DR: Norge rammet av europeisk storsvindel

Flere av verdens største banker og flere finansskikkelser skal være involvert i en gigantisk utbytteskattsvindel som har kostet en rekke land over 519 milliarder kroner.

En omfattende utbytteskattsvindel skal ha kostet en rekke land minst 519 milliarder norske kroner, ifølge DR.

Det er kun inkludert landene Danmark, Tyskland, Belgia, Frankrike og Italia.

Dette skal også ha rammet Norge.

Svindelen skal ha blitt begått av et nettverk av internasjonale finansfolk og involverer flere av verdens største banker, blant annet Barclays, JP Morgan og Deutsche Bank.

180.000 sider

13 europeiske medier, deriblant DR, Politiken og Reuters, har det siste halve året trålet seg gjennom 180.000 sider hemmelig etterforskningsmateriale tilhørende tysk politi.

Kjernen av saken skal omhandle antatt bedrageri og spekulasjon rundt utbytteskatt.

– Mange av disse transaksjonene involverer situasjoner der skatten var innkrevd én gang, men så krevd tilbake flere ganger. Stort sett alle investeringsbankene gjorde det, sier en nøkkelperson i nettverket og tidligere JP Morgan-direktør i London, Aniel Anand, i en avhøring med tysk politi i 2017.

Stor og planlagt svindel

Ved noen tilfeller skal skattesummer ha blitt refundert opp til ti ganger det opprinnelige beløpet.

Det omfattende nettverket skal ha bestått av aksjehandlere, banker og advokatfirmaer i London og Frankfurt, to av Europas største finansbyer.

Skattedirektør Hans Christian Holte sier til TV 2 at denne svindelen er en stor og planlagt svindel som utnytter en ordning som finnes i mange land.

– Dette er en ordning hvor man kan få refusjon i forbindelse med kildeskatt. Det er altså en type ordning hvor om man misbruker ordningen, så kan man hente ut penger, og det er det som har skjedd i denne saken, sier Holte.

Under etterforskning

I dag skal mye av denne virksomheten være under etterforskning for bedrageri, ifølge DR.

– Det er et stort svindelnummer. Vi er blitt lurt, sier finansprofessor Peter Løchte Jørgensen ved universitetet i Aarhus til DR Nyheter.

En av nøkkelpersonene i nettverket, den britiske finansmannen Sanjay Shah, har tidligere vært i søkelyset i en lignende sak som rammet Norge.

– Vi var jegere, blodtørstige rever, som var kommet inn i hønsegården. Og hønsegården var statskassen, har han uttalt til DR.

En av Shahs talspersoner har sagt at han utelukkende har utnyttet et smutthull i loven, og ikke gjort noe ulovlig.

Flere av bankene erkjenner ansvar for virksomheten, og Deutche Bank opplyser at de nå samarbeider med europeiske myndigheter for å få alle fakta på bordet.

Stanset flere svindelforsøk

Gjennom et avansert system har investorer og banker sluppet unna skatt på utbytte på aksjer i perioden 2012 til 2015. Omfanget for bare Tyskland, Frankrike, Italia, Belgia og Danmark skal være 520 milliarder norske kroner i perioden, ifølge Danmarks Radio.

Svindelsystemet har vært beskrevet tidligere.

Danske skattemyndigheter ble i 2015 utsatt for svindel med refusjon for kildeskatt på aksjeutbytte. Da saken i Danmark, som har et omfang på vel 15 milliarder norske kroner, ble kjent, gikk skatteetaten straks i gang med å sjekke saker i Norge.

Skattedirektør Hans Christian Holte, sier at det som er positivt med denne saken er at de gjennom internasjonalt samarbeid, tidlig fikk nyss om denne trusselen.

– Vi fikk vite om denne trusselen i 2015. Da gikk vi tungt inn for å se på dette. Vi har avdekket ti forsøk på svindel i Norge, som dreier seg om til sammen 350 millioner kroner. I tillegg er det en sak tilbake i 2013, hvor vi ble svindlet for 580.000 kroner. Men det er altså bare lommepenger i forhold til hva denne saken dreier seg om på internasjonalt nivå, forklarer Holte.

– Kan det dukke opp nye saker i Norge?

– Det vil tiden vise, men min vurdering er at vi ikke har grunnlag til å forvente det. Vi har et godt kontrollregime, så akkurat denne type svindel mener jeg vi har gode tiltak for å håndtere, sier Holte.

– Veldig alvorlig

– Hvor alvorlig er denne saken?

– Denne saken er potensielt veldig alvorlig. Den kan både tappe stater for betydelige summer, og svekke tilliten på at vi bruker skattepengene på riktig vis, sier skattedirektøren.

Ifølge SVT går skattesvindelen ut på å gjennomføre en rekke kompliserte aksjehandler i selskaper på samme dag som de betaler ut aksjeutbytte. På den måten kan man få tilbakebetalt skatt som aldri er betalt inn.

Skatteetaten bekrefter at det trolig ikke er oppdaget nye saker.

– Det sjekkes nå med fagmiljøet, men det skal ikke være oppdaget nye saker, sier pressesjef Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten.​

(©NTB)