#

2SITERT

Sammen har de splittet partiet

Sammen har de splittet partiet
I kampen mellom Hareide og Ropstad, har begge gjort en imponerende jobb. Det er nesten helt utrolig at de fortsatt kan være i samme rom og smile.

Knut Arild Hareide ville ikke at veivalget for KrF skulle bli et ledervalg.

Uansett hvor mange ganger han har blitt spurt, har han ikke svart på om han fortsetter som leder dersom han taper voteringen på landsmøtet.

Til slutt ble det et ledervalg likevel.

Nå har TV 2 fått bekreftet det alle egentlig har visst: Hareide vil ikke lede partiet inn i en Solberg-regjering som han ikke ønsker.

Arvtakeren er åpenbar. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad har reist landet rundt sammen med Hareide. De har stått side om side og forfektet hvert sitt syn.

Det har løftet opp Ropstad, senket ned Hareide og splittet partiet.

Selv om partilederen alltid har fått tale først, har ikke Ropstad fremstått som en nummer to. De har fremstått som likeverdige, som at de forfekter to likeverdige synspunkt.

Dette har vært et problem for Hareide. Han har hatt sentrale folk mot seg: nestlederne Ropstad og Olaug Bollestad, og parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan.

Det ideelle for Hareide ville vært om han fikk peke ut kursen, og så hadde han en våpendrager som gjorde drittarbeidet for ham. I stedet har det blitt Hareide mot alle.

I denne interne valgkampen har Hareide og Ropstad begge gjort en imponerende jobb. Det er nesten helt utrolig at de fortsatt kan være i samme rom og smile.For husk hva som står på spill for dem: Vinneren blir leder av et regjeringsparti.

De har begge vært opptatt av å være samlende, unngå en lederkamp og sørge for at det handler om de politiske sakene og verdiene. For det meste har de klart det. Det er en prestasjon.

Likevel kan Hareide være på vei ut nå. Taper han fredag, er han ute. Da vil han nok se tilbake på prosessen og tenke at det var en del ting han kunne gjort annerledes.

Hareide overrasket mange da han tok venstresvingen. Det er i seg selv dårlig lederskap. Folk rundt ham, viktige folk i KrF, hadde ikke fått signaler om at det skulle gå den veien. Tvert imot trodde flere at han skulle gå mot høyre. Hvordan kan man stole på en partileder som er redd for å si hva han vil?

Til slutt ble han altså tydelig. Boken, talen og prosessen har inspirert mange i partiet. Nå har de en leder som virkelig vil noe. Som har et mål for partiet, visjoner, store tanker og prinsipper.

Men det er bare halve partiet som tenker sånn.

Den andre halvdelen ser ut til å være helt komfortabel med Kjell Ingolf Ropstad. I en lederkamp kunne han ikke fått et bedre utgangspunkt enn å reise rundt ved siden av partilederen som om de var to likeverdige alternativer.

Ropstad har grepet sjansen. Alle sier det samme: "Ropstad har vokst veldig de siste ukene".

På fylkesårsmøtene har han virket mer energisk, mer overbevist og mer overbevisende enn Knut Arild Hareide. I større grad enn partilederen har det sett ut som Ropstad har det gøy.

Hans problem har vært at han ikke har kunnet kjøre en kamp på 100 prosent motorkraft. Selv om de er uenige, kan han ikke fremstå som illojal, som han gjorde da det ble kjent at han hadde snakket en del med Høyres pressesjef.

Han kunne ikke gi noen signaler om at han var klar til å bli leder. Han kunne ikke spille skittent opp mot egen partileder.

Og han, mer enn de fleste, har hatt grunn til å frykte et splittet parti. Det vil ikke være gøy å være partilederen som tar KrF inn i en borgerlig regjering hvis partiet fremdeles er skarpt splittet på midten. For noen har han fremstått naiv. Eller kanskje litt kalkulert og kynisk forsiktig.

Uansett har Hareide og Ropstad gjort så godt de kunne for å ha en debatt med god stemning der det er saker og verdier som avgjør. En debatt som skaper engasjement i partiet, uten å splitte.

De har forsøkt.

Men nettopp det, to flinke politikere med radikalt forskjellig syn som reiser rundt og argumenterer godt for seg selv, det har splittet partiet.

Den som vinner, får lede KrF. Det vil ikke bare være en seier.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook