BLE DREPT AV en 15 ÅR GAMMEL JENTE:

Dette var siste gang Amund så søsteren Anna – nå vil han fullføre hennes største drøm

For fire år siden ble Anna Kristin Gillebo Backlund drept mens hun var på jobb. Nå vil familien fullføre hennes største drøm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Jeg vil dit hen,
bevisstheten danser i takt med lyset.
Der tusen stråler bryter med sinnets mørke.»

Slik lyder Anna Kristin Gillebo Backlund sitt siste dikt.

28. oktober 2014 ble hun drept mens hun var på jobb på en barnevernsinstitusjon på Vollen i Asker.

Anna var tilsynsfører for en 15 år gammel jente da hun ble knivstukket 21 ganger.

Samme dag ble jenta pågrepet. Hun erkjente da drapet, og ble varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud. I 2016 ble hun kjent tilregnelig og ble dømt til ni års forvaring.

En kamp

De siste årene har vært krevende for den gjenværende familien. Rettsaken mot gjerningspersonen måtte gjennom tre rettsinstanser. Det har også vært en kamp mot institusjonen som søsteren jobbet på.

Barnevernsinstitusjonen hun jobbet på, Små Enheter, fikk 200.000 kroner i bot etter drapet på Anna.

Både Arbeidstilsynet, Fylkesmannen i Oslo og Akershus, samt tingretten og lagmannsretten i straffesaken, påpekte brudd på arbeidsmiljøloven hos Små Enheter. I statsadvokatens begrunnelse for foretaksboten kom det også fram at Små Enheter burde hatt en egen skriftlig instruks for nattevaktens arbeid.

Familien til Anna har ved flere anledninger reagert på det de mener er en for svak reaksjon fra statsadvokatens side. I ettertid av rettsakene leverte de inn en klage til Riksadvokaten da de følte at det tok for lang tid å ferdigstille tiltalen.

Dette har tæret på familien.

– Det har tappet oss for krefter, men det har vært en kamp det har vært viktig å ta. Vi har valgt å gå inn i den og vi har valgt å være synlige, slik at det vi står for og det vi mener om saken kommer til uttrykk. Vi har fått lov til å bli hørt og vi har blitt godt ivaretatt av det norske rettssystemet, sier Annas bror, Amund Gillebo, til God morgen Norge.

– Menneskekjær

Fire år er gått siden det brutale drapet. Nå vil familien hedre henne ved å gi ut en diktsamling av hennes egne dikt.

MINNES SØSTEREN: Amund Gillebo minnes søsteren som en livsglad og kreativ jente. Foto: TV 2
MINNES SØSTEREN: Amund Gillebo minnes søsteren som en livsglad og kreativ jente. Foto: TV 2

Amund minnes søsteren som en livsglad jente.

– Hun var engasjert, kreativ og lidenskapelig. Menneskekjær. Hun involverte seg dypt i dem hun møtte, enten det var venner eller folk hun møtte på reise eller folk hun møtte gjennom jobben sin som sosionom, sier Annas bror, Amund Gillebo, til God morgen Norge.

Han forteller at søsteren elsket å reise og oppdage andre kulturer. Hun ville lære av verden, men hun var også glad i de små tingene. Selv om Anna var livsglad, var ikke livet alltid like lett.

– Hun hadde også sider i seg som var vanskelige, slik som alle har. Hun opplevde ting i livet sitt som var vanskelig. I diktene hennes gjenspeiles dette ved at hun snakker om tomhet, sorg, men også om kjærlighet og lys, sier han.

Realiserer drømmen

I midten av november fullfører familien Annas store drøm. Hennes første, og siste bok, blir snart en virkelighet.

– Det er enormt stort at vi klarte å få det til. Da vi hadde det første møtet med forlaget, og de sa at de ville gi den ut, så trodde vi nesten ikke på det, sier broren til God morgen Norge.

Dette var siste gang Amund så søsteren Anna. De var på Operaen for å høre ektemannen til Anna synge i Operakoret. Foto: Amund Gillebo
Dette var siste gang Amund så søsteren Anna. De var på Operaen for å høre ektemannen til Anna synge i Operakoret. Foto: Amund Gillebo

Amund forteller at diktene har bakgrunn i søsterens liv og oppvekst, men at de samtidig lever for seg selv som poesi og kunstverk. Og boka har gitt familien en bedre innsikt i Annas liv.

– Vi lærer henne bedre å kjenne gjennom temaer vi nødvendigvis ikke snakket så mye om. Som både var vanskelig og handlet om smerte, men som også handlet om lidenskapelig kjærlighet og åndelighet, sier han og fortsetter:

– Vi hadde et ønske om å fullføre det Anna drømte om og jobbet lenge med. Hun hadde vært overlykkelig og kjempestolt. Jeg tror at hun følger med nå også.

Lanseringsfest på bursdagen

Det er ikke tilfeldig at boken blir gitt ut i midten av november. 18. november var nemlig bursdagen til Anna.

– Vi ønsker å feire Anna og livet, og ikke ha fokus på døden. Livet oppstod da hun ble født, og vi ønsker å ha slippfesten av boka på bursdagen hennes, forteller Amund.

De siste fire årene har høsten vært den tyngste tiden for familien. Nå håper de at denne bokutgivelsen kan gi dem et lys i mørket.

– Høsten er tung for mange, med mørke og kulde som siger inn. Men også for oss siden vi mistet Anna i slutten av oktober. Så derfor er det fint å kunne ha noe fint å se fram mot i november. Så håper vi at dem som leser diktene, kan se noe her som kan gi dem noe i en høsttid som er vanskelig, sier han.