stjålet under innbruddet tidligere denne sommeren.

Var i begravelse

Tyven eller tyvene har trolig kommet seg inn gjennom en dør i underetasjen. En nøkkel til denne døra lå godt gjemt i naustet på brygga hennes. En lås i naustet var rusten og døra var trolig åpen de 50 minuttene hun var borte lørdag 14. juli.

Etter innbruddet fikset Elisabeth låsen i naustet, plomberte den aktuelle døra i huset og monterte overvåkningsutstyr.

Deretter brukte hun mye energi på å finne tilbake til en slags ro, samtidig som hun pleiet sin kreftsyke bestevenninne i Oslo.

I hele høst har hun pendlet mye til Oslo, og fredag 26. oktober drar hun dit igjen. Denne gangen for å arrangere bestevenninnens begravelse.

Føler seg sparket mens hun ligger nede

På vei hjem etter begravelsen lørdag 27. oktober sjekker hun telefonen sin. Først da oppdager hun hva overvåkningskameraet hjemme i Stavanger har fanget opp et halvt døgn tidligere.

På mobilskjermen ser hun en mørkkledd, tynn mann som sniker seg bort til døra hennes. Deretter prøver han to ganger å låse seg inn i huset hennes med nøklene som ble borte i juli.

Elisabeth Svela var i begravelsen til sin beste venninne da noen prøvde å låse seg inn i hjemmet hennes. Foto: Åsted Norge
Elisabeth Svela var i begravelsen til sin beste venninne da noen prøvde å låse seg inn i hjemmet hennes. Foto: Åsted Norge

– Det var surrealistisk at det var hjemme hos meg. Jeg hørte på lyden at det var nøklene mine.

For på nøkkelknippet henger en stor sølvkule som lager en spesiell lyd når den treffer døra og dørhåndtaket.

– Det var helt forferdelig. Den følelsen av å komme hjem da, den kan ikke beskrives. Jeg føler at noen sparker meg mens jeg ligger nede, sier hun.

Frykter hun har en fiende

Men det mannen som prøver å låse seg inn natt til 27. oktober ikke vet, er at nøklene ikke passer til Elisabeths hus. Han kommer seg altså ikke inn, men dét er ingen trøst for Elisabeth som knapt tør å sove.

Hun frykter at jobben hennes kan ha gitt henne en fiende. I tillegg til å eie en bar og en nattklubb, er Elisabeth leder av forliksrådet i Stavanger.

– Jeg føler jo at noen vil meg noe vondt, sier hun, selv om hun ikke kjenner til noen saker som kan ha fremprovosert et hat mot henne.

Politiet håper på tips

Begge forholdene er anmeldt til politiet i Stavanger. Til Åsted Norge sier avsnittsleder i Felles Straffesaksinntak, Rikke Kolle Lyngdal, at de ikke har registrert andre saker der noen har stjålet undertøy. Saken er derfor spesiell.

Rikke Kolle Lyngdal, avsnittsleder ved Sør-Vest politidistrikt. Foto: Åsted Norge
Rikke Kolle Lyngdal, avsnittsleder ved Sør-Vest politidistrikt. Foto: Åsted Norge

Politiet holder alle muligheter åpne og håper på tips, selv om personen på overvåkningsfilmen fra 27. oktober er tildekket.

– Det kan være noen der ute som drar kjensel på kroppsbygning og hvordan personen beveger seg. Noe som gjør at vi kan få opplysninger som fører oss nærmere hvem denne personen kan være, sier Rikke Kolle Lyngdal.

Også Elisabeth håper på en snarlig slutt.

– Det er en en frykt, og den sitter her ennå. Det er ikke godt å bo her. Det er ikke godt å vite at noen lusker rundt her. Det har vært tøft, sier hun.

Har du tips i saken? Send en e-post til astednorge@tv2.no