thriller-lørdag for KrF:

I dag kan de avgjøre regjeringens framtid

Etter en tøff batalje på Sørlandet fredag fortsetter Knut Arild Hareidedes politiske drama for fullt i dag – fem fylkeslag i KrF skal ha avstemninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag skal rundt en fjerdedel av delegatene til det ekstraordinære årsmøtet velges. Dermed kan mye være avgjort i kveld.

Følg dramaet direkte på TV 2 Nyhetskanalen eller på tv2.no

Under landsmøtet i Agder KrF sent i går kveld fikk Knut Arild Hareide med seg 5 røde delegater. Der var mer enn ventet, selv om den blå siden ble klart størst med 13.

SISTE: Ultimatum fra blå KrF-leder

Fylkene som velger delegater i dag er Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Troms.

Første stopp er Hareides hjemfylke, Hordaland. Hordaland er også et tradisjonelt konservativt KrF-fylke. Hareide sier under talen til fylkeslaget at han innser at Hordaland er et blått fylkeslag, men peker på at KrF-velgerne er de som har minst lyst til å samarbeide med Frp.

– Fire valg uten å lykkes

– Det minst trygge er å velge å fortsette som før, i opposisjon, sier Hareide til et svært splittet fylkeslag.

– Vi har gått til valg i fire valg der vi har pekt på sentrum/høyre-regjering, men har ikke lykkes med det. Hvis vi gjør det i 2021 også, vil vi være det eneste partiet som peker på det alternativet, og jeg tror ikke det er mer realistisk da, sier Hareide fra talerstolen.

Mange fra Krf er like skeptiske til å samarbeide med SV, som de er til samarbeidet med Frp, men dette vil Hareide til livs.

– Jeg vil advare mot skremselsbildet av SV, sier han.

Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, advarer mot venstresiden, som vil bety at de setter SV i en vippeposisjon.

Han sier også at han er stolt av mye av det de har klart å få til gjennom sitt samarbeid med den blåblå regjeringen.

Dette handler saken om

  • Partileder Knut Arild Hareide ønsker et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og venstresiden, som vil innebære å velte dagens regjering. Begge nestlederne i partiet er uenige i dette, og ønsker at KrF skal gå inn i dagens regjering med Høyre, Venstre og Frp.
  • Selve avstemningen om hvem KrF skal samarbeide med, skjer på et ekstraorninært landsmøte fredag 2. november. Da skal 190 KrF-delegater stemme.
  • Før landsmøtet skal alle fylkeslagene i KrF stemme over om de vil samarbeide med høyre- eller venstresiden. Resultatet avgjør hvem de velger som delegater til landsmøtet. Lørdag skal 52 delegater velges fra fem fylkeslag.
  • Ulike fylker har valgt ulike måter for å velge delgater. Dette har skapt uro og debatt. Noen fylker sender et representativt antall av de som ønsker rød eller blå regjering. Andre fylker har valgt å sende delegater etter et «vinneren tar alt»-prinsipp, der mindretallet ikke blir representert i det hele tatt.
  • Hareide har ikke snakket om sin egen skjebne i det politiske dramaet han selv satte i gang. Men mange mener det ville være utenkelig at han fortsetter som partileder hvis partiet går inn for videre samarbeid med de borgerlige partiene.
    ​​Les mer her

Så langt er det valgt 47 røde delegater, 3 lyserøde delegater, 48 blå delegater og 13 lyseblå delegater. Selv om disse delegatene sendes til det ekstraordinære landsmøtet 2. november, er de ikke låst av stemmene sine i fylkeslagene. Der kan mye skje både av taktiske og politiske hensyn.

Regjeringsalternativer

På det ekstraordinære landsmøtet skal partiet ta stilling til om KrF skal innlede regjeringsforhandlinger med Ap, noe som innebærer å felle dagens regjering, eller inngå regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp. Et tredje alternativ det skal stemmes over er om partiet bør forbli i opposisjon, som i dag.

Så langt ser det ut til at opposisjonsforslaget har liten oppslutning, og at de fleste ønsker seg inn i regjering, enten til høyre eller venstre.

Om KrF-landsmøtet blir svært jevnt, må veivalget vurderes av sentralstyre, partiledelse og stortingsgruppe, mener parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan.

– Hvis det blir et så jevnt resultat som det nå kan se ut til å bli, så må sentralstyret, partiledelsen og stortingsgruppen ta en vurdering av om mandatet som landsmøtet gir, er så klart at det gir startsignal til å sondere den ene eller andre veien, sier Grøvan.

– Å gå inn i en sondering med et parti praktisk talt delt på midten er veldig krevende. Da må vi tenke på hvordan man bygger laget videre og hvordan man utnytter den posisjonen som KrF tross alt har fått i denne perioden på en best mulig måte, sier han til avisen.