Norske Sissel om Trump: – Beste president siden Ronald Reagan

FLORIDA/OSLO (TV 2): Norske Sissel Muller støtter Donald Trump. Hun er bosatt i Florida, en stat som kan bli avgjørende i kampen om Senatet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er bare fem dager til mellomvalget i USA og Donald Trump er godt i gang med arbeidet for å mobilisere støtte til Republikanerne.

Natt til torsdag norsk tid var presidenten i Florida, hvor han talte til begeistrede tilhengere.

Blant dem var Sissel Muller fra Norge.

– Han har vært best av alle siden Reagan, sier hun om den 45. presidenten.

– Stengte grenser

På spørsmål om hva Muller liker med Trump, svarer hun «closed borders» og «the economy».

– Du sier stengte grenser, men du er jo norsk?

– Ja, men du må komme inn på vanlig måte. Du må søke om å komme inn og alle må være godkjent. Du kan ikke bare stikke over grensen, sier hun.

Sissels amerikanske mann, Robert Muller, som for øvrig ikke må forveksles med spesialetterforskeren ved samme navn, medgir at Trump kan være litt vel tøff i språket.

– Noen ganger er han litt røff, men jeg ser det i sammenheng med alle de gode tingene han gjør, sier han.

Den ultimate vippestat

Florida blir av mange ansett som den ultimate vippestaten i USA. I 2016 vant Trump med én prosent over Hillary Clinton, og Barack Obama vant over Mitt Romney med én prosent i 2012.

Og det var i Florida at George W. Bush Jr. vant over Al Gore med bare 537 stemmer i år 2000.

– Det har i det hele tatt vært veldig jevne, tette valg i Florida, forteller historiker og USA-kommentator for TV 2, Hans Olav Lahlum.

Han sier at Florida er relativt representativ for hele USA, blant annet når det gjelder den demokratiske profilen.

– Demokratene gjør det gjerne best i de store byene og republikanerne gjør det bedre på de mindre stedene, sier han og legger til:

– Men samtidig er det en stat som har en del særtrekk som skiller den ut, som gjør at Florida er et mini-USA, men samtidig en veldig spesiell del av USA.

Tett innspurt

Også i år ligger det an til å bli svært spennende i delstaten, som med sine nesten 21 millioner innbyggere er den tredje mest folkerike staten i USA. Nettopp dette er en viktig årsak til at Donald Trump nå prioriterer valgkamparbeid her, nå i innspurten.

Om plassen i Senatet kjemper Bill Nelson for Demokratene og Rick Scott for Republikanerne.

Lahlum, tror Demokratene vil ende med knepen margin i senatsvalget.

– Men det er veldig åpent, understreker han.

– Spinkel plan

Ikke bare er Florida en delstat som historisk sett pleier å være svært jevn. Det er også en stat som kan være med på å utgjøre marginen for om Demokratene eller Republikanerne ender med flertall i Senatet.

Demokratenes plan for å overta makten i Senatet, er nemlig å beholde Florida og Nord-Dakota i tillegg til noen andre utsatte stater, samt å klare å vinne to av fire stater som er utsatte for republikanerne.

– Det er en spinkel plan for å vinne. Den tåler ikke mye feilmargin, sier Lahlum og legger til:

– Hvis det glipper i Florida kan det bli helt avgjørende, så det kommer til å være mye oppmerksomhet rettet mot denne staten. Jeg tror Nelson klarer det, men jeg blir slett ikke overrasket om Rick Scott klarer en knepen seier heller, sier han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook