TORDNER: Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) mener løslatelsen av Makaveli Lindén viser en naivitet i det svenske systemet som fikk fatale konsekvenser.
TORDNER: Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) mener løslatelsen av Makaveli Lindén viser en naivitet i det svenske systemet som fikk fatale konsekvenser. Foto: Politiet/Scanpix

drapssiktet ble løslatt tidlig:

Langer ut mot Sverige: – Viser en total naivitet

Makaveli Lindén tilbragte mye tid på isolat og truet vakter da han satt fengslet, men slapp ut etter å ha sonet to tredeler av dommen. – Dette viser en total naivitet, tordner tidligere justisminister Per-Willy Amundsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lindén ble løslatt den 10. august i år. Kort tid etter dro han til Oslo, der politiet mener å vite at han brøt seg i en leilighet på Majorstuen og drepte Heikki Bjørklund Paltto (24).

Dommen Lindén sonet, var for et væpnet ran han begikk i august 2017. Ifølge dommen brøt han seg inn gjennom et vindu i en leilighet og truet beboerne med kniv.

I oktober i fjor ble den da 19 år gamle mannen dømt til ett år og seks måneder i fengsel. Under tiden i fengsel var Lindén en svært problematisk fange, og dokumenter fra fengselsoppholdet beskriver disiplinærbrudd og trusler.

Han skal ha vært opptatt av å sette seg i respekt overfor sine eldre medfanger. Ved en anledning spyttet han i maten til en annen fange.

Han skal også ha truet ansatte ved flere anledninger, blant annet ved å råde dem til å lukke vinduet på kvelden. Ved et tilfelle som fant sted kort tid før løslatelse, skal han ha formet hendene til en pistol og siktet på en fengselsbetjent.

Likevel slapp han etter to tredeler av sonet straff. Hadde han sonet hele straffen, ville han fremdeles vært i fengsel.

– Svensk snillisme

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) reagerer kraftig på at Lindén var på frifot.

– Det er helt åpenbart at man har utlyst dårlig vurderingsevne når man har satt en sånn person fri, sier Amundsen til TV 2.

– I Norge ville han neppe blitt løslatt. Dette tegner et bilde av vårt naboland som ikke fremstår ukjent, hva gjelder naivitet og manglende handlekraft, sier den tidligere justisministeren.

Her får han støtte av fungerende direktør Gøran Nilsson i Ila fengsel. Han uttaler seg på generelt grunnlag, men sier at innsatte som begår flere disiplinærbrudd i norske fengsler, mister muligheten for prøveløslatelse.

– I enkelte tilfeller kan også ett grovt disiplinærbrudd være nok. På det området er man nok strengere i Norge enn i Sverige, sier Nilsson til TV 2.

Kriminalvården, den svenske kriminalomsorgen, sier til TV 2 at de ikke kan kommentere enkeltsaker, men opplyser at prøveløslatelse som hovedregel skal skje etter to tredeler av sonet straff. Kun ved alvorlige brudd på fengselets regler under soning kan en innsatt få prøveløslatelsen utsatt.

Dermed holdt det ikke at Kriminalvården vurderte risikoen for nye lovbrudd som «middels høy» før den prøveløslatte Lindén.

– Risikobedømmelsen kan etter loven ikke alene være grunnlag for utsatt prøveløslatelse, skriver pressekontakt Ulf Mossberg i Kriminalvården til TV 2.

– Löfven bør beklage

Hadde Lindén sonet hele dommen på ett år og seks måneder, hadde han sittet fengslet den 15. oktober da drapet ble begått. Amundsen mener dette er systemsvikt som fikk en fatale konsekvenser.

– Dette viser en total naivitet, og manglende evne til å stille folk til ansvar, sier han.

– Beskjeden til Sverige er at de bør reversere politikken de fører. Den er farlig og undergraver svenske borgeres sikkerhet. I dette tilfellet rammet det også en norsk familie. Som øverste ansvarlige leder bør derfor Stefan Löfven beklage tragedien overfor familien, lokalsamfunnet og Norge, avslutter den tidligere justisministeren.

Pågrepet

Tirsdag ble politiet i Oslo informert om at fransk politi hadde pågrepet Lindén i Dijon. Dermed begynner prosessen med å få den drapssiktede 20-åringen utlevert.

Onsdag sender de en utleveringsbegjæring. Hvis Lindén motsetter seg utlevering, kan det ta flere måneder før han sendes til Norge. Dersom han samtykker kan det imidlertid gå fort.

Oslo-politiet vil også sende egne styrker som vil overvære de første avhørene med Lindén. Det er foreløpig ikke kjent hvordan han stiller seg til drapssiktelsen.

– Vi ønsker å høre hva han har å si til siktelsen. Vi ønsker ikke å gå ut med mer detaljer eller informasjon om etterforskningen så langt, opplyser politiet.​