Avis: Fire mistenkte i Khashoggi-saken tilknyttet kronprinsen

Fire av de Tyrkia mistenker står bak Jamal Khashoggis forsvinning, har bånd til Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, ifølge New York Times.

NEKTER: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman skal ha nektet for kjennskap til Kashoggis forsvinning til USAs president Donald Trump etter at de snakket sammen tidligere i uken. Foto: Karim Sahib
NEKTER: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman skal ha nektet for kjennskap til Kashoggis forsvinning til USAs president Donald Trump etter at de snakket sammen tidligere i uken. Foto: Karim Sahib

En av dem har ofte blitt sett sammen med kronprinsen på reise, blant annet nylig i Paris og Madrid. Han har også vært avbildet sammen med bin Salman, skriver New York Times.

Tre andre skal ifølge vitner og andre opplysninger være en del av kronprinsens sikkerhetsteam.

En femte er også identifisert som en rettsmedisiner, som skal være en høytstående tjenestemann innenriksdepartementet.

– Har funnet beviser

Tyrkiske tjenestemenn mener disse fem var en del av delegasjonen som befant seg på konsulatet den dagen journalisten Jamal Khashoggi forsvant. Om det viser seg å stemme, vil de kunne knyttes direkte til kronprinsen, som hevder at verken han eller den saudiarabiske regjeringen har kjennskap til saken.

Både USAs president Donald Trump og utenriksminister Mike Pompeo uttalte tirsdag at Saudi-Arabia nekter for å ha noe med saken å gjøre.

Khashoggi forsvant etter at han gikk inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober. Journalisten har, blant annet i kommentarartikler i Washington Post, kommet med kritikk mot tronarving bin Salmans styre.

En høytstående tyrkisk tjenestemann sa tirsdag til nyhetsbyrået AP at politiet som ransaket konsulatet, har funnet beviser for at Khashoggi ble drept der.

Krever svar

Utenriksministrene i G7 sier nå i en felles uttalelse at de krever en grundig granskning av forsvinningen av Khashoggi.

– De som står bak forsvinningen må holdes ansvarlige, sier utenriksministrene i G7 i en uttalelse.

G7, som består av Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia og EU, sier at de er svært bekymret for Khashoggis forsvinning.

I en felles uttalelse sier G7 at de forventer at Saudi-Arabia gjennomfører en grundig, troverdig, åpen og rask granskning av journalistens forsvinning. De framholder også at de er opptatt av å forsvare ytringsfriheten og beskytte pressefriheten.

Trump kritiserer

USAs president Donald Trump kritiserte natt til onsdag den raske fordømmelsen av Saudi-Arabia. Han sammenligner forsvinningen til journalisten med Brett Kavanaugh-saken. Kavanaugh ble anklaget for seksuell trakassering, men ble likevel valgt som høyesterettsdommer.

– Jeg tror vi må finne ut hva som skjedde først. Nå skjer det igjen, du vet, du er skyldig inntil det motsatte er bevist. Det liker jeg ikke. Vi gikk nettopp gjennom dette med Kavanaugh, og han var uskyldig hele tiden så vidt jeg vet, sa Trump.

(©NTB)