SKJEBNEUKE: KrFs partileder Knut Arild Hareide er inne i en skjebneuke for både partiet og sin egen politiske fremtid.
SKJEBNEUKE: KrFs partileder Knut Arild Hareide er inne i en skjebneuke for både partiet og sin egen politiske fremtid. Foto: Berg-rusten, Ole

Delegatene som kan redde Hareide – slik vil de stemme hvis skjebnescenarioet inntreffer

18 «lyseblå» delegater svarer TV 2 på om de er villige til å snu for å redde Hareide.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den blå siden har et overtak i forkant av fredagens ekstraordinære landsmøte for Kristelig Folkeparti (KrF). De fleste delegatene som skal stemme over KrFs veivalg er nå valgt, og det er tirsdag kun ett fylkesårsmøte som gjenstår; i Østfold.

Dersom alle stemmer som de har sagt at de skal, vil fredagens landsmøte ende med at KrF forhandler om å gå inn i dagens borgerlige regjering.

For at partileder Knut Arild Hareide skal vinne frem med sitt syn, er han derfor avhengig av at noen blå delegater velger å stemme noe annet enn de har blitt valgt på i fylkeslagene. Dette har delegatene full mulighet til å gjøre, ettersom de ikke er bundet av fylkeslagene.

TV 2s kartlegging viser imidlertid at dette kun kan være et magert håp for Hareide.

Vil stemme som planlagt

​21 delegater har hatt som primærsyn å støtte parlamentarisk nestleder Hans Erik Grøvans syn om å forbli i dagens posisjon; i opposisjon med Erna Solberg (H) som statsminister. Dette er medregnet Grøvan selv.

Tirsdag har TV 2 vært i kontakt med 18 av disse såkalt «lyseblå» delegatene. Samtlige sier at de vil stemme slik de tidligere har frontet på fredag.

– Jeg kommer ikke til å bytte side. Det har vært en lang diskusjonsprosess, og jeg føler og synes det er viktig at jeg representerer alle de som ikke kan stemme på landsmøtet, sier Charlotte Veland Hoven i Hedmark KrF.

Kun to av de 18 åpner døra såvidt på gløtt for å endre standpunkt under voteringen på fredag.

– Veldig mye skal til for at jeg ikke står ved mitt standpunkt, sier Jonas Skrettingland i Rogaland KrF.

– Jeg har ikke store planer om å skifte, med mindre det skulle det komme noe enormt viktig info i forkant som vi ikke er kjent med, sier Anne Nordkil i Nordland KrF.

Hareide påvirker ikke

17 av 18 svarer også at det ikke vil påvirke deres valg dersom partileder Hareide på forhånd varsler at han vil gå av, dersom han får flertallet mot seg.

– Jeg vil stå for mitt opprinnelige syn, Grøvan-synet, subsidiert borgerlig. Hareides avgang vil ikke påvirke dette, sier Sten Sørensen i Agder KrF.

– Jeg vil synes det er veldig synd dersom han går av, for jeg synes han er en meget god leder. Men det endrer ikke voteringen min på fredag, sier Veland Hoven i Hedmark.

Én av delegatene vil ikke svare på dette spørsmålet.

Hareide har foreløpig nektet å svare på om han kommer til å gå av som partileder dersom han ikke vinner frem med sitt syn.

– En forhåndsvarsling fra Hareide om avgang vil ikke ha noen betydning. Men jeg ønsker ham fortsatt som leder uansett utfall, sier Magnar Kleiven i Telemark KrF.

– Landsmøtet skal ta en beslutning, og det handler ikke om Hareide. Hvis det gule alternativet til Grøvan ikke vinner fram, så stemmer jeg på Erna av respekt for velgerne, sier Harry Valderhaug i Møre og Romsdal KrF.

– Jeg står fast på mitt valg nå. Det vil være overraskende om Hareide forhåndsvarsler en avgang, så lenge han selv tydelig har sagt at dette ikke er en lederdebatt, mener Jan Stangvik i Agder KrF.

Blank stemme

15 av de 18 spurte svarer at de ikke vil stemme blankt dersom det blir et alternativ.

2 svarer at de ikke har vurdert dette, mens én oppgir at det kan være aktuelt å stemme blankt.

– Jeg vil ta stilling uansett, sier Gerd Reme i Agder KrF.

– Jeg har ikke vurdert hvorvidt jeg kan komme til å stemme blankt, men jeg tror ikke det, sier Anne Nordkil i Nordland KrF.

Mener Støre kan snu delegater

Simon Molvær Grimstad er valgt som rød delegat fra Møre og Romsdal KrF, og har primært hatt et «Grøvan-syn» om å bli værende i opposisjon. Han mener det vil være unødvendig for Hareide å gå på talerstolen og varsle at han går av hvis han taper.

– Det vil være helt naturlig at han er ute hvis det alternativet han har satt alt inn på faller. Han vil ikke ha den nødvendige gjennomslagskraften i forhandlinger, sier han.

Grimstad tror imidlertid at samtaler mellom Hareide og Arbeiderpartiet og/eller Senterpartiet, kan føre til at det snur for noen blå delegater:

– Hvis Jonas kan gi KrF en seier, kan det påvirke alt, mener han.

– Hva skulle det være?

– En garanti til KrF om en økning i barnetrygden. Da må man samtidig reversere skattelettelser som er gitt på personinntekt. Det vil ikke være negativt for KrF, det er noe vi har foreslått selv, sier han.

Grøvan: – Bør varsle hvis man snur

Tirsdag kom Grøvan med et utspill om voteringsprosessen på fredagens landsmøte. Han ønsker en åpen, og ikke en hemmelig og skriftlig, votering.

– Jeg hadde håpet at vi kunne få til en åpen prosess, også når det gjelder voteringen på landsmøtet. Vi hadde kledd en åpenhet også i sluttfasen, sa han til TV 2.

Grøvan sa også at han håpet eventuelle som vurderte å bytte standpunkt, vil være åpne om dette i forkant.

– Hvis det er noen som ønsker å endre standpunkt, så bør man kunne argumentere for det og stå for det.