FORNØYD: Statsminister Erna Solberg sa under fredagens pressekonferanse at hun har vært svært spent på utfallet av KrFs veivalg.
FORNØYD: Statsminister Erna Solberg sa under fredagens pressekonferanse at hun har vært svært spent på utfallet av KrFs veivalg. Foto: Pedersen, Terje

Fornøyd Erna Solberg etter KrFs veivalg: – Har jobbet for dette lenge

Statsminister Erna Solberg var tydelig tilfreds etter at KrF bestemte seg for å søke regjeringssamarbeid med Høyre, FrP og Venstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under KrF sitt ekstraordinære landsmøte fredag ble det endelig klart hvilken side partiet skulle velge.

Rundt klokken 17.30 kom svaret mange har ventet på. KrF ønsker å søke regjeringssamarbeid med Høyre, Frp og Venstre i dagens sittende regjering.

Det betyr dermed at Erna Solberg forblir statsminister i Norge.

– Historisk valg

Like før klokken 19.30 fredag møtte Solberg pressen i statsministerboligen. Der la hun ikke skjul på hva hun mener om utfallet av de siste ukenes politiske dragkamp.

– KrF har i dag tatt et historisk valg, og de vil søke muligheten for et regjeringssamarbeid med Høyre, FrP og Venstre. Det er jeg glad for, da det har vært mitt mål lenge, sa statsministeren under fredagens pressekonferanse.

– Hvordan har denne dagen vært for deg? Hvor engstelig var du for at det røde flertallet skulle vinne frem?

– Det er mange av oss som har vært spent på det som skulle skje. Selv om fylkesårsmøtene har vist et blått flertall, så vet man aldri hvordan stemningen på et landsmøte kan utvikle seg, sa statsministeren.

Forberedt på at det kunne ryke

Solberg sier det har vært viktig for henne å konsentrere seg om sine arbeidsoppgaver, uavhengig om statsministerposten kunne ryke etter KrF sitt historiske veivalg.

– Lever du i en mindretallsregjering må du være forberedt på at det faktisk kan ryke når som helst. Men du må også være forberedt på å sitte til evig tid, derfor har jeg vært nødt til å være mest opptatt av hvordan jeg kan løse de store utfordringene for Norge på lang sikt hele tiden, sa Solberg.

Statsministeren skryter av prosessen KrF har vært gjennom de siste ukene.

– Alle som har fulgt KrF de siste ukene har sett at prosessen har vært krevende. De har gitt ​mange nordmenn et innblikk i hvordan vanlig partipolitikk fungerer, og få ville vel trodd at fylkesårsmøter kan være en klikkvinner – slik som det har vært de siste ukene, sa Solberg til pressen.

Skryter av Hareide

Solberg brukte også tid på å skryte av KrF-leder Knut Arild Hareide. Hun mener det er synd at han ikke ønsker å fortsette som partileder.

– Jeg har både forståelse og respekt for den avgjørelsen, i lys av at han ønsket å gå en annen vei. Jeg har satt pris på samarbeidet vi har hatt i mange år, og vi har hatt mange gode og fortrolige samtaler. Sammen har vi kommet frem til mange gode løsninger, sa statsministeren.

Solberg sa videre at det er for tidlig å si noe om detaljene rundt hva som vil skje de kommende ukene.

– Det første partiene skal gjøre er å bli enige om den videre prosessen. Etter hvert så vil vi informere mer om hva som vil skje, og på hvilke tidspunkt, sa statsministeren.

– Da vi forhandlet sammen etter valgt i 2013, opplevde vi at mange av våre felles verdier bunner for konkrete politiske løsninger. Jeg er trygg på at vi vil se dette når vi skal forhandle om de konkrete løsningene fremover, sa Solberg videre.

Endringer i abortloven

Tidligere i oktober bekreftet Solberg at hun var villig til å forhandle endringer i abortloven, dersom KrF ønsker plass i hennes regjering. Under fredagens pressekonferanse fikk statsminister spørsmål om hvorvidt dette har vært en avgjørende faktor for KrFs endelige veivalg.

– Det er vanskelig for meg å vurdere hvor viktig det spørsmålet har vært. Utgangspunktet er at dette er en viktig sak for Krf, og et spørsmål nestlederen utfordret oss på om vi kunne forhandle. Da har vi sagt fra Høyre sin side at det er noe vi kan være villige til å gjøre, sa statsministeren.

– Politikken er viktigst

FrP-leder Siv Jensen er også svært fornøyd etter KrFs veivalg.

– Jeg er glad over at KrFs landsmøte anbefaler et forpliktende samarbeid for å unngå at Ap, Sv og Sp får innflytelse. Vi har levert mye god politikk sammen, helsekøene går ned og valgfriheten går opp, vi bygger mer vei og bane enn noen gang før, og vi har sikret balanse mellom en streng innvandringspolitikk og en god integreringspolitikk, sier Jensen i en pressemelding.

Hun legger til at FrP er klar for sonderinger med KrF, men at hun ikke har tenkt å forskuttere en regjeringsutvidelse nå.

– For Frp er det politikken som er viktigst. Derfor kommer vi til å bruke tid på å forandre den videre prosessen i partiet for å sikre at Frps kjernesaker også blir ivaretatt dersom KrF skal inn i regjering, sier partilederen.