HASTEINNKALLER: KrF-leder Knut Arild Hareide har hasteinnkalt landsstyret til krisemøte etter å ha gått på nederlag.i partiets største fylkeslag.
HASTEINNKALLER: KrF-leder Knut Arild Hareide har hasteinnkalt landsstyret til krisemøte etter å ha gått på nederlag.i partiets største fylkeslag. Foto: NTB scanpix

Hareide kaller inn til krisemøte

KrF-leder Knut Arild Hareide har innkalt til et ekstraordinært landsstyremøte mandag ettermiddag i kjølvannet av årsmøtet i Rogaland KrF. Det opplyser flere kilder til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Generalsekretær Hilde Frafjord Johnson sendte søndag kveld ut en svært overraskende melding der det kalles inn til et krisemøte.

Som lyn fra klar himmel

Innkallingen kom svært overraskende på flere av landsstyrets medlemmer TV 2 har snakket med søndag kveld.

– Det er for sent å endre spillereglene nå. Det er bare rart. Dessuten har mange lokallag allerede lagt seg på linjen med at vinneren tar alt når de har stemt frem sine delegater til fylkesårsmøtene, sier Martine Tønnesen som er leder i Kristelig Folkepartis ungdom.

Rogaland står på sitt

Innkallingen kommer dagen etter at Rogaland KrF valgte å sende 15 delegater som ønsker å gå i borgerlig samarbeid, mens fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal blir eneste delegat fra fylket som ønsker samarbeid med venstresiden.

– Vi fulgte vanlige lover og regler for hele prosessen og gjennomføringen, sier fylkesleder i Rogaland KrF Oddny Helen Turøy til TV 2 søndag kveld.

I de sentrale lovene til KrF heter det at «sentralstyret utarbeider normallover for fylkes­lagene. Fylkeslagene vedtar selv sine lover og eventuelle lov­endringer. Disse lovene er ikke gyldige før de er godkjent av sentral­styret».

Dermed er det opp til fylkeslagene selv å vedta regler for blant annet valg.

Lokallagsleder i Stavanger Inge Takle Mæstad tilhørte mindretallet og beklager at de ikke fikk gjennomslag for sitt ønske.

– Vi har satt en feil standard for de kommende fylkesårsmøtene, sa Mæstad til TV 2 rett etter at årsmøtet i Rogaland var over lørdag.

Strid om representativitet

TV 2 har snakket med flere av dem som tilhørte flertallet på fylkesårsmøtet i Rogaland som mener standarden for valg ble langt av lokallagene i Sandnes og Haugesund. De valgte å kun sende delegater som ønsket samarbeid med venstresiden til fylkeslagets årsmøte.

TV 2s gjennomgang av delegatfordelingen viser at det står langt flere medlemmer bak hver delegat fra det størst fylkeslaget Rogaland enn fra mange av de tradisjonelt røde fylkene.

– At velgerne i vår region teller mindre enn andre plasser det er uheldig, sa Per Kåre Foss som er gruppeleder for KrF i fylkestinget i Rogaland da TV 2 ba ham om å kommentere beregningene.

Fordelingsnøkkel kan avgjøre KrFs sjebne

Ingen sakspapirer

Det er ikke sendt ut sakspapirer sammen med innkallingen utover at det gjelder prosedyrer for valg av delegater til partiets landsmøte 2. november. Landsstyret i KrF består av sentralstyret og alle fylkeslederne.

– Vi vet ingen ting om hvorfor vi blir kalt inn eller hva partilederen ønsker med dette møtet, sier et av landsstyrets medlemmer til TV 2.

«Det innkalles til ekstra landsstyremøte på telefon i morgen, om prosedyrer for delegatvalg fra årsmøtene, står det i innkallingen, som er sendt ut på tekstmelding».

TV 2 har snakket med medlemmer av landsstyret som er svært overrasket over hasteinnkallingen.

– Jeg må avvente og se hva dette faktisk handler om, sier et annet landsstyremedlem til TV 2.

Epost-sjokk

Kort tid før fylkesårsmøtet i Rogaland ble det sendt ut en e-post fra partiledelsen der fylkene ble oppfordret til å velge landsmøtedelegasjoner som «gjenspeiler holdningene» på fylkesårsmøtet.

Ledelsen i Rogaland KRF oppdaget eposten først etter at årsmøtet hadde startet.

TV 2 har snakket etter årsmøtet med flere av delegatene som da de ble kjent med eposten i ettertid oppfattet den som et forsøk på å påvirke eller ta indirekte kontroll over fylkeslagets valg av delegater til landsmøtet.

Kritisk Hareide

Etter at Rogaland KrF lørdag valgte å sende 15 av 16 delegater som ønsker å samarbeide med partiene på høyre siden, uttalte Hareide seg svært kritisk.

– Bare én av 16 delegater støtter mitt syn. Når vi vet at en av tre i salen gjorde det, så burde det gjenspeiles i delegasjonen til landsmøtet, sa Hareide til TV 2 lørdag kveld.

Han mener at prosessen om KrFs retningsvalg er svekket før skjebnevalget 2. november.

– Jeg håper ikke de andre distriktene følger etter det som har skjedd i Rogaland i dag. Det er nesten blitt litt sånn at «the winner takes it all», og det er ikke demokratisk, sa partilederen.

Kvinnene har valgt

KrFs kvinneorganisasjon valgte søndag tre kandidater som vil samarbeide vend venstresiden, tre med høyresiden, mens seks ønsker at KrF skal fortsette i opposisjon.

«Gledelige nyheter fra KrFK ! jeg gleder meg over at de viser respekt for alle syn, og lar det gjenspeile delegasjonen. Jeg er også positivt overrasket over at så mange delegater vil støtte mitt råd om sentrum-Ap. Det er mange som heier på en ny regjering», skrev partileder Knut Arild Hareide på Facebook.

Men heller ikke delegasjonen fra kvinnebevegelsen er representativ, viser TV 2s beregninger.

En majoritet på 39 prosent av landsmøtet til KrF kvinnene oppgir at de ønsker å forbli i opposisjon, slik KrF er i dag. 34 prosent stemte for å gå inn i dagens regjering, mens 27 prosent vil regjere med Ap og Sp.

Det skulle gitt fem delegater til de som ønsker på fortsette i opposisjon, fire til de som ønsker å gå i borgerlig regjering og tre til de som ønsker å samarbeide med venstresiden. Her er altså Hareides syn overrepresentert.