20-åring nekter straffskyld:

Politiet angrepet: – Skremmende

Arbeiderpartiet og Frp reagerer kraftig på det de opplever som et voldelig angrep mot politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til søndag samlet rundt 100 personer seg i Storgata i Oslo. Det var amper stemning og noen slåss.

Kamphanene skal etter hvert ha blitt aggressive mot politiet, som svarte med å sende flere patruljer til stedet i et forsøk på å få kontroll på situasjonen.

På et tidspunkt gikk en politimann med hund mot en 20 år gammel mann, som kort tid i forveien skal ha fått flere advarsler og beskjeder om å gå sin vei. Mannen er godt kjent av politiet fra tidligere.

Mens politibetjenten og hunden går mot mannen, holder han opp telefonen sin og filmer eller tar bilder.

Se videoen øverst i saken!

– Kom deg vekk!

Man hører det som trolig er politimannen rope «Kom deg vekk!».

Hunden står på to ben idet politibetjenten sparker eller dytter til mannen med foten sin, trolig for å få ham på avstand. Mannen, som blir sparket, reagerer med å sparke til politihunden med stor kraft.

Det var VG som først omtalte videoen.

– Det bekymrer meg at politiet angripes og blir hindret i arbeidet sitt. Dette skjedde flere steder natt til søndag. Man bryter en veldig alvorlig grense hvis man ikke etterkommer politiets beskjeder og velger å angripe, sier Arbeiderpartiets Jan Bøhler, som har sett den aktuelle videoen.

– Politiet er den ytterste fronten i samfunnet vårt. De fortjener beskyttelse og tillit, mener han.

Justispolitiker Jan Bøhler (Ap) reagerer på oppførselen i videoen.
Justispolitiker Jan Bøhler (Ap) reagerer på oppførselen i videoen. Foto: NTB Scanpix

– Alvorlig bekymret

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) reagerer på opptrinnet i videoen.

– Det er grunn til å være alvorlig bekymret når folk viser så lite respekt for politiet. Jeg tenker at det være grunn til å tenke gjennom hvilke maktmidler politiet har og hvordan de skal bruke disse i slike situasjoner, sier Amundsen.

Han er tilhenger av at politiet håndterer slike situasjoner enda mer kontant og at terskelen for å pågripe og sette folk på glattcelle ikke behøver å være så høy.

– Jeg kjenner ikke alle omstendighetene her, men sparkingen av politihunden er stygg. Jeg mener at politiet skal gå inn hardt og tydelig i slike situasjoner. Det innebærer også at disse personene må straffeforfølges. Det skal svi når man opptrer på en slik måte, mener Amundsen.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).
Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp). Foto: NTB Scanpix

Både han og Bøhler gir politiet sin fulle støtte for måten de opptrer på i situasjonen.

Erkjenner ikke skyld

20-åringen som sparket politihunden ble pågrepet og satt på glattcelle til dagen etter. Han har ikke fått oppnevnt advokat. TV 2 er kjent med at han i avhør har erkjent å ha vært involvert i hendelsen, men han har ikke erkjent straffskyld.

Nå vurderer politiet om de skal innstille på å tiltale ham for vold mot politiet.

Mandag kveld skrev politiinspektør Johan Fredriksen en e-post til TV 2 der han forklarer hvordan de opplevde situasjonen.

– Så langt det har vært mulig for oss å undersøke hendelsesforløpet, fremgår det at hundeføreren ble tilkalt til hendelsen i Storgata fordi situasjonen var svært uoversiktlig for mannskapene som allerede befant seg der. Det var anslagsvis samlet over 100 ungdommer på stedet, flere av disse var åpenbart ruset, og det var tilløp til slåssing og ordensforstyrrelser på stedet.

Truende oppførsel

Han sier at flere av personene oppførte seg truende mot politiet.

Totalt ble fem personer pågrepet etter opptrinnet. Disse skal være fra 16 til 20 år gamle. Blant disse var mannen som sparket hunden.

Om angrepet på hunden, skriver Fredriksen:

– En av personene ble oppfattet som mer aggressiv enn de andre, og ble gjentatte ganger bedt om å fjerne seg. Da vedkommende ikke etterkom dette, valgte hundeføreren derfor å dytte vedkommende bakover med den ene foten for å markere at han skulle gå fra stedet.

– Dette er et lempelig middel sett i forhold til maktmidler som for eksempel bruk av hund, pepperspray eller kølle. I forhold til kompleksiteten i oppdraget og faren for å eskalere situasjonen ytterligere, mener vi at hendelsen ble løst med minst mulig bruk av makt.