«Women Vote Trump»: – Vet ikke om dere i utlandet får nyhetene om hva han faktisk har oppnådd

WASHINGTON D.C./OSLO (TV 2): Mange hvite, velstående kvinner med høy utdannelse stemte på Trump for to år siden. Kanskje vil nettopp denne gruppen avgjøre utfallet av mellomvalget.

Mellomvalget ser ut til å bli usedvanlig spennende, og én av mange grunner til det er at amerikanske kvinner mobiliserer voldsomt på begge sider av det politiske skiftet.

Kanskje kan det bli nettopp kvinnene som avgjør mellomvalget.

Anne Stone er en av kvinnene som ga sin stemme til Trump i 2016, og er også grunnlegger av organisasjonen «Women Vote Trump». Hun mener fortsatt at Trump er rett mann til å sitte med makten i Det hvite hus.

– Jeg vet ikke om dere får nyhetene i utlandet om hva han faktisk har oppnådd, men han har faktisk kommet mye lengre enn noen annen president når det gjelder å oppfylle løftene han kom med i valgkampen, og det respekterer folk, sier hun.

– Hva med måten han prater på, og hvordan han har fornærmet mange, spesielt kvinner?

– Vi vil selvfølgelig at tonen hans skal endre seg, og jeg tror han kommer til å jobbe med det, sier hun og legger til:

– Men saken er at han fornærmer menn og kvinner like mye. Kvinnene misliker det kanskje mer enn mennene gjør, og vi oppfordrer han stadig til å endre det.

Anne Stone er leder i "Women Vote Trump"
Anne Stone er leder i "Women Vote Trump" Foto: TV 2

Kvinnenes valg

Én ting er at kvinnene er en avgjørende velgergruppe i mellomvalget. Et annet faktum er at et rekordhøyt antall kvinner stiller til valg i forskjellige embeter.

– Jeg er uansett glad for at så mange også stiller til valg og sørger for at stemmene deres blir hørt. Uansett om de støtter presidenten eller ikke, er det flott, sier hun.

Stone mener kvinnenes stemmer vil være helt kritiske i det kommende mellomvalget, og legger til at kvinner pleier å være flinkere til å bruke stemmeretten sin enn menn.

– Og man kommer til å se langt flere kvinner stemme for Trump enn det som er forventet, sier hun.

Det er det ifølge Stone flere årsaker til.

– Når kvinner stemmer, ser de etter kandidater som tilbyr trygghet og sikkerhet for landet. I tillegg ser de etter kandidater som skaper jobber for dem selv og familiene deres. Presidenten gjør begge de tingene, sier hun.

– Et lite mysterium

At kvinnene vil bli svært viktige i mellomvalget, er det ingen tvil om, ifølge kommentator i Tankesmien Agenda, Thor Steinhovden.

– Jeg tenker at de kan bli veldig avgjørende, spesielt i visse valgkretser, sier han og legger til:

– Hvis det tipper i demokratenes favør kan det være fordi kvinner med høyere utdanning i valgkretser som ligger tett opp mot byene, men litt utenfor, altså såkalte «suburbian voters», vipper kretsene i den favør.

Vårin Alme, USA-kommentator i TV 2 og Amerikanskpolitikk.no, påpeker at man må ikke kan dra alle kvinner under én kamp i valget.

– En av gruppene blant kvinner som har vært veldig interessant og et lite mysterium for oss som skal sitte og kommentere det, er hvite kvinner som gikk for Donald Trump fremfor Hillary Clinton i 2016, sier hun og legger til:

– Dette er en nøtt man prøver å forstå og som vil bli et veldig spennende punkt å se på nå. Forskning viser at særlig hvite kvinner i forstedene kommer til å være en vippegruppe og man ser en stor bevegelse i den gruppen nå.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook