SKAL FORHANDLE: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad skal forhandle om regjeringsplattform med Høyre, Frp og Venstre. Statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å forhandle om abort. Det blir nesten umulig å få flertall for en innstramming, men KrF trenger ikke nødvendigvis faktiske resultater, så lenge de får symboler.
SKAL FORHANDLE: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad skal forhandle om regjeringsplattform med Høyre, Frp og Venstre. Statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å forhandle om abort. Det blir nesten umulig å få flertall for en innstramming, men KrF trenger ikke nødvendigvis faktiske resultater, så lenge de får symboler. Foto: Pedersen, Terje

At Erna Solberg åpnet «abort-døren» litt, var nok

Selv om de taper abortkampen, kan KrF føle at de får en seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Kjell Ingolf Ropstad kastet abortloven inn i KrF-kampen, trodde jeg at han gjorde en tabbe. Jeg trodde regjeringspartiene ville avvise det kontant, og at han bare hadde skapt en stor fallhøyde og urimelige forventninger.

Raskt skjønte jeg at jeg tok feil.

Da Erna Solberg ikke avviste forslaget, samtidig som Ap og SV raste, var det gjort.

Abort-utspillet sikret seieren til den blå siden i KrF.

Ingenting skapte mer entusiasme på fylkesårsmøtene enn den delen av Ropstads tale der han snakket om muligheten til å endre abortloven.

Andre KrF-ere fulgte opp i debatten: Så dere hva Erna sa om abort? Hun er vår statsminister.

Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig
Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig Foto: Hvard Solem/TV 2

Men Ropstad skapte også urimelige forventninger. Å endre abortloven på en måte som gjør at færre kvinner får rett til å ta abort, er nær sagt umulig.

Det viktigste for KrF er abortlovens paragraf 2c, som åpner for abort etter uke 12 dersom det er fare for at barnet får alvorlig sykdom. Mer spesifikt er problemet at paragrafen åpner for abort på grunn av Downs syndrom.

Selv om dette gjelder svært få, er det veldig vanskelig å få flertall for endringer.

Hvis en endring skal være mer enn symbolsk, vil det bli en innstramming i retten til abort. KrFs ønske er at folk som tidligere ville få ta abort, ikke lenger skal få gjøre det.

De vil tvinge kvinner til å bære frem barn med Downs syndrom.

Det Høyre har sagt, er at de kan endre paragraf 2c, men legge større vekt på kvinnens egen vurdering. Det skal visstnok bare fjerne «det diskriminerende elementet» i loven, uten at det får praktisk betydning.

ÅPEN: Statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å forhandle om abort med KrF. Da må hun også få med seg Venstre, Frp og resten av eget parti.
ÅPEN: Statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å forhandle om abort med KrF. Da må hun også få med seg Venstre, Frp og resten av eget parti. Foto: Pedersen, Terje

Uansett hvordan de spinner det, kan vil det være feil å si at det ikke får praktisk betydning.

Konsekvensen vil bli at kvinner i enda større grad må begrunne sitt ønske om abort, fortelle fremmede mennesker i en nemd om hennes livssituasjon og om hvorfor hun ikke ønsker et barn med Downs syndrom.

Det får neppe flertall på Stortinget.

Likevel sier det forslaget noe interessant om KrF.

KrFs viktigste innvending mot med 2c, som de gjerne kaller «sorteringsparagrafen», er egentlig ikke at den åpner for å ta abort hvis barnet har Downs syndrom.

Innvendingen er at tolkningen av loven slår fast Downs syndrom er en selvstendig grunn til å ta abort.

Det er dette som er «det diskriminerende elementet». Flere i Høyre deler denne oppfatningen.

KrF vil antakelig leve godt med en løsning som lar kvinner fortsatt ta abort i samme situasjon og med samme begrunnelse, så lenge loven ikke eksplisitt slår fast at staten mener at syndromet i seg selv er en grunn til å ta abort.

Uansett var kanskje ikke muligheten for gjennomslag grunnen til at abortdebatten avgjorde i KrF.

At Erna Solberg åpnet døren litt, var nok.

Jeg har tidligere skrevet om hva som skiller de to fløyene i KrF. Den «blå» fløyen er mest opptatt av å bevare kristne verdier i samfunnet, mens den «røde» fløyen er mer opptatt av å utøve kristne verdier i praksis. Det var de blå som vant.

Flere ganger var folk på talerstolen, både på fylkesårsmøter og landsmøtet, med et budskap om at høyresiden forstår og respekterer den kristne troen til KrF.

I deres øyne er venstresiden fanatisk liberale og unyanserte, mens folk som Erna Solberg forstår at abort er en vanskelig sak. Det er en god nok grunn til å velge høyresiden.

Det beste KrF kan håpe på, er nok at regjeringen foreslår å endre paragraf 2c, men Venstre tar dissens og Frp fristiller sin stortingsgruppe.

Da får det ikke flertall på Stortinget, men KrF kan skryte av at de satt i regjeringen som foreslo en slik endring.

Da vil KrF oppleve at de blir forstått. Selv om de kristne verdiene ikke får gjennomslag, vil de i det minste få en symbolsk seier.

Redigert: «Innvendingen er at loven sier rett ut Downs syndrom er en selvstendig grunn til å ta abort» er endret til «tolkningen av loven slår fast». Syndromet er ikke eksplisitt nevnt, men praksis og tolkningen av loven sier at Downs syndrom faller under paragrafen.