SKATTELISTE-SNOKING: For noen år siden var det mye enklere å snoke i andres inntekt og formue. Nå er det umulig uten at den du søker på kan oppdage det.
SKATTELISTE-SNOKING: For noen år siden var det mye enklere å snoke i andres inntekt og formue. Nå er det umulig uten at den du søker på kan oppdage det. Foto: Silje Lunde Krosby / TV 2

Nå har skattelistene kommet: Sjekk om noen søker på deg

Lurer du på hvor mye kollegaen eller naboen din tjente i fjor? Nå har du muligheten til å finne det ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag klokken 07.00 publiseres skattelistene for 2017. Dette betyr at du kan sjekke hva folk tjente, hva de har i formue og hva de betalte i skatt i fjor.

Skatteetaten offentliggjør fjorårets skattetall hver høst, som et ledd i å oppnå åpenhet i samfunnet.

Det er Stortinget som har bestemt at skattelistene skal være åpne, med begrunnelsen om at samfunnet skal ha mulighet til å drive kontroll med likningsarbeidet.

Se hvem som har søkt på deg

Frem til 2014 var skattelistene åpne for alle å søke i – uten at det ble registrert hvem som søkte på hvem. Da kunne du trygt snoke rundt i økonomien til alle du kjente, uten å bli oppdaget.

  • Navn
  • Postnummer
  • Poststed
  • Fødselsår (organisasjonsnummer for selskaper)
  • Nettoformue
  • Nettoinntekt
  • Beregnet skatt

Nå er det derimot verre. For tre år siden strammet Finansdepartementet inn reglene, og det ble ikke lenger mulig å søke anonymt.

Dette innebærer at personen du søker opp får opplysninger om at du har søkt, tidspunkt for søket, ditt navn, fødselsår, postnummer og poststed.

Alle søk i skattelistene må gjøres via Skatteetatens nettsider.

– For å søke i skattelistene må du ha elektronisk ID, som brukes til å logge inn til offentlige tjenester i Norge. Elektronisk ID brukes for å bekrefte at du er den du utgir deg for å være, med folkeregistrert bostedsadresse. Det er 16 års aldersgrense for å få søke i skattelistene, sier Skatteetatens pressesjef Merete Bergeland Jebsen.

Du har også mulighet til å se hvem som har søkt på deg. For å sjekke dette, må du logge deg inn på Skatteetatens sider. I menyen øverst klikker du på lenken med «Søkestatistikk». Da får du opp loggen over de som har søkt på deg.

Når du har logget deg inn på siden hvor du kan søke opp personer, må du trykke på «Søkestatistikk». Slik finner du ut hvem som har søkt på deg i skattelistene. Skjermdump: Skatteetaten
Når du har logget deg inn på siden hvor du kan søke opp personer, må du trykke på «Søkestatistikk». Slik finner du ut hvem som har søkt på deg i skattelistene. Skjermdump: Skatteetaten

Ikke helt presise

En av de første man søker på er gjerne seg selv. Kanskje har du lagt merke til at tallene ikke stemmer helt overens med virkeligheten? Det er det i så fall en grunn til.

Skattelistene viser nemlig nettoinntekt etter alle fradrag man har skattemessig krav på. Det betyr blant annet at dersom man har høye lån, som igjen gir store utslag på rentekostnader, vil inntekten som står oppført i skattelistene være langt lavere enn den reelle inntekten.

Formuetallene viser heller ikke hele bildet. De som eier eiendom blir oppført med omtrent en fjerdedel av boligens markedsverdi.

Det er ikke mulig å reservere seg mot å stå i skattelistene, men noen personer er ikke med.

– Det gjelder alle under 18 år, personer som har hemmelig adresse, som er uten fast bopel og avdøde personer, sier Jebsen.

Oppdager du feil?

Ny skatteforvaltningslov trådte i kraft i januar 2017. Endringene i ny lov betyr at du selv fastsetter grunnlaget for skatten din når du oppgir inntekt, formue, gjeld og fradrag i skattemeldingen. Skatteetaten beregner skatt basert på opplysninger i skattemeldingen.

– Hvis du oppdager feil eller har glemt å rapportere noe i skattemeldingen, skal du i de aller fleste tilfeller endre selv slik at Skatteetaten kan beregne riktig skatt og sende deg et nytt skatteoppgjør. Du har en plikt å gjøre dette hvis du vet om opplysninger som bør endres, sier Jebsen.

Det gjelder også hvis du brukte leveringsfritak og ikke endret noe før leveringsfristen, som var 30. april.

Tidligere måtte du sende en klage til Skatteetaten for å endre noe i etterkant av skatteoppgjøret.

– Du kan nå endre opplysninger som er levert i skattemeldingen opp til tre år etter leveringsfristen, og det er enkelt å gjøre via skatteetaten.no, sier Jebsen.