INNRØMMER: Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) innrømmer å ha levert inn feilaktige reiseregninger til Stortinget. Aftenposten avslører at han har mottatt minst 36.000 kroner for reiser han aldri har vært på.
INNRØMMER: Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) innrømmer å ha levert inn feilaktige reiseregninger til Stortinget. Aftenposten avslører at han har mottatt minst 36.000 kroner for reiser han aldri har vært på. Foto: Aas, Erlend

Keshvaris sugerør ned i statskassen

Frp-representanten har misbrukt tilliten. Det bør få konsekvenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For oss som synes reiseregninger er verre enn andre regninger, selv om pengene går motsatt vei enn vanlig, er det nesten mulig å være litt imponert over Mazyar Keshvari.

Frp-politikeren har levert reiseregninger for over en halv million kroner fra november 2016 til august 2018, meldte Aftenposten onsdag.

Men av den summen er 290.000 kroner udokumenterte utgifter. Det blir med ett mindre imponerende med reiseregninger uten kvitteringer.

Aftenposten dokumenterer at han har fått utbetalt minst 36.000 kroner for reiser samtidig som han beviselig har vært hjemme i Oslo.

Keshvari har, via advokat, lagt seg flat. Nå er han også sykmeldt. Omfanget av de falske reiseregningene vil vi forhåpentlig få svar på, siden han nå lover å gå gjennom alle bilag sammen med Stortingets administrasjon.

Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig
Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig Foto: Hvard Solem/TV 2

Advokaten skriver til Aftenposten: «Ved en rekke anledninger har han levert feil reiseregninger til Stortingets administrasjon». Det synes å være en mild beskrivelse. «Feil» kan alle gjøre. Keshvari har tilsynelatende diktet opp reiser til partimøter som aldri fant sted, som han aldri dro på, overnattinger han aldri hadde og tilbakelagte kilometre han aldri kjørte.

Det fremstår som mer enn bare en «feil» fra en mann som sammen med flertallet av sine stortingskollegaer har bevilget seg selv 956.463 kroner i årslønn.

Keshvari har benyttet seg av ordningen som finansierer stortingsrepresentanters politiske arbeid rundt omkring i landet. Det høres luksuriøst ut at representantene kan reise «så mye de vil» på skattebetalernes regning.

Men selv om det koster, er det verdt det.

Disse pengene sørger for at de folkevalgte kommer seg ut av Oslo. De drar på medlemsmøter til partilaget på Sørlandet, de drar på debatter i regi av små organisasjoner i Nord-Norge, de holder taler på konferanser på Vestlandet.

Det må Stortinget betale.

Alternativt måtte regningen bli tatt av de som inviterte. Da ville kun pengesterke aktører fått besøk av politikerne. Eventuelt måtte regningen bli tatt av partiene selv, og det er ingen grunn til å gjøre dem mer avhengig av gaver fra rike onkler og fagforeninger.

Dessverre er ordningen mulig å misbruke.

Stortingsrepresentanter kan finne beleilige møter som sammenfaller med en fest de ønsker å gå på. De kan invitere seg selv til et lokallag på en dag og et sted som «tilfeldigvis» er samtidig som en konsert.

Jeg vet ikke om noen sånne eksempler, men jeg vil ikke bli overrasket om det har skjedd.

Det er neppe ofte. Man skal være veldig glad i sikkerhetskontroll, trange seter og synet av grå skyer for å reise mer enn stortingsrepresentanter allerede gjør.

Av det Aftenposten så langt har dokumentert, kan det se ut som Keshvari har jukset på en annen måte, ved å utnytte at man ikke trenger å dokumentere reisen for å få kjøregodtgjørelse, og i tillegg har han satt opp at han overnatter privat.

Det burde være mulig å oppdage – og det var det, så snart Aftenposten fikk innsyn i reiseregningene. Journalisten Henning Carr Ekroll skriver på Twitter at dette var «første sak».

Da er det nok noen andre representanter som er litt nervøse i kveld.

Stortingsrepresentanter burde være til å stole på. Keshvari har begått et kraftig tillitsbrudd. Han har misbrukt vervet han fikk fra velgerne. Konsekvensen bør være at Frps stortingsgruppe plasserer ham solid på bakerste benk.

I tillegg, som Jan Arild Snoen i Minerva skriver, bør Stortinget anmelde saken.

Konsekvensen av Aftenpostens avsløring vil fort bli et strengere kontrollregime ved Stortingets reisekontor. Det ser dessverre ut til å være nødvendig.

Da får det avslutningsvis nevnes som et lite paradoks hvis staten får mer byråkrati av at en Frp-politiker misbrukte skattebetalernes penger.


Redigert: Setningen "som sammen sine kollegaer har bevilget seg selv 956.463 kroner i årslønn" ble endret for ikke å skape et inntrykk av at et enstemmig storting vedtok lønnen.