SISTE INNSPURT: Partileder Knut Arild Hareide etter ekstraordinært fylkesårsmøte i Hordaland KrF denne helgen. Nå gjenstår kun fire voteringer før landsmøtet 2. november. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SISTE INNSPURT: Partileder Knut Arild Hareide etter ekstraordinært fylkesårsmøte i Hordaland KrF denne helgen. Nå gjenstår kun fire voteringer før landsmøtet 2. november. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Kan bli «blå» seier i kveld: – Blir enormt spennende

Det gjenstår kun fire fylkesavstemninger før det store skjebnesmøtet til KrF fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag og tirsdag holdes de siste fire fylkeslagsmøtene som skal sende KrF-delegater til det skjebnesvangre landsmøtet, førstkommende fredag.

Mandag er det møter i KrF i Oslo, Akershus og Vestfold, og tirsdag i Østfold. I Østfold og forventer man et blått flertall, mens man forventer en svært jevn avstemning i Vestfold.

Partileder Knut Arild Hareide tror det blir spennende avstemninger.

– Både Oslo og Akershus tror jeg er helt åpne, sa Hareide til TV 2 i helgen.

– Jeg tror ikke dette er avgjort før 2. november. Det er også enkelte delegater som er åpne på at de er usikre, så her må vi vente til fredag, sa han.

Møtet i Akershus KrF skjer i Nittedal klokken 18, i Vestfold KrF skjer møtet i Tønsberg klokken 19, mens i Oslo skjer møtet på Frelsesarmeens Tempel i sentrum klokken 19.30.

Kan bli blå seier

Den blå siden har i skrivende stund et knapt flertall. Per nå er det valgt 78 røde delegater, som vil gå i regjering med Ap og Sp, og 84 blå, som vil i regjering med de borgerlige . Én delegat vil stemme blankt.

Blå side mangler 11 delegater for å få flertall, mens rød side mangler 17. Totalt skal det velges 23 delegater mandag (7 i Oslo, 7 i Vestfold og 9 i Akershus).

I teorien kan altså blå side stikke av med seieren mandag kveld, dersom det velges tilstrekkelig blå delegater.

– Det skal bli enormt spennende å se hva som skjer i dag og i morgen, og frem mot fredag, sier Vidar Udjus, politisk redaktør i Fædrelandsvennen.

– Alt kan skje

Men selv om det kan bli et blått flertall etter en siste opptelling denne uken, er ingenting avgjort før fredagens møte. Delegatene er nemlig ikke bundet opp til hva de har gitt uttrykk for å ville stemme, og kan dermed enkelt bytte side i den skriftlige voteringen.

– Alt kan skje. Delegater kan bytte holdninger og side. Men det vil jo også være litt paradoksalt, ettersom det har vært så viktig for fylkeslagene å vite hvor de står. Så litt pussig vil det være om de bytter side, mener Udjus.

Politisk kommentator i TV 2, Aslak Eriksrud, gir den samme beskrivelsen.

– Det er helt åpenbart at det kan skje. Det skal jo være en debatt på landsmøtet. Hvis fylkene skulle vært helt sikre, så kunne de bare sendt avgårde direkte stemmesedler.

TV 2 har på de ekstraordinære fylkesmøtene vært i kontakt med valgte delegater som har sagt at de vurderer å bytte side.

– Dette vet jo også Hareide, som nå jobber intenst opp mot usikre blå delegater, sier Eriksrud.

– Det tas nok mange telefoner nå, både i fylkeslag og på tvers av fylkeslag, tror Udjus.

Hareide-seier i helgen

I helgen var det avstemninger i flere store fylkeslag, deriblant Hordaland og Møre og Romsdal. Her gikk Hareide seirende ut.

Hans alternativ om å gå inn i regjering med Arbeiderpartiet og venstresiden fikk med seg totalt 28 delegater, mens antallet blå delegater endte på 23

Også i Nordland støttet flertallet Hareides syn, og de endte med å sende fire røde og én blå delegat.