PLUTSELIG VINTER: Snøværet var behørig meldt, men har en tendens til å komme brått på hver høst. Her fra Østensjøveien i Oslo tidlig tirsdag morgen. Foto: Lars Barth-Heyerdahl
PLUTSELIG VINTER: Snøværet var behørig meldt, men har en tendens til å komme brått på hver høst. Her fra Østensjøveien i Oslo tidlig tirsdag morgen. Foto: Lars Barth-Heyerdahl

Glatte veier og snøkaos på Østlandet: – La bilen stå

Natt til tirsdag har flere bilister og trailere kjørt utfor på grunn av glatte veier. Har du sommerdekk på bilen, la bilen stå, er oppfordringen fra politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede før klokken ble 3 natt til tirsdag, meldte Øst politidistrikt at de hadde fått meldinger fra bilister som har problemer med sommerdekk i snøværet.

På E6 ved Skulleruddumpa sto flere lastebiler og vogntog fast i høyre felt tirsdag morgen. De kom seg ikke opp bakken.

– Slik føret er nå er vår melding enkel: Har du sommerdekk på bilen, la bilen stå! Dette gjelder også de store inn- og utfartsveiene, skriver de på Twitter.

Lakselast i grøfta

Sørøst politidistrikt har bistått flere sjåfører natt til tirsdag. Blant annet kjørte en trailer med flere tonn laks av veien på E134 ved Nutheim i Selfjord kommune. Sjåføren ble sendt til legevakt for rutinesjekk. Det er veldig glatt på stedet, melder politiet.

I samme politidistrikt kjørte en mann i 20-årene inn i en midtrabatt i Sandefjord. Bilen hadde sommerdekk, og sjåføren fikk førerkortet beslaglagt.

Politiet i Innlandet melder at en person er sendt til Gjøvik sykehus for behandling av skader etter at han kjørte av veien på fylkesvei 191 i Nordre Land kommune og inn i en fjellskrent. Snøføre på stedet, informerer politiet.

Klokken 06.30 sier trafikkoperatør Nils Jakob Aae at hovedveiene inn mot Oslo er saltet og brøytet.

– Der er det stort sett bare slaps, men utenfor hovedveiene er det mye snø og veldig glatt. Ingen har noe å gjøre på de veien uten vinterdekk, sier Aae til Nyhetskanalen.

SNØVÆR: E18 ved Lierskogen klokken 05.32. Foto: Statens vegvesen
SNØVÆR: E18 ved Lierskogen klokken 05.32. Foto: Statens vegvesen

Det var på forhånd meldt om kaos i trafikken på grunn av snøen som vil lave ned østafjells natt til tirsdag. StormGeo-meteorolog Mariann Aabrekk varslet søndag om at det ville komme ti centimeter snø over Sørlandet og Telemark og fem centimeter på Østlandet.

Går over til regn

Nedbøren vil fortsette hele dagen, men går gradvis over til regn.

– Det er fortsatt minus 1 på Gardermoen, men 0 grader på Torp. I Kristiansand er det allerede gått over til yr og 1 plussgrad, sier vakthavende meteorolog Roar Teigen i StormGeo klokken 04.45.

De fleste vil altså oppleve at vinteren er borte når de skal hjem fra jobb. Folk som bor lengre nord på Østlandet og i indre strøk, må imidlertid være forberedt på at underkjølt regn kan gjøre veiene glatte selv om det ser bart ut.

– I de indre delene av Østlandet, i Oppland og Hedmark kan det være vanskelige kjøreforhold også i ettermiddag, sier Teigen.

(©NTB/TV 2)