Møter 50.000 soldater med kassegitar og flygeblader

Når over femti tusen soldater fra over 30 land starter NATO-øvelse "Trident Juncture" i neste uke, blir de møtt med protestaksjoner over hele landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med kassegitar, protestsanger og flygeblad, gjøres de siste forberedelsene før man skal protestere mot NATOs gigantøvelse.

De er samlet i et knøttlite kontorlokale like ved Nidelven. Rundt på veggene henger bannere som ikke er til å misforstås.

Stemningen er god, til tross for at antallet fredsaktivister har blitt færre med årene.

Nok er nok

En av de som fortsatt står på barrikadene for å vise sin misnøye med NATO og amerikansk tilstedeværelse på Stjørdal øye, er pensjonert psykiater og mangeårig frihetskjemper Harald Reppesgaard.

– Denne øvelsen her vil øke spenningen når det gjelder forholdet til Russland. Det er klart at denne er rettet mot russerne og ingen andre, sier Reppesgaard.

Harald Reppesgaard er pensjonert psykiater og mangeårig frihetskjemper. Foto: TV 2
Harald Reppesgaard er pensjonert psykiater og mangeårig frihetskjemper. Foto: TV 2

– Nå syns jeg at denne rustningsspiralen har gått så skyhøyt i været med så stor fart, at man må si stopp. Nok er nok.

Flere organisasjoner landet rundt vil markere sin misnøye de neste ukene. I tillegg til Trondheim som markerer sin misnøye på torget lørdag, vil både Oslo og Bergen ha egne protestaksjoner når øvelsen er i gang.

Takk til Norge

Noen mil unna kontorene til aktivistene i Trondheim sentrum, gjør US Marines seg klare til strid sammen med over femti tusen andre soldater. Over 30 land skal delta i totalforsvaret av Norge. Den største NATO øvelsen på mange tiår på norsk jord. Over ti tusen militære kjøretøy blir å finne langs norske veier de neste ukene.

Slike plakater vil frihetskjemperne bruke for å protestere. Foto: TV 2
Slike plakater vil frihetskjemperne bruke for å protestere. Foto: TV 2

– Når du bygger tillit og forståelse mellom militæret og myndighetene i de ulike land, så blir verden et mye bedre sted, sier Steve Neary. Han er general og brigadesjef for US Marines som nå skal øve i Norge.

Hans styrker holder til på Frigård i Stjørdal, hvor amerikanerne lagrer store mengder krigsmateriell i flere forskjellige store fjellanlegg i Trøndelag. Han benytter anledningen til å skryte av Norge som vertsnasjon for øvelsen Trident Juncture 2018.

– Takk til Norge og lokale myndigheter for at dere tar imot oss med åpne armer på denne måten, sier Neary.

Frihetskjemperne vil stanse NATOs krigsøvelse. Foto: TV 2
Frihetskjemperne vil stanse NATOs krigsøvelse. Foto: TV 2

Frihetskjemperne blir færre

Frihetskjemperne i Trondheim innrømmer at de er blitt færre med årene og at de kjemper i motvind, men nekter å gi opp.

– Jeg må vel innrømme at jeg aldri har opplevd at det har vært mer tilslutning til NATO enn det er i øyeblikket, og det gjør jo sånne demonstrasjoner desto viktigere, sier Arnulf Kolstad, som har kjempet for fred siden den kalde krigen.