Dette er forklaringen på Hareides armbånd

GARDERMOEN (TV 2): KrF-lederen har hatt på seg det synlige armbåndet en rekke ganger de siste ukene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder for Kristelig Folkeparti (KrF), Knut Arild Hareide, har hatt på seg et synlig armbånd under flere fylkesårsmøter rundt om i landet de siste ukene.

I forbindelse med KrFs skjebnesvangre landsmøte fredag, har Hareide reist for å delta på mange av fylkesårsmøtene, hvor det har blitt valgt delegater til landsmøtet.

Hareide har blant annet reist til Lillesand i Agder, Fjell i Hordaland og senest Jeløya i Østfold. De mest observante har kanskje lagt merke til at Hareide ved alle disse anledningene har brukt et lyst, perlet armbånd. Gjerne godt synlig på utsiden av skjorteermet.

Torsdag avslører Hareide til TV 2 at det er sønnen hans, Tord Olav (3), som har laget smykket.

– Han er ikke helt bevisst på hvilke bokstaver han har satt sammen, så det er umulig å lese noe ord ut av det. Men det minner meg på hva som er de viktigste tingene i livet, sier han.

– Dette er en prosess som har tatt litt på. Men nettopp derfor er dette en god påminnelse om de hjemme som betyr veldig mye for meg, og som jeg ser litt for lite til, fortsetter partilederen.

Likt som kona

Hareides kone, Lisa Marie Hareide, har et smykke i lignende stil, som også er laget av sønnen.

– Jeg tror hun har det på seg nå, men hun har ikke fått like mye PR for sitt, sier han og smiler.

Ekteparet, som giftet seg sommeren 2012, har en sønn og en datter, Tord Olav og Sara Margrete. Datteren fikk de i 2013, og sønnen i 2015. Paret har også vært åpne om at de mistet et ufødt barn i 2014.

– Dette armbåndet hjelper meg til å huske hva som er de viktigste tingene i livet, og det tror jeg er bra for politikere. Ja, politisk arbeid er viktig, men det er noe som er enda viktigere, sier han.

Skjebnefredag

Fredag klokken 11 sparkes landsmøtet i gang på Gardermoen. Her skal 190 delegater stemme over KrFs politiske veivalg, og hvem de vil samarbeide med.

Synet om å forhandle seg inn i den borgerlige regjeringen har per nå et overtak, mot den røde Hareide-siden.

TV 2s seneste opptelling viser at det er valgt 99 blå delegater mot 90 røde. Én delegat har sagt at hun kommer til å stemme blankt.

– Det ser ikke så bra ut, men jeg har fortsatt troen på at jeg kan vinne fram, sier Hareide torsdag ettermiddag.

– Dypt splittet parti

Mange er spent på hvordan partiet, som allerede beskrives som dypt splittet, vil klare seg etter det nervepirrende landsmøtet.

– Det er et dypt splittet parti, og vi snakker om to vidt forskjellige retningsvalg; enten regjering med Fremskrittspartiet eller Arbeiderpartiet. KrF skal være forsiktige med å tro at når de har tatt retningsvalget, så er alt i orden og folk slutter opp om dem, har TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud tidligere beskrevet.

– Partiets problem er at de ikke har troverdighet eller eierskap til saker folk er opptatt av. Hvis de ikke klarer å gjenreise det, så vil nok ikke KrF ha noen fremtid uansett hva slags retning de velger nå.

Også Hareides fremtid er høyst usikker. Partilederen har nektet å si noe om hvorvidt han kommer til å gå av hvis han ikke vinner frem med sitt syn.

Informerte kilder opplyser imidlertid til TV 2 torsdag at Hareide kommer til å varsle sin avgang dersom han taper avstemningen.

Onsdag uttalte også parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan, som ønsker at partiet skal forbli i opposisjon, at Hareide har gitt beskjed om at han forblir leder uansett utfall.

– Jeg legger til grunn at Hareide fortsetter uansett. Det er det han har sagt til landsstyret, sa Grøvan

Følg KrF-dramaet direkte på TV2.no og Nyhetskanalen fra fredag morgen.