Under øvelsen Zapad 2017 testet Russland ut landbaserte krysserraketter som USA mener bryter nedrustningsavtalen fra 1987.
Under øvelsen Zapad 2017 testet Russland ut landbaserte krysserraketter som USA mener bryter nedrustningsavtalen fra 1987. Foto: mil.ru

Putin advarer mot nytt våpenkappløp

– Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal sette Europa i så stor fare, sier Vladimir Putin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russlands president Vladimir Putin sier et nytt våpenkappløp vil bryte ut hvis USA trekker seg fra flere atomvåpenavtaler.

President Donald Trump varslet nylig at han vil trekke USA fra nedrustningsavtalen INF, som forbyr atomraketter av mellomdistansetypen. Putin mener en «ekstremt farlig» situasjon vil oppstå hvis USA trekker seg fra INF-avtalen og i tillegg nekter å fornye nedrustningsavtalen Ny START.

– Ingenting vil være igjen, bortsett fra et våpenkappløp, sa Putin onsdag.

Han advarte også om russiske mottiltak hvis USA utplasserer mellomdistanseraketter i Europa. Da vil landene hvor rakettene befinner seg «utsette sitt territorium for trusselen om et mulig gjengjeldelsesangrep».

– Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal sette Europa i så stor fare, sa presidenten.

Bekymret Bolton

USA sier imidlertid at de er bekymret for at Russland i realiteten er i ferd med å utvikle mellomdistanseraketter som kan utstyres med atomstridshoder og ramme Europa nesten uten forvarsel.

John Bolton, Trumps rådgiver for nasjonal sikkerhet, var tirsdag i Moskva for å diskutere saken direkte med Putin. Etter samtalene med presidenten beskrev Bolton russiske raketter som en trussel mot Europa. Han viste også til Kinas mellomdistanseraketter og hevdet at det i praksis kun er USA som er blitt begrenset av INF-avtalen.

Stoltenberg irettesetter Russland

Bolton sier både Japan og Storbritannia støtter landet. Også generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO har tatt amerikanerne i forsvar. Det er russernes oppførsel som er hovedproblemet, mener han.

Russlands president møtte John Bolton tirsdag.
Russlands president møtte John Bolton tirsdag. Foto: Maxim Shemetov/NTB scanpix

– Problemet er at Russland over år har utviklet og utplassert et nytt våpensystem som kan bære kjernefysiske sprengladninger, sa Stoltenberg til NTB.

– Det er en uholdbar situasjon å ha en nedrustningsavtale som bare respekteres av den ene parten. Da er det ikke en avtale som fungerer, sier han.

USA varsler atomopprustning

Trump sa mandag at USA vil ruste opp sitt atomvåpenarsenal fordi Russland ikke har overholdt INF, et utspill som har skapt globale reaksjoner. Italias statsminister Giuseppe Conte advarte mot en alarmerende eskalering mens Kina ba Washington «tenke seg om to ganger».

– Vi ønsker ikke en ny kald krig. Vi ønsker ikke et nytt våpenkappløp, sa Stoltenberg.

Putin sier han ønsker å diskutere saken med Trump under det varslede møtet mellom dem i Paris 11. november, på sidelinjen av en markering av slutten av første verdenskrig.

Krysserraketter

Russlands nye missiler har USAs og NATOs baser innen rekkevidde.
Russlands nye missiler har USAs og NATOs baser innen rekkevidde. Foto: Munich Security Report 2018

Internasjonale eksperter har tidligere advart mot en ny og ustabil atomvåpen-alder.

Russland har utviklet det mobile rakettsystemet Iskander-K, en landbasert krysserrakett av mellomdistansetypen.

Krysserrakettene kan nå en hastighet på opp til 2100 meter i sekundet, og kan også frakte atomstridshoder fra krigsskip.

Det taktiske presisjonsvåpenet som NATO kaller SSC-8 bryter ifølge USA den såkalte INF-avtalen som Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov inngikk i 1987.​

I henhold til avtalen ble det forbudt med alle typer landbaserte krysserraketter av mellomdistansetypen, det vil si med rekkevidde mellom 500 og 5.500 kilometer.

I februar 2018 utplasserte Russland Iskander-M-rakettsystemet (NATO-betegnelse: SS-26 Stone) mellom NATO-landene Polen og Litauen. Satelittbilder som CNN har fått tilgang til, viser bygging av en bunker for atomvåpen i Kaliningrad.

Iskander-missiler ble også flyttet til Petsjenga-området under øvelsen Zapad 2017. Nylig offentliggjorte satelittbilder har avslørt Russlands massive gjenopprustning på Kolahalvøya.

(NTB/TV 2)