IKKE FLERTALL: SV-leder Audun Lysbakken slår fast at det ikke vil bli flertall i Stortinget for noen endring i abortloven. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
IKKE FLERTALL: SV-leder Audun Lysbakken slår fast at det ikke vil bli flertall i Stortinget for noen endring i abortloven. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

SV: – Ikke flertall for endring av abortloven

Det er ikke flertall i Stortinget for noen endring av abortloven, slår SV-leder Audun Lysbakken fast. Også i KrF er det skepsis til om partiet kan vinne fram.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kravet om en endring av paragraf 2c i abortloven samt et forbud mot tvillingabort ligger på forhandlingsbordet allerede før sonderingene mellom KrF og den borgerlige regjeringen har startet.

Saken er en av KrFs kjernesaker og ble løftet fram på partiets ekstraordinære landsmøte fredag som en viktig grunn til å starte forhandlinger med den borgerlige regjeringen. KrF Kvinner stilte allerede fredag krav om at abortloven endres – både når det gjelder 2c-paragrafen og tvillingabort – for at partiet skal kunne gå inn i dagens regjering.

Fylkesleder Dag Sele fra Hordaland er kritisk til hvordan saken ble brukt i debatten, men mener landsmøtet nå har en klar forventning:

– Det er en forventning om at Erna Solberg stiller opp når hun lokket med tvillingabort og sorteringsparagrafen. Ut fra signalene som har vært gitt fra henne og noen av våre egne, må det kunne komme på plass uten forhandlinger, sier Sele, som selv hadde ønsket at partiet skulle vendt seg andre veien.

Abortloven burde være viktig i forhandlingene, siden det har vært så langt framme i debatten, sier Akershus-leder Arne Willy Dahl, men tilføyer:

– Spørsmålet er hva som er realistisk.

– Skisse klar

Statsminister Erna Solberg (H) høstet mye kritikk da hun i oktober, midt i KrFs veivalgsdiskusjon, åpnet for forhandlinger om abortloven. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad og andre i partiets blå fløy har pekt på utspillet for å underbygge at KrF har mest å hente hos de borgerlige.

Ifølge VG har Høyre allerede skissert en omskriving av abortloven for å komme KrF i møte. Avisa erfarer at en mulig løsning er å fjerne paragraf 2c og erstatte den med en ny paragraf der det heter at svangerskapet kan avbrytes etter uke 12 «hvis fosteret ikke er levedyktig».

Ifølge VGs kilder vil det imidlertid være politisk krevende å gjøre endringer som griper direkte inn i 2c-paragrafen, ikke minst fordi partiene gjerne fristiller sine stortingsrepresentanter i slike samvittighetsspørsmål.

– Regning uten vert

Kilder i Høyre sier til VG at det trolig vil være lettere å få flertall for et forbud mot tvillingabort i Stortinget. Men der gjør de opp regning uten vert, mener SV-leder Audun Lysbakken.

– Det er ikke noe flertall på Stortinget for å endre abortloven, slår han fast.

Når det gjelder tvillingabort, peker han i tillegg på det paradoksale at det jo vil være fullt lovlig å fjerne begge fostrene før 12. svangerskapsuke.

– Det viser jo noen av de dilemmaene dette handler om, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

– Men det er helt klart at hvis man vil gjøre noe med dette, må man endre loven og innskrenke kvinners rett til selvbestemt abort, og det er vi imot, sier han.

– Krevende

I 2005 måtte KrF-statsminister Kjell Magne Bondevik gi opp forsøket på å endre 2c-paragrafen i abortloven.

– Paragrafen dekker jo ikke bare de med Downs syndrom, men det er også de som har enda mer alvorlige arvelige sykdommer, som de aller fleste vil være enige om at vil være grunnlag for abort. Så hvis du skal fjerne dagens 2c, så må du erstatte med noe annet som fanger opp dette. Det viste seg å være vanskelig, både etisk og juridisk, sier Bondevik til NTB.

(©NTB)