SKUFFET: De fire partilederne på den røde siden er tydelig skuffet etter KrF sitt valg.
SKUFFET: De fire partilederne på den røde siden er tydelig skuffet etter KrF sitt valg. Foto: NTB Scanpix

Opposisjonen maner til kamp etter KrFs veivalg

Partilederne i opposisjonspartiene la ikke skjul på at de var svært skuffet etter at KrF valgte å søke regjeringssamarbeid med Høyre, FrP og Venstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under KrF sitt ekstraordinære landsmøte fredag ble det endelig klart hvilken side partiet skulle velge.

Rundt klokken 17.30 kom svaret mange har ventet på. KrF ønsker å søke regjeringssamarbeid med Høyre, og dagens sittende regjering.

Det betyr dermed at Erna Solberg forblir statsminister i Norge.

– Dårlig for landet

For Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum var resultatet svært skuffende.

– Vi tror valget er dårlig for landet. Jeg tror mange i KrF synes den retningen Senterpartiet står for, hvor vi ønsker å se hele Norge har mye større klangbunn enn den retningen Høyre og FrP står for, hvor det er mer sentralisering og større forskjeller, sier Vedum til TV 2.

Partilederen beskriver de siste ukene som ekstreme.

– Det er mye følelser i et parti, og det er veldig sørgelig for KrF at det ble så jevnt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han er skuffet på vegne av hele landet.

– Jeg tror det hadde vært bra med et kursskifte. Valget er tatt, og regjeringen kommer til å bli en mer høyreorientert regjering, men de kommer til å møte en kraftig opposisjon, slår Støre fast.

Stor respekt

Partilederen sier videre at han har stor respekt for motet Knut Arild Hareide har vist de siste ukene.

– Han har tatt en stor sjanse, og det fortjener han respekt for, sier Støre.

– Hvordan kjennes det at muligheten om å bli statsminister ryker på oppløpssiden?

– Den muligheten kommer igjen. Det er jeg sikker på, svarte Støre.

– Men det blir tøft å stå imot en flertallsregjering?

– Det er tøft å stå imot en flertallsregjering, men det er mange spennende sider ved dette også. Vi er fullt ut motiverte for å være i opposisjon, sier partilederen til pressen.

Tapt mulighet

SV-leder Audun Lysbakken sier at valget til KrF betyr en tapt mulighet for alle som ønsker å gjøre noe med fattigdommen og forskjellene i det norske samfunnet.

– Det er bare å konstatere at KrF har valgt FrP overfor Knut Arild Hareide. Det synes jeg er et uforståelig valg. Men nå har de tatt det, og da er det vår oppgave å være i opposisjon til det. Det skal vi gjøre på en tøff og tydelig måte, sier Lysbakken til TV 2.

Partilederen er tydelig skuffet over at regjeringen nå rykker kraftig mot høyre, og at Norge blir enda blåere.

– Vår oppgave er å gjøre noe med det ved første anledining, og det blir under valget neste år, sier Lysbakken videre.

– Hva tenker du om at det ble så jevnt?

– Det var spennende, men det holdt dessverre ikke helt inn. Valget betyr at KrF har et flertall som ikke synes det var viktig nok å gjøre noe med fattigdommen, forskjellene og klimaproblemene i Norge. De valgte å se en annen vei, og det er skuffende. Vi hadde en mulighet til å gjøre noe for de 100 000 barna som vokser opp i fattige problemer, sier en skuffet Lysbakken.

– Dypt beklagelig

Leder for Rødt, Bjørnas Moxnes, ønsker nå å snu flertallet i viktige saker med press utenfra.

– Et knapt flertall i KrF har gjort partiet til et gissel for FrP. Det er dypt beklagelig. Regjeringens parlamentariske grunnlag er imidlertid skjørere enn noensinne. Vi lover en knallhard opposisjon til regjeringen fremover, og det ligger allerede en kø av saker som vil bli vanskelige for KrF i Stortinget, sier Moxnes i en pressemelding.

Han erkjenner at det vil bli vanskeligere å få gjennomslag med en flertallsregjering på høyresiden. Men at de med drahjelp utenfra skal gjøre alt de kan for å snu flertallet.

– Vi skal ikke legge oss flatt ned og gi opp. Det er nå kampen begynner. Dette kan bli en kortvarig glede for høyresiden, det tror jeg KrF også ser. Det er et flertall i Norges befolkning for å ha mindre forskjeller og mer fellesskap, sier Moxnes.