daniel (14) og simen (16) mobbes grovt på nett:

«Drep deg selv, autist»

På Simen og Daniel Andersens YouTube-kanal blir det jevnlig lagt igjen stygge kommentarer om brødrenes utseende og funksjonshemming. Samtidig merker de at sykdommen deres forverres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brødrene Simen (16) og Daniel (14) fra Bamble i Telemark er som tenåringsgutter flest; de digger musikk, fotball, Fortnite og YouTube, hvor de driver en kanal med over 50.000 følgere.

Men fordi de har den sjeldne sykdommen Duchennes muskeldystrofi, mottar de ofte grov hets i kommentarfeltet om tilstanden sin og hvordan de ser ut.

Ble telefonterrorisert

Dette er tredje gang brødrene gjester God morgen Norge. Første gangen var våren 2016, hvor de fortalte om mobbingen som allerede da hadde holdt på en stund.

Men det nyttet lite: Allerede samme kveld begynte det å ringe i pappa Bjørn Gunnars telefon.

I andre enden var en 18 år gammel mann som sa til Bjørn Gunnar at han håpet barna døde i rullestolene sine, slik at han kunne få matlysten sin tilbake.

Til sammen forsøkte mannen å ringe opp igjen 20 ganger etter at Bjørn Gunnar la på.

– Håndterer det bedre nå

«Drep deg selv autist», «Møø sier gutten i rullestolen» og «fette feite unger» er utsagn hentet fra kommentarfeltet til én enkelt video fra i fjor.

Har mobbingen avtatt etter at vi møtte brødrene sist? Egentlig ikke, sier eldstebror Simen.

– Folk skriver fortsatt stygge kommentarer, men vi klarer kanskje å håndtere det lettere.

– Hvordan håndterer dere det lettere? spør programleder Vår Staude.

– Nei … vi prøver å ikke bry oss om det, svarer 16-åringen.

Se hele intervjuet med brødrene i videoen øverst.

Pappa Bjørn Gunnar blir frustrert av det han mener er blitt en ukultur:

– Vi merker heldigvis forandring i form av at folk arresterer hverandre dersom noen kommenterer noe stygt, men likevel er det altfor mye som er tøft for meg som foresatt å lese. At gutter og jenter behandler hverandre sånn er en stygg ukultur. Det er ikke greit.

Mer slitne enn før

Duchennes er en sykdom som fører til gradvis tap av muskelfunksjonene. Evnen til å gå avtar som regel mens man er barn, og de fleste er avhengige av rullestol fra de når tenårene, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Etter hvert vil hjertefunksjonen svikte og man vil slite med å puste. Det finnes per nå ingen kur, men forventet levealder for de med Duchennes er betraktelig høyere enn før: Nå er det stadig flere som lever lenger enn 40 år.

Brødrene fra Telemark merker at sykdommen utvikler seg i negativ retning.

– Ting har blitt vanskeligere, og jeg blir fortere sliten i kroppen. Det er litt deilig å kunne bruke rullestolen, forteller Simen.

Vil trappe ned

På YouTube-kanalen har han og lillebroren moret seg med å lage egne sanger, og videoblogge fra hverdagen og dataspillingen. Men nå er tanken å roe ned aktiviteten.

– Det har vært utrolig gøy, men nå har vi tenkt til å trappe litt ned fordi det er mer slitsomt enn før. For nå som vi er blitt litt verre, så er ting mer slitsomt.

FØLGER MED: Bjørn Gunnar Andersen kaller sønnenes YouTube-aktivitet for «morsom, men til tider litt uforståelig». Foto: Guri Oppegård, TV 2.
FØLGER MED: Bjørn Gunnar Andersen kaller sønnenes YouTube-aktivitet for «morsom, men til tider litt uforståelig». Foto: Guri Oppegård, TV 2.

Bjørn Gunnar supplerer med at videobloggingen kanskje heller vil ta en annen retning fremover:

– Alt har vel sin epoke. YouTube kan kanskje heller brukes til det som er på agendaen vår nå, nemlig mobbing og inkludering.

«Daniel og Simen-prisene»

Og inkludering blir det på agendaen også i hjemkommunen Bamble: Der har nemlig Bjørn Gunnar og sønnene fått i stand en egen inkluderingsdag i samarbeid med kommunen.

Planleggingen har holdt på i ett år, og i tillegg til at det skal holdes flere foredrag skal det også deles ut to priser, kalt «Daniel og Simen-prisene».
De skal deles ut til en person og en bedrift som har jobbet for å bekjempe mobbing og fremme inkludering.

Dette skjer et drøyt år etter at brødrene vant prisen for «Årets meningsbærer» under Gullsnutten-kåringen i 2017.

– Det er jo kult å gå fra å vinne pris til å kunne dele ut en selv, sier Daniel.

Fremtiden

Om noen år drømmer 14-åringen om å jobbe som sportskommentatorer. Storebror Simen har fortsatt YouTube i fremtidstankene, men med et annet og mer «seriøst» innhold enn i dag.

Mobberne vil de ikke kaste bort så mye tid på.

– Det er vel ikke så mye å gjøre med dem. Jeg tror det alltid vil være folk som skriver stygge ting, sier Simen.

Pappa Bjørn Gunnar tror også det mest konstruktive er å leve i nuet:

– Vi tenker ikke så langt fremover eller så langt tilbake. Så har vi heller den kvaliteten vi kan ha her og nå.