Slik skal Steve Bannon gjenta Trumps valgsuksess i Europa

BRUSSEL, BELGIA (TV 2): – Vi kaller det en klubb hvor bare inviterte kan delta, sier den ytre høyre-politikeren Mischael Modrikamen (52). Sammen med Bannon etablerer han The Movement som skal samle høyrepopulister i Europa, for å kjempe mot innvandring og EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Steve Bannon hjalp Donald Trump inn i det Hvite hus, og satser på å gjenta valgsuksessen i Europa ved hjelp av egne penger og andre givere.

Kampen mot den europeiske eliten skal foregå fra Mischael Modrikamens herskapsvilla i utkanten av EU-hovedstaden Brussel.

Her styrer han både sitt eget advokatkontor, avisa Le Peuple (Folket) og Parti Populaire, et parti helt ute på høyrekanten.

Full match

Amerikanske Steve Bannon (64) og Modrikamen møtte hverandre via Nigel Farage, fra britiske UKIP. Farage sitter i EU-parlamentet og er mannen bak Brexit. I juli møttes Bannon og belgieren til lunsj i London.

– Det var umiddelbart match mellom oss. Vi deler grunnleggende visjoner, ideer og meninger om hva som bør gjøres, sier Modrikamen.

Han forteller at den ene fullførte den andres setning og sånn kom samarbeidet om The Movement i gang. En organisasjon som skal hjelpe høyrepopulister til makten i Europa, ved å tilby hjelp til blant annet sosiale medier og meningsmålinger.

Slaget om Europa handler om EU, mener han. The Movement satser på å prege valget til Europaparlamentet i mai 2019. Men The Movement har også som mål at høyrepopulister skal få en hånd på rattet i regjeringer i de ulike EU-landene. Og gjennom dette blokkere eller få igjennom forslag på EU-toppmøtene.

Trump-tilhenger

Modrikamen støttet Donald Trump allerede før han ble valgt og mener han er en suksess.

– Make America Great Again har vært en fantastisk suksess. Å få jobbene tilbake til USA igjen er en fantastisk suksess. Arbeidsledigheten har aldri vært så lav, sier Modrikamen.

Før valget i 2016 la Modrikamen ut en video med støtte til Trump som ble sett tre millioner ganger på YouTube. Han ble invitert til innsettelsen av Trump.

Bannon fikk sparken som spesialrådgiver for Donald Trump i det Hvite Hus i august 2017. Han ble brakt inn i valgkampen helt mot slutten for å få Trump valgt og det klarte han. Bannon har lagt seg opp en formue blant annet ved å produsere dokumentarfilmer med sterke effekter og konspirativt innhold. I tillegg har han tjent penger som en av investorene i TV-serien Seinfeld.

Han har også vært redaktør av Breitbart News til han måtte trekke seg fra jobben etter å ha kritisert Trump. Bannon er en av frontfigurene i det som kalles den amerikanske alt-right-bevegelsen, som ofte kalles hvit nasjonalisme. Den beskrives blant annet som rasistisk.

– Hva skal The Movement være?

– Dette er først og fremst en klubb, som skal bygge broer mellom populistiske partier og ledere. Du kan kun bli invitert inn. Vi kommer til å gjennomgå nøye alle som vi vil ha med, før de blir invitert, sier Modrikamen.

Mot innvandring og EU

Bannon og Modrikamen ser The Movement som en motkraft til elite-organisasjoner som World Economic Forum og Bilderberg-gruppen. Modrikamen kaller dem globalist-bevegelser. Førstnevnte arrangerer det årlige toppmøtet i Davos og ledes av tidligere utenriksminister Børge Brende. Bilderberg-gruppen er et forum for noen få utvalgte, som møtes en gang i året.

– Først må vi som jobber for nasjonalstaten og selvråderetten bli kjent med hverandre. Så kan vi hjelpe hverandre. Vi kan gi dem verktøy som hjelp til sosiale medier og meningsmålinger. Og alt dette skal være gratis. Dette skal være en klubb, vi har ingen ambisjoner om å stille til valg på egen hånd, sier Bannons medhjelper i Europa.

Han sier demokratiet ikke fungerer i Europa, slik EU er idag.

– Vi kan ikke godta at mer og mer makt overføres til EU. Vi ønsker det motsatte. At nasjonalstaten tar tilbake makt. Og vi trenger grenser. For du må kunne bestemme hvem som skal kunne bo i landet ditt eller ikke. Hvis du ikke har innbyggere med felles verdier, kan du ikke ha et fungerende demokrati. Vi vil begrense innvandringen, mens Macron og Merkel vil ha relativt åpne grenser, sier Modrikamen.

Han avviser spørsmålet vårt om ikke Bannon sprer dommedagsprofetier og konspirasjonsteorier, og sier han opplever ham som en fornuftig mann.

– Bannon kan lykkes

I redaksjonen til nettstedet Politico følges Bannons planer med stor interesse. Politico har 60 journalister som følger EU og europeisk politikk. Politisk redaktør Ryan Heath understreker at Bannon har en stor jobb foran seg, hvis han skal samle høyrepopulistene i Europa.

Victor Orban i Ungarn, Marine Le Pen i Frankrike og Matteo Salvini i Italia er blant de aktuelle kandidatene til The Movement, og samarbeidet mellom ytre-høyre-politikere har vært komplisert til nå.

– Bannon hadde helt klart evnen til å piske opp mye sinne og frykt i USA i 2016 og hans innsats hjalp Trump inn i Det hvite hus. Han kan klare å skape mye politisk kaos og ingen kan utelukke at han kan lykkes med det i Europa. Men han har også en del imot seg, som gjør at det kan bli vanskelig, sier Heath.

Det første målet for The Movement er å få flest mulig høyrepopulister valgt inn i Europaparlamentet i mai 2019. Politico har samlet inn flere hundre meningsmålinger fra EU-landene. I øyeblikket kan det se ut til at partier på ytre høyre fløy, tilsammen kan bli like store som dagens største partigruppe, de konservative. Hvis de klarer å samarbeide kan de for eksempel lokke kandidater til vervet som president til EU-kommisjonen eller viktige politiske saker.

Bannon planlegger å innvie The Movement i midt av januar 2019.

Bannon er invitert til å snakke på konferansen NewsXchange i Edinburg i november. Konferansen er arrangert av EBU, den europeiske kringkastingsunionen og invitasjonen av Bannon har ført til at den skotske førsteministeren, Nicola Sturgeon, har trukket seg fra arrangementet i protest.

Flere organisasjoner som jobber mot rasisme har tillyst demonstrasjoner i Edinburg mot Steve Bannon.