PROZAC-KÅT?: Forskere bak ny studie fant at fisker ble mer sexlystne når de ble eksponert for antidepressiva.
PROZAC-KÅT?: Forskere bak ny studie fant at fisker ble mer sexlystne når de ble eksponert for antidepressiva. Foto: Yasser Al-zayyat/AFP

Studie: Fisker ble sprengkåte av høye nivåer av antidepressiva i vann

Australske forskere gjorde den mildt sagt underlige oppdagelsen da de ville undersøke effekten kjemikalier vi slipper ut i vannet har på fisker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studien fant at fisker blir mer reproduksjonslystne på grunn av store mengder unaturlige kjemikalier i vannet.

Det er spesielt Prozac, som vi mennesker bruker som medisin mot depresjon, som hadde den spesielle effekten.

Testet i akvarium

Forskerne bak studien testet effekten ved å gi hannfisker i akvarium høye og lave doser av fluoxetin, som er den aktive ingrediensen i Prozac.

Fiskene ble eksponert for fluoxetin i 30 dager, og spermkvalitet og -kvantitet ble også testet.

Fiskene som ble gitt høyere doser av stoffet hadde oftere oppførsel som viste en vilje til å pare seg, og brukte mer av tiden sin på å jakte medlemmer av det motsatte kjønn.

– I paringsforsøkene viste hannfiskene som fikk høye doser med fluoxetin oftere en kopulerende oppførsel mot hunnfiskene enn hannfiskene som fikk lave doser, skriver Michael Bertram, lederen bak studien.

Klarer ikke filtrere ut stoffet

Fluoxetin finner veien ut i økosystemet fordi systemene som skal behandle og filtrere vannet ikke klarer å filtrere det ut. Fluoxetin er heller ikke det eneste: Flere andre farmasøytiske stoffer kommer seg også gjennom systemet og ut i naturen på denne måten.

Fiskene i studien ble gitt den samme mengden fluoxetin som den som befinner seg i fiskenes naturlige habitat, og forskerne bak studien regner dermed med at dette bidrar til å forstyrre fiskenes naturlige reproduksjon.

– Fluoxetin kan påvirke akvatiske arter på flere måter, blant annet ved å forstyrre utvikling og reproduksjon, samt endre morfologiske og fysiologiske egenskaper, skriver Bertram.

I tillegg er det en god mulighet for at disse stoffene påvirker dyrs oppførsel, på samme måte som antidepressiva kan påvirke mennesker.