Dette er bilder av den påståtte broren til Mahad i eldre og yngre utgave som ble framlagt i Oslo tingrett i februar 2017.
Dette er bilder av den påståtte broren til Mahad i eldre og yngre utgave som ble framlagt i Oslo tingrett i februar 2017. Foto: Nico Sollie / TV 2

Mahads «bror» hevder norske myndigheter sendte FBI etter ham

Mahad Mahamuds påståtte djiboutiske bror raste mot regjeringsadvokaten i lagmannsretten, og påstod at han havnet i fengsel i Djibouti som følge av etterforskning i Mahad-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den påståtte broren Abdoulkader Abdi Mohamed vitnet på Skype i Mahad-saken tirsdag.

– Jeg sverger på ære og samvittighet på at Mahad ikke er broren min, sa Mohamed til Borgarting lagmannsrett.

Han anklaget norsk utlendingspoliti for å ha krenket hans integritet og skapt store problemer for ham i Djibouti.

– De behandlet meg om som jeg var en terrorist, og tok kontakt med FBI og sikkerhetsmyndighetene i landet mitt, raste den djiboutiske forretningsmannen.

Han fortalte at han ble arrestert etter at det føderale amerikanske politiet (FBI) hadde avhørt ham.

– Sikkerhetspolitiet holdt meg i arresten i tre dager, og stilte spørsmål til meg. Hva galt har jeg gjort norske myndigheter? Dere hadde adressen min og telefonen min. Hvorfor tok dere ikke kontakt med meg og stilte de spørsmålene dere hadde til meg, ville Mohamed vite.

Fengsling og tortur

Presidenten i Djibouti fikk 100 prosent av stemmene ved valget i 2005, og ble gjenvalgt i 2011. Det er rapportert om vilkårlige fengslinger og bruk av tortur fra det fryktede sikkerhetspolitiet i landet.

Regjeringsadvokat Erik Bratterud sier han ikke har noen kjennskap til at Oslo politidistrikts utlendingsseksjon har bedt FBI stille spørsmål til Mahads påståtte bror.

– Jeg vet ikke noe det, sier Bratterud.

– Han påstod at han ble arrestert på bakgrunn av henvendelser fra norsk politi?

– Ja, jeg hørte også det, men jeg vet ikke noe om det.

Advokat Arild Humlen, som representerer Mahad Mahamud sier han har hørt om dette før, og tatt det opp med norsk politi.

– De sier de ikke vet hvem som har iverksatt dette tiltaket, men Abdoulkader bekrefter at han har hatt nokså mye ubehag i Djibouti som følge av Mahads sak.

Politiet vil verken bekrefte eller benekte at de har bedt om bistand fra FBI i etterforskningen av identiteten til Mahad Mahamud.

– Vi kan ikke kommentere i en pågående rettssak, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt til TV 2.​

Besøkte Mahad i Norge

Den djiboutiske borgeren redegjorde for sin familie i retten, og sa at han har to brødre. Han benektet at noen av dem er Mahad.

Regjeringsadvokaten fastholder at de er brødre, og påstod i dag at «broren» besøkte Mahad i Oslo i 2012.

– Har du vært i Norge, spurte Bratterud.

– Ja, da jeg reiste til Frankrike besøkte jeg også Norge. Jeg møtte Mahad på en restaurant, og spiste middag med ham, fortalte Mohamed.

På spørsmål om det var broren som besøkte ham i Oslo, svarte Mahad at hvis det hadde vært det, så hadde han søkt om asyl.

Regjeringsadvokaten varslet at han vil underbygge påstandene om at de er brødre senere i rettssaken, blant annet gjennom et nytt billedbevis.

– Vil du si at hans vitnemål styrket eller svekket påstanden om at han er Mahads bror?

– Det skal jeg komme tilbake til på fredag når vi oppsummerer saken. Det vil jeg ikke foregripe i dag.

Tok fly fra Somalia for å vitne

Tirsdag vitnet også Mahads norsksomaliske tante Jamila Gadid Gelle (45), og en toppolitiker fra Somalia.

Parlamentsmedlemmet Dr. Zakaria Mohamud Abdi fortalte at han og familien var naboer og venner med familien til Mahad.

–De bodde i en militærleir. Vi bodde på den andre siden av veien, men ikke i militærleieren. Vi kjente hverandre, og pleide å treffes og drikke te sammen på kveldene, sier Abdi til TV 2.

– Hvorfor har du reist hele veien fra Somalia for å vitne i en norsk rettssal?

– Dette er en stor sak blant somaliere i hele verden, og det snakkes mye om saken. Folk spørs seg selv, hvorfor i all verden er Mahad i limbo, uten rettigheter. Norge og det norske folk er kjent for å fremme fred og for å forsvare menneskerettigheten, men det er en ting som mangler, og det er rettferdighet for Mahad, sier politikeren.

Han er èn av åtte topper innen politikk og forsvar i landet, som garanterer for at Mahad er fra Somalia.

– Han har god kjennskap til familien til Mahad, og har mye å fortelle, som styrker og understøtter Mahads forklaring, sier advokat Humlen.

Regjeringsadvokaten er knapp i sin kommentar.

– Vi fikk ført flere bevis og hørt flere vitner, slik at retten forhåpentligvis får et bedre bilde av saken, sier Bratterud.