Krigshelten Joachim Rønneberg (99) er død

Krigsveteranen Joachim Holmboe Rønneberg døde natt til søndag, melder NRK.

Rønneberg var motstandsmann, og fra 1941 til 1945 var han medlem av Kompani Linge.

Han er mest kjent for å ha ledet den berømte tungtvannsaksjonen på Vemork i februar 1943.

Aksjonen trekkes fram som en av de viktigste som ble utført under andre verdenskrig, og hadde som mål å hindre tyskerne i å bruke tungtvannet som ble produsert på Hydros fabrikkanlegg på Rjukan til å utvikle en atombombe.

– Folk hadde krav på svar

På grunn av tungtvannsaksjonen og andre oppdrag for Kompani Linge fikk Rønneberg flere norske og utenlandske utmerkelser, blant annet Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med eikegren.

Etter krigen bodde han i hjembyen Ålesund og jobbet som journalist og redaksjonssjef ved NRK Møre og Romsdal fram til 1987.

Rønneberg var lenge tilbakeholden med å snakke om hva han opplevde under krigen, og ikke før på 70-tallet bestemte han seg for å fortelle om krigsårene.

– Etter hvert kom jeg til at folk hadde krav på et svar. Det er viktig at vi alle kjenner til det som har skjedd. Da er det lettere å ta de riktige valgene i framtida. De som vokser opp i dag må forstå at vi alltid må være villige til å kjempe for frihet og fred, uttalte han til NRK.

Støre: Stort mot

I ettertid ble han belønnet for sitt arbeid med å opplyse barn og unge om farene med krig da han i 2015 fikk Forsvarets hederskors for sin formidling av krigshistorie til forsvarspersonell og Norges befolkning.

– Jeg minnes ham som en av de store motstandsmennene i Norge. Hans bidrag i forbindelse med norsk Hydro, i forbindelse med store viktige sabotasjer i forbindelse med krigen og ikke minst også hans aktive arbeid etter krigen har vært utrolig viktig. Han er en av de siste store motstandsheltene våre, sier statsminister Erna Solberg til TV 2.

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok til Twitter søndag for å vise respekt for krigsveteranen.

«Lyser fred over Joachim Rønnebergs minne. Ledet tungtvannsaksjonen i Vemork i 1943. Stort mot. Formidlet erfaringer og verdier til nye generasjoner», skriver han.

Mer innhold fra TV 2