Grøvan vil ikke ha hemmelig avstemning på KrF-landsmøtet

KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan ønsker ikke at avstemningen om partiets retningsvalg på fredagens landsmøte skal være hemmelig.

EN TREDJE VEI: Hans Fredrik Grøvan (KrF) har lansert en tredje vei for KrF, som han opplever økt støtte for. .
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
EN TREDJE VEI: Hans Fredrik Grøvan (KrF) har lansert en tredje vei for KrF, som han opplever økt støtte for. . Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

– Jeg hadde håpet at vi kunne få til en åpen prosess, også når det gjelder voteringen på landsmøtet. Vi hadde kledd en åpenhet også i sluttfasen, sier han til TV 2.

– Bør stå for det de mener

Han har ikke noe til overs for å avslutte prosessen med hemmelig valg, og kaller det et «hemmelighetskremmeri som tilslører voteringsresultatet»

– Hvis det er noen som ønsker å endre standpunkt, så bør man kunne argumentere for det og stå for det, sier Grøvan til TV 2.

Han har foreslått en «tredje vei», nemlig å forbli i opposisjon og beholde Erna Solberg (H) som statsminister.

– Jeg møter mange på fylkesårsmøter i nord og sør, og jeg opplever at mange kjenner på den smerten ved å være med å bidra til å stemme på noe som kan rive et parti i midten. Sånn sett merker jeg at det er en endring hos mange, og en større grad av åpenhet for å kunne vurdere dette som et samlende alternativ, sier han.

Vil endre voteringen

Landsstyret i KrF har lagt opp til at det første skal stemmes over om partiet skal gå i regjering eller ikke, før de to alternativene rød eller blå settes opp mot hverandre.

Grøvan mener dette er uheldig og vil tvinge delegater som ikke ønsker å gå i regjering til å stemme for noe de egentlig ikke ønsker.

– Jeg jobber sammen med noen andre for å fremme et forslag om en ny rekkefølge på avstemningene, sier Grøvan til TV 2.

(TV 2/NTB)