Ny informasjon: drapet ble kontrollert over Skype

En av kronprins Mohammed bin Salmans nærmeste støttespillere styrte drapet på Jamal Khashoggi gjennom Skype, sier etterretningskilder til Reuters.

Saud al-Qahtani skal ha styrt drapet på Khashoggi over Skype. Foto: Hasan Jamali
Saud al-Qahtani skal ha styrt drapet på Khashoggi over Skype. Foto: Hasan Jamali

Mandag ble det kjent at en saudiarabisk agent skal ha forlatt konsulatet utkledd som Khashoggi like etter drapet. Nå kommer Reuters med nye opplysninger i saken om drapet på Khashoggi. En av konprins bin Salmans nærmeste støttespillere, Saud al-Qhatani skal ha styrt drapet på Khashoggi over Skype.

Saud al-Qhatani skal ha vært med på Skype i rommet Khashoggi ble drept, og skal ha begynt å slenge fornærmelser i retning Khashoggi. Khashoggi svarte med å si fornærmelser tilbake. På et tidspunkt skal al-Qahtani ha bedt sine menn om å bli kvitt Khashoggi, og skal ha sagt «gi meg hundens hode». Det er ikke klart om al-Qhatani så på da Khashoggi ble drept.

Rådgiveren beskrives som en sentral skikkelse i det saudiarabiske etterretningsmaskineriet, som skal stå bak hundrevis av politiske pågripelser, blant dem pågripelsen av Libanons statsminister.

Al-Qahtani har hatt et tett forhold til bin Salman i så mange år at den saudiarabiske kongefamilien kan få et forklaringsproblem. Han har uttalt at han aldri ville gjort noe uten sjefens godkjennelse. Det blir vanskelig for Saudi-Arabia å fremstille ham som hovedmannen bak drapet, uten å dra kronprinsen inn i bildet, sier en av kildene.

– Episoden vil ikke velte kronprinsen, men det har gjort skader på imaget hans som vil ta lang tid å bygge opp igjen, hvis det noen gang lar seg gjøre. Kongen beskytter han, sier en kilde ifølge Reuters.

I et forsøk på å temme stormen som har oppstått etter Khashoggi-drapet, har bin Salman imidlertid utpekt al-Qahtani som en av flere syndebukker.

Al-Qahtanis biografi på Twitter er nylig blitt endret fra kongelig rådgiver til styreleder for den saudiarabiske føderasjonen for cybersikkerhet, programmering og droner. Kort tid senere ble det meldt av saudiarabiske tjenestemenn at han ble sparket og pågrepet, noe Reuters sine kilder omtaler som spill for galleriet.

(©NTB/TV 2)