En russisk reporter intervjuer én av de amerikanske soldatene som deltar på NATO-øvelsen Trident Juncture.
En russisk reporter intervjuer én av de amerikanske soldatene som deltar på NATO-øvelsen Trident Juncture. Foto: Roy-Arne Salater/TV 2

Her sender russisk TV direkte fra NATO-øvelsen i Oppdal

OPPDAL (TV 2): – Mange skjønner ikke hvorfor amerikanerne absolutt skal øve så nært grensen til Russland, sier en russisk journalist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russisk TV er på plass for å dekke øvelse Trident Juncture, som denne uken pågår i Midt-Norge.

Det er et team på fem journalister som er kommet til Norge.

Torsdag sendte de direkte da US Marines kom for å ta tilbake landområdene i øvelsen om slaget om Oppdal.

Interesse i Russland

Til TV 2 sier en av journalistene at det er stor interesse for øvelsen i Russland.

– Mange skjønner ikke hvorfor amerikanerne absolutt skal øve så nært grensen til Russland, sier journalisten fra Russisk TV til TV 2.

– Men russerne selv øver jo på utskyting av missiler under øvelsen?

– Det skjer i internasjonalt farvann, svarer journalisten.

Onsdag informerte Russland norske myndigheter at de planla ytterligere en missiltest utenfor norskekysten, mens NATO-øvelsen pågår.

Den første testen ble varslet å finne sted mellom 1. og 3. november, men det fortsatt uklart når og om den blir gjennomført.

– Må godta det

Russiske observatører er også på plass for å overvære den gigantiske øvelsen med over 50.000 soldater. NATO har vært åpne på at man ikke har noe å skjule under øvelse.

– Her er ikke russerne like åpne når de skal øve har uttalte NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg til TV 2 tidligere i uken.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har påpekt at det ikke er noe nytt at Russland gjennomfører egne øvelser tett oppi pågående NATO-øvelser. Tidligere har dette for eksempel skjedd i Østersjøen.

– Men dette er internasjonalt farvann, og Russland er i sin fulle rett til å øve der. De har etablert et område, og de har varslet om det. Da må vi bare godta det, sier han.

Den storstilte NATO-øvelsen Trident Juncture varer fram til 7. november. Alle NATOs 29 medlemsland, samt Sverige og Finland, deltar i øvelsen.