Norge fikk under én ukes varsel:

Russland skal teste missiler i Norskehavet under NATO-øvelse

Et Osprey-helikopter lander på dekket til USS «Iwo Jima», som deltar i øvelsen i Norskehavet.
Et Osprey-helikopter lander på dekket til USS «Iwo Jima», som deltar i øvelsen i Norskehavet. Foto: Joe Cardona Gonzalez/US Navy
– Vi fortsetter NATO-øvelsen som planlagt, opplyser Forsvaret til TV 2.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russiske myndigheter har tidligere uttrykt misnøye med NATO-øvelsen Trident Juncture, og hevdet at gjennomføringen av storøvelsen er «i rekken av uvennlige skritt som Norge nylig har foretatt».

I 2017 fløy russiske fly taktiske formasjoner mot en NATO-flåtestyrke nordvest for Senja i Troms, for å signalisere motstand mot norsk og alliert trening og øving.

Fredag uttalte russisk UD at Trident Juncture har til hensikt å avskrekke Russland.

– Til tross for ganske klossete forsøk av representanter for alliansen og medlemsstatene på å fremstille en slik militær aktivitet som defensiv, er det åpenbart at denne demonstrasjonen av et kamppotensial er av tydelig antirussisk karakter, heter det i en facebookmelding fra Russlands ambassade.

TV 2 får opplyst at russiske myndigheter samme dag varslet Avinor om at den russiske marinen skal utføre missiltester i Norskehavet, mens Trident Juncture pågår.

Tre dager missiltesting

Ifølge Forsvaret skal NATOs maritime styrker hovedsaklig trene i Norskehavet fra Bergen til Vestfjorden i Nordland. De er delt inn i to hovedstyrker som skal kjempe mot hverandre.​

Mens norske korvetter og fregatter trener sammen med allierte fartøy under sjøstriden, skal den russiske marinen gjennomføre militærøvelse tre dager på rad, fra klokken 7 til 14.

Koordinatene for området som berøres under missiltestene, er i farvannet der de maritime styrkene skal trene under Trident Juncture, fra vest for Møre til Trøndelag.

– Den russiske øvelsen skal skje i havet like utenfor Mørekysten, i kort avstand fra de norske byene Kristiansund, Molde og Ålesund, og i et område med flere norske offshore-installasjoner, skriver Klassekampen.

VARSLER MISSILTEST: Varselet om de russiske missiltestene i Norskehavet angir koordinater som er midt i øvingsområdet til Trident Juncture.
VARSLER MISSILTEST: Varselet om de russiske missiltestene i Norskehavet angir koordinater som er midt i øvingsområdet til Trident Juncture. Foto: faksimile

Det har blitt utstedt en såkalt «Notice to airmen» (NOTAM), der andre luftfartøyer i området opplyses om den russiske aktiviteten:

«RECEIVED FROM MAIN AIR TRAFFIC MANAGEMENT CENTER OF RUSSIA THIS IS TO INFORM YOU THAT THE RUSSIAN NAVY PLAN TO ROCKET TEST FIRINGS IN THE BASIN OF THE NORWEGIAN SEA: 01, 02, 03 NOV 2018. DAILY 0700-1400. CHARACTERISTICS OF IMPACT AREA : 6230N 00200E - 6600N 00450E - 6425N 00900E 6202N 00405E - (6230N 00200E)».

Under én ukes varsel

Kommunikasjonssjef Erik Lødding i Avinor flysikring sier at Avinor har utstedt en NOTAM på bakgrunn av den russiske øvelsen, slik at sivile fly kan holde seg utenfor det aktuelle testområdet i internasjonalt luftrom.

Den oransje streken markerer hvor den russiske øvelsen skal foregå.
Den oransje streken markerer hvor den russiske øvelsen skal foregå. Foto: notaminfo.com

– Vi forventer ikke at dette vil føre til noen merkbare konsekvenser for den sivile trafikken i norsk luftrom, sier Lødding til TV 2.

Missiltesten som skal finne sted på under én ukes varsel, kommer ikke til å legge hindringer for NATO-øvelsen som har vært planlagt lenge, opplyser pressevakten ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

– Vi fortsetter øvelsen som planlagt, sier oberstløytnant Ivar Moen ved FOH til TV 2.

70 fartøyer deltar i feltøvelsen Trident Juncture, som starter 31. oktober, og vil involvere 24.000 sjøstyrker.

Den russiske marinens missiltest i Norskehavet vil foregå mens NATOs øvingsstyrke i nord vil gjennomføre en offensiv mot sør, støttet av en amfibieoperasjon og landsetting av US Marine Corps-soldater.

^
NATO-øvelsen Trident Juncture er i gang. FOTO: NTB scanpix

Trident Juncture:

  • 53.000 soldater fra over 30 land, 250 fly, 70 fartøyer og over 10.000 kjøretøy deltar i feltøvelsen, som vil benytte store land-, sjø- og luftområder.
  • I den største øvelsen siden 1980-tallet skal NATO øve på å forsvare Norge. På sjøsiden benyttes havområder som inkluderer Norskehavet og Nordsjøen, i tillegg til mindre områder i Østersjøen og Skagerak.
  • Luftstriden vil benytte luftrom som strekker seg over hele Midt-Norge, inkludert luftrom over sjø, og inn i deler av Sverige og Finland.
  • Feltøvelsesområdet på land strekker seg fra områdene Støren - Rena-Røros - Åndalsnes - Kyrksæterøra, og striden vil gjennomføres mellom en styrke i nord og en styrke i sør.
  • Nordstyrken ledes av NATO LANDCOM og består av Brigade Nord sammen med en brigade fra Canada og Sverige, i tillegg til en amfibisk styrke fra US Marine Corps. Begge hovedkvarterene etablerer seg på Jørstadmoen.
  • Den sørlige styrken er ledet av det tysk-nederlandske korpset, og består av brigader fra Italia, Storbritannia og Tyskland. Luftstyrkene vil primært operere fra Bodø, Ørland, Værnes, Gardermoen og Andøya, i tillegg til Kallax i Sverige og Rovaniemi i Finland.

Kilde: Forsvaret, NATO

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook