ÅSTED: Slik så inngangsdøren til den 31 år gamle mannen ut da politiet kom til stedet. Bildet av den knuste ruten der gjerningsmennene skal ha tatt seg inn, er en del av påtalemyndighetens bevis i saken.
ÅSTED: Slik så inngangsdøren til den 31 år gamle mannen ut da politiet kom til stedet. Bildet av den knuste ruten der gjerningsmennene skal ha tatt seg inn, er en del av påtalemyndighetens bevis i saken. Foto: Magnus Braaten / TV 2

MC-klubb krevde 2.000 dollar fra mann (31) – to dager senere ble han drept

SANDVIKA (TV 2): Konflikten mellom den avdøde 31-åringen og de drapstiltalte MC-medlemmene skal ha blitt utløst av et krav om 2.000 dollar i «utmeldingsgebyr».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag begynte rettssaken mot syv tidligere medlemmer av MC-klubben Rock Machine.

To av dem er tiltalt for å ha drept en 31 år gammel norsk-iraner hjemme på hans hybel på Vettre i Asker søndag 22. januar 2017.

De øvrige fem er tiltalt for blant annet medvirkning til grov vold og for å ha skjult spor.

Én av de tiltalte erkjente i retten straffskyld for trusler mot den fornærmede, men for øvrig ble svaret «nei» gjentatt klart og tydelig for alle tiltalepostene.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari gikk deretter videre til å presentere det påtalemyndigheten mener ledet fram til drapet.

Fredag 20. januar: Klokken 16.42 sender en av de tiltalte en melding til 31-åringen, som kort tid i forveien hadde meldt seg ut av MC-klubben. Der viser han til et internasjonalt klubbvedtak som sier at alle som melder seg ut, må betale 2.000 dollar.

Svaret fra 31-åringen en time senere er negativt: «Det skjer aldri til den dagen jeg dør. Dere har bøffa meg, banka meg og slått ut tanna mi (...) Jeg har aldri vært med i noen klubb.»

Senere samme kveld sender 31-åringen en rekke alvorlige trusler til flere av de tiltalte i saken. «Jeg kommer til å kjøre alle midler som finnes på denne planeten mot dere, både lovlige og ulovlige. Jeg kjenner alle fiendene deres også», lyder en av dem.

TV 2 kjenner til at han også skal ha truet MC-medlemmenes familiemedlemmer på en grov måte.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari har tirsdag begynt på sitt innledningsforedrag. Advokat Mette Yvonne Larsen forsvarer den 34 år gamle drapstiltalte. Foto: Magnus Braaten / TV 2
Statsadvokat Carl Fredrik Fari har tirsdag begynt på sitt innledningsforedrag. Advokat Mette Yvonne Larsen forsvarer den 34 år gamle drapstiltalte. Foto: Magnus Braaten / TV 2

Lørdag 21. januar: En rekke medlemmer av Rock Machine MC, deriblant seks av de syv tiltalte, møtes i deres daværende klubblokale på Jessheim, ifølge påtalemyndigheten.

– Der skal meldingene fra N.N. (fornærmedes navn) ha vært tema, og det ble bestemt at de skulle reise hjem til ham neste dag, sier aktor i retten tirsdag.

Etter møtet reiser de tiltalte til en fest på Hønefoss, der en annen av Rock Machines fire norqesavdelinger holder til. De to drapstiltalte mennene sover over på festen, mener aktor.

Søndag 22. januar: Fornærmede sender i løpet av dagen nye trusler til flere klubbmedlemmer. «Jævla rock machine horeunger!! Eller skal vi si cock machine», er blant det fornærmede skriver på Facebook.

I en gruppesamtale på Facebook diskuterer de tiltalte igjen hvordan de skal reagere. I ettertid er meldingene i samtalen slettet, men politiet har lyktes med å gjenopprette flere av dem.

Klokken 15.00 møter de syv mennene opp utenfor døra til fornærmede, ifølge tiltalen. Fordi 31-åringen ikke vil åpne døren, roper partene til hverandre gjennom et vindu. Fornærmede later som han har ringt politiet, og ifølge aktor er det derfor de tiltalte forsvinner fra stedet.

Senere på ettermiddagen møtes flere av de tiltalte på pub i Oslo, mener aktor. Der blir det bestemt at de skal reise tilbake til 31-åringen.

Ifølge den drapstiltalte 34-åringens egen forklaring, banker hans medtiltalte 29-åring på fornærmedes dør.

– Da fornærmede kom ut, gikk han umiddelbart til angrep og slo tiltalte over nesen med en vektmanual, sier aktor.

Deretter smeller fornærmede igjen døren og låser, ifølge 34-åringens forklaring. Med en stein knuser de tiltalte ruta og tar seg inn i boligen, har han forklart.

ÅSTEDSUNDERSØKELSER: Slik så det ut utenfor avdødes bolig formiddagen etter drapet.
ÅSTEDSUNDERSØKELSER: Slik så det ut utenfor avdødes bolig formiddagen etter drapet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ifølge tiltalen holder 34-åringen fornærmede i gulvet, mens 29-åringen slår ham i hjel med vektmanualen. I retten beskrives svært omfattende skader mot 31-åringens hode og nakke. Ambulansepersonell er på stedet klokken 21.47 og erklærer fornærmede død bare fem minutter senere.

Etter drapet drar tre av de tiltalte til Jessheim, der de dusjer og skifter. En sprayflaske med vaskemiddel blir brukt til å vaske blod fra bilen, ifølge politiet. De drapstiltalte tar også inn på et hotell ved Gardermoen, der de bruker falske navn.

Mandag 23. januar: Etter å ha lest om saken i media reiser de tiltalte med buss til Jessheim klokken 11.32 og videre med tog til Oslo. Der møter de flere av sine medtiltalte på pub før de oppsøker sine respektive advokater. Omkring klokken 15.00, like etter at politiet har holdt en pressekonferanse om drapet, melder de seg på politihuset på Grønland.

I dagene som følger blir også resten av de tiltalte i saken pågrepet.

I forkant av rettssaken har de tiltaltes forsvarere varslet at deres klienter er uenige i tiltalens grunnlag. Advokat Mette Yvonne Larsen, som forsvarer den drapstiltalte 34-åringen, har dessuten fått oppnevnt en privat sakkyndig som har undersøkt mengden rusmidler i fornærmedes kropp. Hun mener dødsfallet like gjerne kan ha skyldtes en overdose.

– Aktoratet prøver å bygge oppunder at dette er en sak om MC-kriminalitet. Min klient har bare en perifer rolle i denne MC-gruppen, og jeg vil derfor be retten ha et åpent sinn når det gjelder rollen til Rock Machine MC, sier Larsen til i retten.

Den 29 år gamle drapstiltalte hevder fremdeles han husker svært lite fra den aktuelle søndagen i januar i fjor, men han bestrider ikke de faktiske forholdene i aktors innledningsforedrag, opplyser hans forsvarer Johannes Mæland.