BESKYTTELSE: For hvert barn en kvinne føder før hun fyller 28 år, faller faren for brystkreft med 8 prosent. Beskyttelsen intreffer i uke 34, viser ny forskning.
BESKYTTELSE: For hvert barn en kvinne føder før hun fyller 28 år, faller faren for brystkreft med 8 prosent. Beskyttelsen intreffer i uke 34, viser ny forskning. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Ny forskning:

– Kan være med på å lage en pille mot brystkreft

For hvert barn kvinnen føder før fylte 28 år, faller risikoen for brystkreft. Beskyttelsen oppstår i uke 34, viser nye forskningsresultater fra Norge og Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har lenge vært kjent at det som beskytter en kvinne aller mest mot å utvikle brystkreft er å få barn tidlig i livet og gjerne mange barn.

Nå har forskerne funnet ut at det er i uke 34 av svangerskapet denne beskyttelsen inntrer.

– Vi tror det har noe med signalene som graviditeten gir brystene på dette tidspunktet, som også får brystvevet til å produsere melk, sier professor Nina Øyen ved Universitetet i Bergen til TV 2.

Hun har samarbeidet med professor Mads Melbye ved danske Statens Serum Institut, som har ledet studien.

I studien fant forskerne ut at dersom en kvinne får barn før fyller 28 år, så faller risikoen for å utvikle brystkreft med 8 prosent per barn. Kvinner som føder innen de første 33 ukene av graviditeten oppnår ikke noen beskyttende effekt.

Pille mot brystkreft

Forskerne tror resultatene kan få stor betydning i kampen mot brystkreft.

– Hvis vi finner ut av hvilke signalstoffer fra kroppen som setter i gang den beskyttende effekten, kan man muligens utvikle en pille som kan beskytte kvinner mot brystkreft, sier professor Mads Melbye i en pressemelding.

Melbye mener dette er revolusjonerende innen kreftforskning.

– Det er det virkelig. Og det er ikke hver dag vi gjør så betydelige funn innen forskning på brystkreft, sier Melbye til TV 2.

Nina øyen ved UiB har samarbeidet med Mads Melbye ved danske Statens Serum Institut. Foto: Kim E. Andreassen, UiB
Nina øyen ved UiB har samarbeidet med Mads Melbye ved danske Statens Serum Institut. Foto: Kim E. Andreassen, UiB

– Nå vet forskerne når og hvor de skal lete etter den beskyttende faktoren under graviditeten. Det gir oss en mulighet for å avdekke mekanismene og forstå hvordan beskyttelsen oppnås, sier Øyen.

I studien er 2,3 millioner danske kvinner undersøkt. De danske resultatene er sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse i Norge, der 1,6 millioner kvinner er med.

Skeptisk

Styreleder for Brystkreftforeningen i Norge, Ellen Utne, sier det er fantastisk om dette stemmer, men sier hun setter spørsmålstegn ved resultatet på grunn av hennes egen erfaring.

– Jeg var 24 år da jeg fikk mitt første barn og og var gravid i over 40 uker. Jeg ammet også barna mine i 1,5 år, men fikk likevel brystkreft. Likevel er det selvfølgelig fantastisk hvis dette stemmer, sier Utne til TV 2.

Ifølge Brystkreftforeningen er det 3400 kvinner som får brystkreft hvert år, og 90 prosent av de som får det overlever.

Ikke en kur

Melbye understreker at dette ikke er en kur for brystkreft, men at det reduserer sjansen for at sykdommen inntreffer.

– Dette er ikke en kur, men funnene viser at i og etter uke 34 av svangerskapet, minsker sjansen for å få brystkreft med 8 til 9 prosent. Du har ingen effekt før uke 33, men graviditeten gjør noe med brystene i løpet av denne uka.

– Jeg er sikker på at alle kvinner som passerer uke 34 vil komme til å ha en beskyttende effekt for resten av livet, sier Melbye til TV 2.

En solid studie

SPENNENDE: Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel, sier det bli spennende å følge studien videre. Foto: Agnete Brun / Kreftforeningen
SPENNENDE: Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel, sier det bli spennende å følge studien videre. Foto: Agnete Brun / Kreftforeningen

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen mener studien er svært interessant.

– Vi har jo visst lenge at graviditet beskytter mot brystkreft, men at det er en så klar sammenheng med varighet av graviditeten er nytt. Dette er en stor studie slik at resultatene virker å være solide. Hvilke biologiske faktorer som inntreffer i uke 34 må nye studier undersøke. Dette blir det spennende å følge med på, for å se om det kan ha betydning for å redusere risiko for å få brystkreft, sier Ryel til TV 2.

Forskerne jobber nå videre med en studie hvor de undersøker stoffer i blodet til moren, både før og etter uke 34. Ideen er å finne ut om det er noen signaler i blodet som er spesifikke for akkurat denne uken.