Sky News: – Khashoggis levninger funnet i Istanbul

Det lemlestede liket av den drepte journalisten Jamal Khashoggi er funnet i Tyrkia, hevder kilder til Sky News.

Kilder sier til Sky News at kroppsdelene til den drepte journalisten Jamal Khashoggi er funnet. Foto: Hasan Jamali
Kilder sier til Sky News at kroppsdelene til den drepte journalisten Jamal Khashoggi er funnet. Foto: Hasan Jamali

Ifølge kilder TV-kanalen har snakket med er kroppen til den drepte journalisten «kuttet opp», og ansiktet «vansiret».

Det hevdes også at Khashoggis kropp ble funnet i hagen til det saudi-arabiske konsulatets general.

I en tale til den tyrkiske nasjonalforsamlingen tidligere i dag stilte Tyrkias president Rece Tayyip Erdogan spørsmål ved saudi-arabiske myndigheters forklaring om at Khashoggi ble drept ved et grusomt feiltrinn.

– Hvorfor har ikke kroppen til en person som er offisielt bekreftet drept, ikke funnet, sa Erdogan.

Drapet var nøye planlagt

I talen gikk den tyrkiske presidenten kraftig ut mot saudi-arabiske myndigheter, og anklaget dem for å ha gjennomført en henrettelse på tyrkisk jord.

– Drapet var nøye planlagt, Erdogan til nasjonalforsamlingen. Ifølge presidenten er det ikke tvil om at saudiske myndigheter planla drapet på Khashoggi, og lover at tyrkiske myndigheter skal etterforske saken nøye.

– Dette skjedde på tyrkisk jord, og vi har et internasjonalt ansvar for å etterforske, sa han.

– Informasjonen vi har avslører at Khashoggi ble brutalt drept. Å hvitvaske slike barbariske handlinger vil skade samvittigheten til menneskeheten.​

Jamal Khashoggi forsvant etter at han gikk inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober.

– Erdogan gikk langt

Utenriksminster Ine Eriksen Søreide sier drapet på Jamal Khashoggi er dypt tragisk og fullstendig uakseptabelt.

– President Erdogan gikk langt i å hevde at drapet på Jamal Khashoggi ikke skjedde spontant og at det var politisk motivert. Han oppfordret saudiske myndigheter på det sterkeste til å gjennomføre en uavhengig granskning, sier Søreide.

Hun forteller at Norge krever det må gjennomføres på en rask, åpen og troverdig undersøkelse av omstendighetene rundt drapet.

– Vi forventer at saudiske myndigheter bidrar til å oppklare saken. De skyldige må stilles til ansvar. Eventuelle videre konsekvenser er det for tidlig å si noe om. Vi har i den forbindelse tett kontakt med EU og andre nærstående, forteller Søreide.

Manglende dokumentasjon

Anonyme tyrkiske tjenestemenn har tidligere sagt at de har lyd- og videoopptak som beviser at Khashoggi ble torturert og deretter drept og partert inne på konsulatet, men ingen har sett noe bevis på at dette stemmer. Bevis for påstanden om at et «drapsteam» tok med seg en beinsag til Istanbul, er også blant det som etterlyses.

Dette ble ikke nevnt i Erdogans tale.

Saudi-Arabia nektet først i tre uker for at Khashoggi døde inne på konsulatet før de i helgen snudde og innrømmet at han faktisk døde der. Men de hevder han døde som følge av en slåsskamp som utartet seg og avviser at han ble utsatt for et planlagt drap.

De nekter også for at kronprins Mohammed bin Salmans kjente til drapet, men medier siterer kilder i tyrkisk etterretning på at prinsen var i telefonkontakt med konsulatet fire ganger i perioden Khahoggi var på konsulatet.

Det er imidlertid på det rene at drapet ble forsøkt dekket over. Mandag kunne CNN vise en eksklusiv video der man så en uidentifisert mann kledd i Khashoggis klær og løsskjegg gå ut av konsulatet og dumpe klærne hans i en søppelsjakt.

Mer innhold fra TV 2