En 31 år gammel mann ble funnet drept på Vettre i Asker 22. januar i fjor.
En 31 år gammel mann ble funnet drept på Vettre i Asker 22. januar i fjor. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

MC-drap i Asker:

Kalte tiltalte «horeunger» timer før drapet

MC-medlemmene er tiltalt for å ha drept et eks-medlem med vektstang. Da de leste om drapet neste dag, meldte de seg for politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag begynner den omfattende drapssaken i Asker og Bærum tingrett.

Statsadvokaten har etter ordre fra Riksadvokaten tatt ut tiltale mot syv menn som tidligere tilhørte MC-klubben Rock Machine – en såkalt énprosentklubb som i dag er nedlagt.

To av mennene, på 29 og 34 år, skal ha utført selve drapshandlingen. Begge nekter straffskyld for drap.

De fem andre er tiltalt for blant annet trusler, medvirkning til grov kroppsskade og for å ha hjulpet til med å fjerne bevis etter en kriminell handling.

«Er du feig?»

Alle forholdene som beskrives i tiltalen, fant ifølge politiet sted 22. januar i fjor.

Ved 15-tiden en søndag ettermiddag sto syv menn utenfor en bolig i et rolig villastrøk i Asker. Klærne deres var tydelig merket med Rock Machine MC, og i boligen bodde en norskiraner som seks uker i forveien var kastet ut av klubben.

Mennene ønsket at eks-medlemmet skulle komme ut. Årsaken var trusler som 31-åringen på Facebook hadde rettet mot flere av klubbens medlemmer. «Kom ut» og «er du feig?» var blant tingene som ble ropt, ifølge tiltalen.

Da norskiraneren ikke kom ut, reiste mennene omsider fra adressen. Tre av dem – deriblant de to som i dag er tiltalt for drap – satte seg på en pub, etter det TV 2 kjenner til.

Truet de tiltalte

Utover dagen ble det sendt flere meldinger fram og tilbake mellom eks-medlemmet og de tiltalte i saken. Blant annet tok fornærmede til Facebook, der han skrev ting som:

«Jævla rock machine horeunger!! Eller skal vi si cock machine»

Og:

«You got some shit to say to me? I will see you soon & say that shit to my face & I will fuckin end you!».

Som følge av meldingene valgte de tre mennene på puben å reise tilbake til mannens bolig i Asker.

Før dette skal de ha bedt om tillatelse fra en daværende lederskikkelse i MC-klubben, som ba dem «gi ham inn». 40-åringen er tiltalt for medvirkning til grov kroppskrenkelse.

– Han erkjenner å ha bidratt til at medtiltalte kan ha gitt fornærmede en omgang juling. Men at det endte med alvorlig skade og et drap, det kan ikke han lastes for, sier den lederskikkelsens forsvarer Tom Barth-Hostad til TV 2.

Ut av kontroll

Omkring klokken 21.15 banket en av de drapstiltalte på fornærmedes dør. De to andre holdt seg litt i bakgrunnen, har en av de tiltalte forklart i avhør. Da norskiraneren åpnet opp, skal han umiddelbart ha gått til angrep på 29-åringen med en vektmanual.

Voldshandlingen fra fornærmede utløste en situasjon som kom ut av kontroll inne i boligen. Tiltalen slår fast at 34-åringen, som hevder han ikke husker noe som helst fra den aktuelle kvelden, holdt fornærmede fast på gulvet.

– Han bestrider grunnlaget i tiltalen og mener ikke i det hele tatt å ha deltatt i voldshandlinger, sier 34-åringens forsvarer Mette Yvonne Larsen til TV 2.

Politiet etterforsket saken som et mulig drap natt til mandag 23. januar i fjor. Morgenen etter ble det slått drapsalarm.
Politiet etterforsket saken som et mulig drap natt til mandag 23. januar i fjor. Morgenen etter ble det slått drapsalarm. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Med 31-åringen overmannet og ute av stand til å forsvare seg slo 29-åringen ham i hjel med vektmanualen, ifølge tiltalen. Totalt ble 31-åringen slått 23 ganger, viser obduksjonsrapporten. 29-åringens DNA er funnet både på drapsvåpenet og på avdøde.

– Min klient nekter straffskyld for drap. Han har hele veien erkjent straffskyld for grov kroppsskade, så denne saken kommer i stor grad til å handle om hvorvidt de skjønte at fornærmede kom til å dø av volden, sier hans forsvarer Johannes Mæland.

Meldte seg for politiet

Etter drapet skal flere av klubbens medlemmer ha hjulpet de to hovedtiltalte med flukten og med å fjerne spor.

Først kjørte en av de medtiltalte dem Jessheim og ga dem nye klær, slik at de kunne kvitte seg med de blodige klærne de hadde på seg, ifølge tiltalen. En sprayflaske med vaskemiddel ble brukt til å vaske blod fra bilen.

Senere tok de drapstiltalte inn på et hotell ved Gardermoen, der de brukte falske navn.

Dagen etterpå, mens politiet holdt en pressekonferanse om saken, meldte de to drapstiltalte seg på politistasjonen.

– Han meldte seg frivillig etter å ha hørt fra andre eller lest i media at fornærmede var død, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Hun har oppnevnt en privat sakkyndig som har undersøkt mengden rusmidler i fornærmedes kropp.

– Etter vårt syn kan han like gjerne ha dødd av overdose, sier Larsen.

MC-miljø blir tema

I tingretten vil det bli et sentralt tema hvorvidt drapshandlingen framstår som planlagt.

– Påtalemyndigheten vil male et bilde av at dette er en organisert og planlagt handling i regi av klubben, men i virkeligheten er det nok et resultat av at to personer som har sittet på pub og bestemt seg for å reagere på trusler fra fornærmede, sier Barth-Hostad, som forsvarer den 40 år gamle lederskikkelsen.

Dagen etter drapet var politiet godt i gang med sine åstedsundersøkelser.
Dagen etter drapet var politiet godt i gang med sine åstedsundersøkelser. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Også de drapstiltalte bedyrer at hendelsen ikke har å gjøre med MC-kriminalitet å gjøre.

– Min klient er opptatt av at dette ikke skjedde i klubbregi, sier Mæland.

Klubben nedlagt

I oktober i fjor, omkring 10 måneder etter drapet, ble Rock Machine MC lagt ned i Norge.

Flere av de tiltalte meldte seg følgelig inn i en annen MC-klubb, men drapet hadde allerede skapt splid i miljøet. Etter et mislykket forsøk på å gjenoppta Rock Machine tidligere i år, oppsto en konflikt som fremdeles pågår, der de tiltalte i drapssaken står på hver sin side. En av de tiltalte er i dag president i en annen MC-klubb.

Asker og Bærum tingrett opplyser til TV 2 at det tirsdag morgen vil være sikkerhetsoppbud og adgangskontroll med metalldetektor i retten tirsdag morgen.

– Politiet har foretatt en sikkerhetsvurdering og bedt om at vi tar i bruk de hjemlene vi har i domstolloven, sier Bente Løvik Ulven, som er hoveddommer i saken.

Det er satt av 5 og en halv uke til hovedforhandlingen i Asker og Bærum tingrett.