Hareides veivalg

– Den neste Frp-lederen kan hete Sylvi Listhaug, og vi kan sitte i regjering med henne

KrF-leder Knut Arild Hareide advarer om at partiet kan ende opp med å samarbeide med Sylvi Listhaug hvis de velger å gå inn i regjeringsforhandlinger med høyresiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Knut Arild Hareide forøker å overtale konservative KrF-ere til å være med på veivalget mot venstre. Han peker på at KrF-velgere er blant de velgerne som er mest kritisk til å samarbeide med Frp.

I talen sin kritiserte han tidligere justisminister Sylvi Listhaug som la ut et facebookinnlegg hvor hun hang ut Arbeiderpartiet som noen som støttet terrorister framfor nordmenn, og ikke klarte å beklage saken på en troverdig måte. Saken førte til at hun måtte gå av som justisminister.

– Det går det seks måneder så kommer det fram at beklagelsen ikke var troverdig, fordi den ikke var reell. Hun ønsket ikke beklage det. Dette er et eksempel på en samfunnsdebatt jeg ikke ønsker, sier Hareide.

– Siv Jensen sier Sylvi Listhaug har en lysende fremtid i partiet. Så vi må være forberedt på at den neste partilederen heter Sylvi Listhaug, og at vi sitter i regjering sammen med henne.

– I en regjering der Frp får så stor plass, så er jeg usikker på om vi får den retningen vi ønsker, sier han. Han advarer også mot å lage et skremselsbilde av SV.

Vil sette SV i vippeposisjon

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad, på sin side, advarer i kraftige ordelag mot samarbeid med venstresiden.

Han frykter KrF vil tape velgere hvis man tar en verdidreining mot venstre slik Hareide vil.

– Vi har fått store gjennomslag de siste fem årene for familiene, og for kampen mot fattigdom i Norge. Jeg tror at en regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke blir en sentrumsregjering, men at den vil trekkes langt mot venstre, sier Ropstad til TV 2.

Da vil partiet være helt avhengig av SV, spesielt i budsjettet, forklarer nestlederen. Da frykter han at regjeringen vil trekkes mot ytterste venstre.

– Hvis vi i tillegg skal kaste Erna Solberg, så mister du alle forhandlingskort fordi vi må ble enige med Arbeiderpartiet, sier Ropstad.

Han sier videre at han tror det vil bli vanskeligere å gå til valg i 2019 og 2021, om partiet velger å gå til venstresiden.

– Både velgere og medlemmer, spesielt på Sør- og Vestlandet, peker på Høyre og Erna Solberg, og mener hun gjør en god jobb. Befolkningen roper ikke etter et regjeringsskifte. Derfor frykter jeg at det i særlig disse regionene kan bli vanskelig å gå til valg, om vi kaster et alternativ som vi har fått til så mye bra med, sier Ropstad.

Nestlederen sier at han mener partiet vil få større gjennomslag for saker, og større bærekraft hvis partiet for første gang kan gå til valg med et reelt regjeringsforslag.

– Samtidig så mener Hareide at vi vil få større gjennomslag om vi går for et samarbeid med Arbeiderpartiet, men der er vi rett og slett uenige, sier Ropstad.

– Frykter du en avskalling i partiet?

– Det er klart jeg gjør det. Men jeg tror det blir en avskalling i partiet med begge alternativene. Men på lenger sikt, så vil det være enklere å bygge opp et bærekraftig parti om vi fortsetter å samarbeider med Høyre, mener Ropstad.

– Kan gå galt

Han påpeker at det er viktig KrF tar et valg, for det vil ikke bli enklere å gjøre dette om to eller tre år.

– Hvis partiet ønsker vi skal gå til Arbeiderpartiet og SP, så skal jeg gjøre det jeg kan for at partiet får mest mulig gjennomslag der, og at KrF fortsetter å være det verdipartiet som vi trenger i norsk politikk, sier nestlederen til TV 2.

– Mener du Hareide gambler med KrF sin politikk?

– Jeg vil ikke bruke ordet gamble. Men jeg tror sjansene for at det kan gå galt er større om vi går til Arbeiderpartiet, avslutter nestlederen.

Vedtok forholdstallsvalg

Et splittet fylkeslag i Hordaland lørdag har vedtatt at de vil ha en representativ valgordning når de velger delegater til KrFs ekstraordinære landsmøte 2. november.

51 ønsket forholdstallsvalg, mens 36 ønsket at flertallet skulle få alle delegater. I Hordaland ville de betydd 14 blå delegater.

Slik det er nå kan Hareide sanke støtte i det tradisjonelt konservative hjemfylket, og spenningen går i hvor mange røde delegater han vil få.

Det var dramatisk forut for beslutningen, da gruppeleder for KrF i Hordaland fylkesting, Beate Husa, la fram et alternativt forslag til utvelgelsen av landsmøtedelegasjonen under fylkesårsmøtet lørdag.

Husa uttalte hun ønsker en sikkerhetsventil i vedtaket Hordaland skal gjøre, fordi man ikke vet hvordan de andre fylkeslagene vil stemme.

– En flertallsdelegasjon sendes hvis noen av de resterende fylkesårsmøtene bryter med prinsippet om representasjon, het det i forslaget. Husa og de andre forslagsstillerne ønsket i tilfelle at en helblå delegasjon skulle sendes.

Trøndelag KrF beroliget Hordaland fylkeslag, og sa de ikke hadde noen planer om å endre beslutningen om å velge representativt.

Betent spørsmål

Spørsmålet om valgmetode er betent. Det er opp til hvert enkelt fylkeslag å bestemme hvordan de velger hvilke delegater de ender opp med å sende.

I Rogaland fulgte de et «vinneren tar alt»-prinsipp, som vil si at de kun sender blå delegater, og at de røde ikke blir representert i det hele tatt.

Dette har vært kontroversielt, og skapt debatt i partiet. De andre fylkeslagene sender et representativt antall delegater fordelt på blå og røde delegater.

Troms skal også stemme over delegater lørdag. Der ble det smådramatisk før møtestart på Vollan Gjestestue.

36 utsendinger skal velge fem til landsmøtet. Nå sies det at disse skal ha vært kartlagt får å få fram ønsket syn og holdninger.

– Jeg hører at det snakkes om en kartlegging, og mener at det må være greit å kjenne standpunktet de vi velger til landsmøtet, sier Helga Marie Bjerke fra kommunepartiet i Tromsø til TV 2.

Hun er selv «Blå», men tror på jevnt løp.

– 3-3 er mitt tips, sier hun.

Dette er saken

  • Partileder Knut Arild Hareide ønsker et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og venstresiden, som vil innebære å velte dagens regjering. Begge nestlederne i partiet er uenige i dette, og ønsker at KrF skal gå inn i dagens regjering med Høyre, Venstre og Frp.
  • Selve avstemningen om hvem KrF skal samarbeide med, skjer på et ekstraorninært landsmøte fredag 2. november. Da skal 190 KrF-delegater stemme.
  • Før landsmøtet skal alle fylkeslagene i KrF stemme over om de vil samarbeide med høyre- eller venstresiden. Resultatet avgjør hvem de velger som delegater til landsmøtet. Lørdag skal 52 delegater velges fra fem fylkeslag.
  • Ulike fylker har valgt ulike måter for å velge delgater. Dette har skapt uro og debatt. Noen fylker sender et representativt antall av de som ønsker rød eller blå regjering. Andre fylker har valgt å sende delegater etter et «vinneren tar alt»-prinsipp, der mindretallet ikke blir representert i det hele tatt.
  • Hareide har ikke snakket om sin egen skjebne i det politiske dramaet han selv satte i gang. Men mange mener det ville være utenkelig at han fortsetter som partileder hvis partiet går inn for videre samarbeid med de borgerlige partiene.