Hareide: – Ap er ikke et avkristningsparti

NORESUND/OSLO (TV 2): KrF-leder Knut Arild Hareide fortalte partifeller i Buskerud hvorfor de bør samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

SKAL OVERBEVISE SINE EGNE: KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad deltar på det utvidede fylkesstyremøtet i Buskerud KrF på Sole hotell ved Norefjell mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKAL OVERBEVISE SINE EGNE: KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad deltar på det utvidede fylkesstyremøtet i Buskerud KrF på Sole hotell ved Norefjell mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Vi får mer sentrumspolitikk med å samarbeide med Ap og Senterpartiet enn om vi samarbeider med Høyre og Frp, sa Hareide fra talerstolen.

I det som karakteriseres som KrFs skjebneuke gjør Hareide sitt beste for å argumentere for sitt valg om å innlede et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Mandag kveld avholdes det fylkesårsmøter i Buskerud, Hedmark og Finnmark. Her skal det velges delegater til det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

De 151 delegatene fylkesårsmøtene sender til landsmøtet får en avgjørende stemme. Til sammen skal da 190 KrF-ere avgjøre om KrF går inn i Erna Solbergs regjering, fortsetter i opposisjon, eller feller dagens regjering og danner en ny med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Nå er det delegatene på KrFs fylkesårsmøter som faktisk avgjør om Norge får ny regjering eller ikke før jul. Resten av Norge er satt på sidelinja, oppsummerer TV 2s kommentator Aslak Eriksrud.

Advarte mot Frp

Hareide og KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad innledet under fylkesårsmøtet til Buskerud KrF. Arbeiderpartiet er ikke et avkristningsparti, sa Hareide til forsamlingen.

– Vi har et verdifellesskap. Vi er ikke enige med dem i alt, men vi har samme ønsker for politikken, selv om vi er uenige i virkemidlene.

Partilederen sa at de heller ikke vil ha en regjering med SV, akkurat som de ikke vil sitte i regjering med Frp.

– En Ap-Sp-KrF-regjering kan samarbeide begge veier. Mitt alternativ er det beste for å få gjennomslag for KrFs politikk, argumenterte Hareide.

Om Frp sa Hareide at han ikke har noe vondt å si om verken partiet eller politikerne, men om deres politikk.

– Frp er for aktiv dødshjelp. Frp står lengst fra oss i sosialpolitikk. De vil liberalisere alkoholpolitikken. Søndagen er for Frp en shoppingdag. De vil også oppheve sexkjøps-loven. Alt dette er vi i mot.

Nestleder på «blå» side

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som ønsker å ta partiet inn i Erna Solbergs regjering, sa derimot at Ap og SV har stått i bresjen for å svekke kristendommens plass i samfunnet.

– Det er grunn til å være stolt av det vi har oppnådd med samarbeidet med dagens regjering. Vi har gjort en god jobb, vi har fått enormt gjennomslag og Norge har blitt et varmere samfunn, sa Ropstad.

– Vi kan få betydelig gjennomslag innad i regjeringen Solberg. Et samarbeid med Ap vil trekke politikken mot venstre, advarte nestlederen.

Smell for Hareide i Rogaland

Lørdag valgte Rogaland KrF å sende 15 delegater til landsmøtet som ønsker å gå i borgerlig samarbeid, mens fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal blir eneste delegat fra fylket som ønsker samarbeid med venstresiden. Dette skjedde til tross for at en tredel av delegatene stemte for et samarbeid med venstresiden.

Valget i Rogaland reiste spørsmålet om det er riktig å sende en delegasjon etter «winner takes it all»-prinsippet eller om delegasjonene i større grad bør gjenspeile årsmøtenes ulike synspunkter.

Spørsmålet kommer til å ri hele prosessen KrF står oppi, mener TV 2-kommentator Aslak Eriksrud.

– Man kan argumentere med partidemokrati på begge sider. Enten er det «winner takes it all», det er jo demokratisk på en måte, men det kan også argumenters for en representativ delegasjon. Men så er det ikke sikkert at årsmøtesalen er representativ for medlemmene i de ulike fylkeslagene, så her blir det debatt til siste slutt, tror jeg.

Knut Arild Hareide erkjenner at prosessen med partiets veivalg har blitt vanskeligere enn han hadde forventet. Likevel gir han partiet terningkast 5.

Tror fortsatt på seier

​KrFs kvinneorganisasjon valgte søndag tre kandidater som vil samarbeide med venstresiden, tre med høyresiden, mens seks ønsker at KrF skal fortsette i opposisjon.

Før Hareide dro fra Stortinget til Noresund mandag ettermiddag for å delta på fylkesårsmøtet i Buskerud KrF, sa partilederen til TV 2 at situasjonen fortsatt er åpen.

– Jeg vil anbefale det rådet jeg har gitt til partiet. Jeg tror en sentrumsbasert regjering er naturlig for sentrumspartiet KrF, og jeg har lagt merke til at det har vært stor entusiasme for det i partiet, sa Hareide til TV 2.

– Ja, men foreløpig leder de som vil til høyre?

– Ja men jeg tror dette blir jevnt, og jeg tror det er helt åpent hvor vi lander 2. november og jeg tror fortsatt jeg kan vinne.