SIKTET: Britta Nielsen er siktet og etterlyst internasjonalt for millionsvindel av det danske barne- og sosialdepartement.
SIKTET: Britta Nielsen er siktet og etterlyst internasjonalt for millionsvindel av det danske barne- og sosialdepartement. Foto: Foto: TV 2 Danmark/Wiegaarden

– Svindelsiktede Britta (64) stjal fra psykisk syke

Politiet mener kvinnen drev et sjokkerende dobbeltspill i årevis og stjal millioner fra de svakeste i samfunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anne Britta Troelsgaard Nielsen (64), er mistenkt for å ha svindlet barne- og sosialdepartementet i Danmark for 111 millioner.

Svindelen skal ha foregått i en årrekke.

Som tiltrodd medarbeider overførte store summer til sine egne, private konto fra ulike prosjekter styrt av departementet.

Tok penger fra akutt psykisk syke

Det var en ansatt i Roskilde kommune som avslørte svindelen. Vedkommende stusset på regnestykket Nielsen presenterte for ham da hun ba ham overføre utbetalinger til to ulike konti.

Pengene skulle gå til et prosjekt som skulle gå til å skape døgnåpne tilbud til mennesker i akutt psykisk krise, skriver TV 2 Danmark. Men et beløp på 69.047 kroner ble istedet overført til en konto tilhørende Britta Nielsen.

– Dette prosjektet var rettet mot noen av de aller svakeste i samfunnet. Det er over min fatteevne at man kan finne på det hun har gjort. Det kan sammenlignes med å stjele fra en hjemløs som sover på gaten, sier leder for landsforeningen for psykisk helse i Danmark, Knud Kristensen til Ekstrabladet.

De 69.047 kronene var den siste overføringen Britta Nielsen fikk overført til seg selv.

Utover det har hun overført ytterligere 110.930.000 kroner de siste 16 årene.

Stakk fra jobb

25. september ble hun anmeldt for millionsvindelen. Hun forsvant fra jobb da mistanken ble kjent, og siden har ingen sett henne. Hun er etterlyst internasjonalt via Interpol.

Dank politi har uttalt at de vet hvor Nielsen oppholder seg, og de har tro på at de skal få henne tilbake til Danmark iløpet av høsten.

Saken blir stadig mer sjokkerende for danskene. Før storsvindelen ble kjent fikk Britta Nielsen dronningens fortjenestemedalje for sin innsats i departementet hun jobbet i.

De 111 millionene skal hun blant annet ha brukt til å kjøpe seg en safari-villa i Sør-Afrika, dyre spranghester til datteren sin, og landområder til sønnen. Sønnen hatt en «ekstravagant livsstil», hvor han gikk på kasinoer og alltid betalte kontant, skriver TV 2 Danmark.