Knut-Arild Hareide har grunn til å smile etter helgens fylkeslagsmøter i KrF.
Knut-Arild Hareide har grunn til å smile etter helgens fylkeslagsmøter i KrF. Foto: Hommedal, Marit

Nordland KrF ga sin støtte til Hareide

Flertallet i Nordland KrF vil gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fylkeslaget sender dermed fire røde delegater, en blå delegat, og en delegat for å gå i opposisjon til det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

Den siste delegaten blir sendt som såkalt lyseblå, altså foretrekker et regjeringssamarbeid med høyresiden om vedkommende må velge.

Av de 47 stemmeberettigede i fylkeslaget, gikk 29 for Hareides alternativ, 12 for å gå inn i Solberg-regjeringen, og seks for å forbli i opposisjon.

Uansett ble valget en seier for partileder Knut-Arild Hareide.

– Jeg er selvfølgelig godt fornøyd med at et klart alternativ peker på mitt alternativ, sier Knut-Arild Hareide til TV 2.

– Jeg tror det det blit spennende. Det er grunn til å tro det blir blått flertall i Østfold og Vestfold, men Oslo og Akershus tror jeg er helt åpne. Jeg tror ikke dette er avgjort før etter landsmøtet på fredag, sier partilederen.

En uke før KrF-ere fra hele landet samles for å avgjøre regjeringens fremtid, er det valgt 73 delegater som vil gå i regjering med Ap og Sp, og 66 som vil i regjering med de borgerlige.

Per nå er også valgt fem lyserøde, og 19 lyseblå delegater, altså delegater som helst ikke vil i regjering.

Fremdeles gjenstår ekstraordinære landsmøter i Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold KrF.

Fremdeles svært jevnt

Fylkesleder Ingelin Noresjøville var svært fornøyd med resultatet.

– Jeg tenker dette er et godt resultat for Nordland. Slik jeg kjenner Nordland KrF er dette representativt, sier hun til TV 2.

Nå håper hun partiet klarer å forene seg under landsmøtet.

– Til syvende og sist blir dette et drama. Vi som skal til landsmøtet må tenke gjennom hva vi skal si, og prøve å samle partiet, uansett hva slags regjeringsalternativ vi skal velge.

Andre i fylkeslaget er derimot svært overrasket over resultatet. Første nestleder Bente Haukås sier hun nå ikke kjenner igjen sitt eget parti.

– Jeg hadde ikke sett dette komme i det hele tatt. Da Knut-Arild lanserte dette veivalget og ville bevege seg til venstre kjente jeg ikke igjen KrF. Og jeg skulle gjerne sendt en mye sterkere blå delegasjon til landsmøtet, sier Haukås.

«Superlørdag» gikk til Hareide

Nestleder Olaug Bollestad kom til Bodø for å overbevise nordlendingene om å stemme borgerlig.

– Uansett hvilke veivalg vi skal ta, så må vi samarbeide. Hvis jeg blir den tapende part, blir jeg med videre. Det er mitt grunnsyn med et samfunn med kristne verdier som er det viktigste uansett om vi går til venstre eller høyre, sa nestleder i KrF, Olaug Bollestad, under det ekstraordinære årsmøte i Nordland.

Bollestad fikk derimot lite gehør, og Nordland KrF sender en svært rød delegasjon til landsmøtet.

I forkant av møtet var det forventet at det ville bli jevnt og at delegat-stemmene ville bli fordelt likt.

  • Partileder Knut Arild Hareide ønsker et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og venstresiden, som vil innebære å velte dagens regjering. Begge nestlederne i partiet er uenige i dette, og ønsker at KrF skal gå inn i dagens regjering med Høyre, Venstre og Frp.
  • Selve avstemningen om hvem KrF skal samarbeide med, skjer på et ekstraorninært landsmøte fredag 2. november. Da skal 190 KrF-delegater stemme.
  • Før landsmøtet skal alle fylkeslagene i KrF stemme over om de vil samarbeide med høyre- eller venstresiden. Resultatet avgjør hvem de velger som delegater til landsmøtet.
  • Ulike fylker har valgt ulike måter for å velge delgater. Dette har skapt uro og debatt. Noen fylker sender et representativt antall av de som ønsker rød eller blå regjering. Andre fylker har valgt å sende delegater etter et «vinneren tar alt»-prinsipp, der mindretallet ikke blir representert i det hele tatt.
  • Hareide har ikke snakket om sin egen skjebne i det politiske dramaet han selv satte i gang. Men mange mener det ville være utenkelig at han fortsetter som partileder hvis partiet går inn for videre samarbeid med de borgerlige partiene.

Lørdag stemte i alt fem fylkeslag over hvem de vil sende til KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november. Partileder Knut Arild Hareide og hans alternativ om å gå inn i regjering med Arbeiderpartiet og venstresiden fikk med seg totalt 28 delegater, og Hareide var fornøyd med resultatet.

Saken oppdateres.