FÅR SLAKT: Michael Monberg og hans parti, Veganerpartiet, møter sterke reaksjoner etter at de sammenlignet pedofili og kjøttspising for å få fram et poeng.
FÅR SLAKT: Michael Monberg og hans parti, Veganerpartiet, møter sterke reaksjoner etter at de sammenlignet pedofili og kjøttspising for å få fram et poeng. Foto: Skjermdump Facebook

Veganerparti sammenligner det å spise kjøtt med pedofili

Det danske partiet Veganerpartiet sammenligner pedofili med det å spise kjøtt. Det får danskene til å se rødt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«I hvilket av disse eksemplene synes du det er greit å gripe inn?

– Jeg er pedofil, og det er det ikke noe i veien med.
– Jeg slår mine barn. Sånn gjør vi det i vår familie, og det har ikke du noe med.
– Jeg spiser kjøtt, og det vil jeg fortsette med, for jeg elsker bacon.

Du kan kanskje ikke umiddelbart sette likhetstegn ved eller se den røde tråden mellom disse utsagnene, men felles for de tre handlingene er at alle har et offer.»

Slik innleder Veganerpartiet et videoinnlegg på sin Facebook-side 17. oktober, der de sammenligner det å spise kjøtt med å slå barna sine, eller å være pedofil.

Forsvarer sammenligningen

– Vi møter ofte holdningen om at hvis en person har lyst til å spise kjøtt, så skal ikke vi blande oss inn i det. Men moral er ikke subjektivt, og både pedofili og kjøttspising er umoralsk, sier medstifter av partiet Michael Monberg til danske BT.

Overfor den danske avisen erkjenner han at sammenligningen mellom pedofili og kjøttspising er på kanten. Men for å få fokus på den «usømmelige kjøttspisingen» forsvarer han bruken av begrepet.

– Veganerpartiet er «underdogs» akkurat nå. Vi kjemper de aller svakestes sak – dyrenes sak. Når man kjemper en slik sak, der man står langt tilbake på banen, må man noen ganger bruke ord som vekker oppmerksomhet, sier han til BT.

Monberg understreker at de ikke mener at de to handlingene kan likestilles, men påpeker at «begge handlingene har et offer».

– I Danmark er det å være offer for pedofili forferdelig, mens å drepe dyr for å spise kjøtt er naturlig. Vi har forsøkt å sammenligne de to, fordi begge handlingene har et offer, men mener ikke at det ene er like slemt som det andre, sier han.

– Et hån mot pedofili-ofre!

Reaksjonene etter den mildt sagt drøye uttalelsen har ikke latt vente på seg, og i kommentarfeltet under BT sin sak er reaksjonene sterke.

– Å sammenligne kjøttspising og pedofili vitner om en fulkomment virkelighetsfjern logikk, skriver en bruker i kommentarfeltet.

– Sammenligningen er fullstendig på jordet og et hån mot barn som blir utsatt for seksuelle overgrep! Alle er enige i at dyr skal leve under gode og humane forhold - også industridyr. Men å sammenligne et dyr som blir slaktet med ofre for pedofili, det er simpelthen helt på jordet, skriver en annen bruker.

– Spørs om ikke Veganerpartiet er røket helt ut på sidelinjen etter denne sammenligningen. Det er nok den mest bisarre sammenligningen jeg har hørt i mitt liv, skriver en annen.

Etter å også ha fått flere reaksjoner gjennom sin egen Facebook-side har Veganerpartiet gått ut med denne presiseringen:

– Vi føler oss nødt til å understreke at vi ikke sidestiller kjøttspising med pedofili. De ovenstående utsagnene står som eksempler på umoralske handlinger, hvor de fleste mennesker er enige i de første to, mens vi ved det tredje velger å proklamere at moral er subjektivt. Kontrasten mellom de tre utsagnene er bevisst satt på spissen, men er ikke et uttrykk for at vi sidestiller kjøttspising med pedofili eller vold mot barn, skriver partiet.