HACKET: William Sjøstrand fra Kirkenes skjønte ingenting da telefonene begynte å renne inn mandag.
HACKET: William Sjøstrand fra Kirkenes skjønte ingenting da telefonene begynte å renne inn mandag. Foto: Tor Sandø / Avisa Nordland

William sendte svindelmail til flere tusen venner – uten at han visste det selv

Utspekulerte hackere sendte mandag morgen en e-post til flere tusen av Williams venner. Der stod det at han trengte 15.000 kroner til en flybillett.

– Det var jo litt tragisk. Alle kontaktene mine i Russland, Sverige, Tyskland og egentlig overalt fikk e-posten, forteller William Sjøstrand til TV 2.

Siden mandag morgen klokken 7.30 har det rent inn telefoner fra hele verden.

Finnmarkingen er leder for International Barents hockey league, og med stillingen følger det kontakt med mange tusen hockey-entusiater fra flere land. At alle skulle kontakte han mandag morgen kom derimot som en overraskelse.

– De ringer fortsatt og spør «William, hva er det som har skjedd med deg?», forteller Sjøstrand.

Trenger 15.000

Selve e-posten er gjengitt i iFinnmark. Der stod det følgende:

«Jeg håper dette kommer til deg i tide. Jeg gjorde en tur til Kiev, Ukraina og min bag ble stjålet med mitt internasjonale pass og kredittkortet mitt inne. Ambassaden er villig til å hjelpe meg med å ta et fly uten passet mitt, jeg trenger bare å betale for billett- og hotellregningene.

Til min forferdelse, kan jeg ikke få tilgang til pengene mine uten kredittkortet mitt og kontakte banken min, men de trenger mer tid til å gi meg et nytt kort. I denne uheldige situasjonen tenkte jeg på et lån som jeg kan betale tilbake så snart jeg kommer tilbake. Jeg trenger virkelig å bli med på neste flytur. Jeg trenger 15 000 norske kroner. Jeg kan sende deg mine detaljer om hvordan du kan overføre penger til meg.

Gi meg beskjed om det er mulig.

Jeg venter på svaret ditt.

MVH William»

Anmeldte svindelen

Til og med Williams kone har fått flere telefoner, og har opplevd at personer kommer innom arbeidsplassen hennes for å spørre om alt står bra til.

– Hun ringte meg også på mandag, og sa at jeg måtte være klar for trøbbel, humrer Sjøstrand.

Da Finnmarkingen kom på jobb hadde allerede sjefen fått mailen fra han. Han anbefalte å anmelde saken til politiet.

– Flere av politimennene hadde fått mailen de og. Det er mange gamle hockeyspillere, forteller Sjøstrand.

På politikammeret i Finnmark ble han fortalt at det er vanskelig å finne hvem som hacket e-posten hans. Sjøstrand er heller ikke alene i å bli utsatt for svindelforsøk – selv om det tross alt var kontaktene hans som ble forsøkt lurt i denne omgangen.

– Et samfunnsproblem

Økokrim opplyser at nordmenn blir svindlet for omtrent 200 millioner kroner i året, men at mørketallene nok er store.

Seksjonsleder Jørgen Holte i Varanger politistasjonsdistrikt sier de får inn anmeldelser fra tid til annen, men at de ikke har noen tall på nettsvindel.

– Nettsvindel er et samfunnsproblem. Tendensen er at digitalisering gjør det stadig enklere å drive massebedrageri, sier Holte til TV 2.

Han sier det er en klar tendens på at stadig flere blir utsatt for svindel på nett, og at svindlerne utvikler nye metoder hele tiden.

– Det er viktig å være årvåken og ikke klikke på lenker, gi sensitiv informasjon eller gi ut bankopplysninger. Jeg anbefaler alle å lese på politiet.no om nettsvindel for å unngå å bli lurt eller svindlet, sier Holte.

Han informerer om at nettsvindel kan være vanskelig å etterforske, da gjerningspersoner ofte sitter i utlandet og skjuler sine spor.

– Det er likevel viktig å anmelde det. Vi ser også at én person kan stå bak en rekke saker over hele landet, så en anmeldelse i Finnmark kan være brikken som avslører gjerningspersonen, oppfordrer Holte.

Svindlerne svarte

Også Microsoft ble kontaktet, og har tilsynelatende blokkert e-posten hans. Til tross for at steg er tatt og passord er byttet, så er fortsatt hackerne aktive på kontoen hans.

En kollega av Sjøstrand sendte nemlig et svar til hackerne for å høre hvilket kontonummer hun skulle overføre pengene til.

– Det var i et forsøk på å avsløre svindlerne. Da svarte de på mailen hennes, og sa at hun ikke trengte et kontonummer, men at hun kunne sende pengene via postgiro.

– Skummel hendelse

Sjøstrand er opprinnelig fra Russland, og tviler dermed på at hans norske venner faktisk trodde det var han som sendte e-posten.

– Siden jeg har flyttet til Norge, så er ikke gramatikken min så god. Brevet ser derimot ut til å være på nesten helt riktig bokmål, sier Sjøstrand.

Mange av kontaktene i de andre landene har på sin side fått teksten oversatt, og kan ikke kjenne igjen skrivemåten.

– Det største problemet nå er at jeg ikke får brukt mailen i forbindelse med arbeid. Jeg må følge med på hva som foregår, men er redd for at hackerne nå har tilgang til andre ting, sier han og legger til:

– Det er en skummel hendelse.