TV 2-prognose: Demokratene tar Representantenes hus

TV 2s tallknusere melder at demokratene får 229 representanter i Huset mot 206 til republikanerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I valget til Representantenes hus (Huset) viser TV 2s første prognose at demokratene tar 229 seter og og republikanerne tar 206.

Dermed har Det republikanske parti og Donald Trump mistet flertallet i ett av de to kamrene i Kongressen.

– Senatet blir republikansk, slår tallknuser Terje Sørensen fast.

Trolig blir republikanerne styrket med noen seter i Senatet. Både CNN og Fox News har også erklært seier til republikanerne i Senatet.

Følg valgdekningen direkte her

Det har vært forventet et blått flertall i Huset, men 229 er færre representanter enn de mest optimistiske håpet på.

«Den blå bølgen» uteble

Et slikt resultat betyr at «den blå bølgen» mange håpet på uteble, og demokratene er nok i beste fall mellomfornøyd med resultatet.

– Donald Trump vil nok framheve det som en seier at de ikke bare holdt flertallet i Senatet, men at det ble styrket, sier Hans Olav Lahlum.

Konsekvensen er allikevel en maktgjenvinning for demokratene. De vil kunne være en effektiv motsats mot Trumps politikk.

Da republikanerne fremdeles har flertall i Senatet, beholder Trump sjansen til å utnevne en Høyesterettsdommer uten demokratiske stemmer.

I et scenario som dette – og for så vidt i samtlige av scenariene som forespeiles her – er riksrett så godt som utelukket. Mens Huset alene kan stille presidenten for riksrett, kreves det også to tredeler i Senatet, og altså betydelig republikansk støtte, for at presidenten må gå av.

Regner på spreng

Tospannet som sitter og regner ut prognosene for TV 2 er politisk reporter Kjetil Løset og tallknuser Terje Sørensen. De to har flere ganger regnet seg fram til valgresultater lenge før alle andre.

Under presidentvalget i 2016 var de sågar først med å erklære Donald Trump som vinner. Lenge før amerikanske medier. Også under valget i Sverige traff de blink. Mange har spurt dem hvordan de klarer bragden, men de holder ikke tipsene hemmelig.

– Hemmeligheten er at vi ser på tallene som har kommet inn, men enda viktigere, tallene som ikke har kommet inn, sier Løset.

Tallknuserne ser på velgerstrukturen i de delene av statene som beregnes, og deretter analyserer de seg fram til som gitt dette var en sannsynlig vinner.

Hundrevis av kandidater

Et mellomvalg er veldig annerledes enn et presidentvalg. Det er flere hundre kandidater å følge med på. Løset og Sørensen sitter og følger med på datastrømmer fra hele USA.

Årsaken til at TV 2s prognose viser et jevnere resultat enn det amerikanske prognoser viser er regnemetoden.

Løset og Sørensen har valgt å se bort fra resultater fra tidligere prognoser, rett og slett fordi det har vært for store feil der. I tillegg legger de inn fordeler for de kandidatene som er på gjenvalg.

– Historien viser at kandidater på gjenvalg har en mye større sjanse til å bli gjenvalgt, forklarer Sørensen.