Ble internasjonalt etterlyst etter Åsted Norge-program:

Forsvant sporløst før rettssak – tatt i USA

ÅSTED NORGE (TV 2): Mannen (34) som er tiltalt for å ha overfalt og forsøkt å voldta Mari Lauvdal (32) for fem år siden er pågrepet i USA.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en søndagskveld i august 2013 at Lauvdal ble overfalt utenfor utestedet Blå på Grünerløkka i Oslo.

– Jeg husker at han tok tak i håret mitt og så dro han meg ned i bakken. Så dro han meg langs bakken, kanskje 10-15 meter, sa Mari Lauvdal til Åsted Norge 15. mai i fjor.

Forbipasserende klarte å avverge det politiet mener er et voldtektsforsøk, og politiet fikk pågrepet mannen.

Forsvant

Han ble tiltalt for voldtektsforsøk og legemsbeskadigelse under særlig skjerpende omstendigheter.

Men da rettssaken kom opp for Oslo tingrett halvannet år senere, 25. januar i 2015, dukket ikke den tiltalte mannen opp.

Politiet visste ikke da hvor han befant seg.

– Jeg hadde brukt mye tid på å forberede meg til rettsaken, og ble litt skuffa over hvordan det ble. Jeg synes ikke det var riktig at han bare kunne sette seg på et fly og dra. At det var så lett. Jeg håper det blir bedre rutiner, slik at ofrene blir bedre ivaretatt, sier Lauvdal.

VENTETID: – Jeg fikk inntrykk av at dette var såpass grei sak at det ville gå fort. Så sitter jeg her fem år senere, og det er først nå det skjer noe. Det verste med hele saken, er ventinga. At man ikke kan bli ferdig med det, sier Lauvdal.
VENTETID: – Jeg fikk inntrykk av at dette var såpass grei sak at det ville gå fort. Så sitter jeg her fem år senere, og det er først nå det skjer noe. Det verste med hele saken, er ventinga. At man ikke kan bli ferdig med det, sier Lauvdal.

Ikke etterlyst internasjonalt

Statsadvokaten besluttet at den tiltalte skulle etterlyses, men kun i Norge. Han ble ikke etterlyst internasjonalt.

– Ved vurderingen av om det skal foretas en internasjonal etterlysning vurderes handlingens grovhet, straffebudets strafferamme og andre konkrete forhold – herunder om vedkommende befinner seg for eksempel i Europa eller utenfor – opp mot omkostningene ved pågripelse og utlevering, skrev statsadvokat Guro Hansson Bull ved Oslo statsadvokatembeter i en e-post til Åsted Norge.

Hun skrev videre at det har vært praksis for at å etterlyse siktede i de mest alvorlige sakene slik som drap, svært alvorlige narkotikasaker eller alvorlige fullbyrdede voldtektssaker.

– Det har ikke vært en generell praksis for at dette gjøres i voldssaker eller ved forsøk på voldtekt. I denne konkrete saken har disse hensynene vært vurdert, og spesielt hadde en også grunn til å tro at den etterlyste kunne returnere til Norge av eget tiltak på grunn av hans tilknytning til Norge. Påtalemyndigheten ønsker selvsagt å få iretteført saken og har hele tiden hadde en løpende vurdering av situasjonen, fortalte Bull.

Samme dag som Åsted Norge omtaler saken, 15.mai 2017, blir tiltalte etterlyst internasjonalt .

Da gjør Oslo statsadvokatembeter en ny vurdering som følge av nye opplysninger i saken, blant annet oppholdssted.

Pågrepet

10.oktober blir han pågrepet i USA.

Norsk politi har jobbet nesten ett år med å få han utlevert, og mannen er nå varetektsfengslet i Norge. I desember kommer saken endelig opp for Oslo tingrett.

Over fem år etter overfallet gjør Mari Lauvdal seg nok en gang klar til at saken skal behandles i rettsvesenet.

– Jeg fikk inntrykk av at dette var såpass grei sak at det ville gå fort. Så sitter jeg her fem år senere, og det er først nå det skjer noe. Det verste med hele saken, er ventinga. At man ikke kan bli ferdig med det, sier Lauvdal.

SKADET: Mannen som skal ha overfalt Mari Lauvdal ble tiltalt for voldtektsforsøk og legemsbeskadigelse under særlig skjerpende omstendigheter.
SKADET: Mannen som skal ha overfalt Mari Lauvdal ble tiltalt for voldtektsforsøk og legemsbeskadigelse under særlig skjerpende omstendigheter.

Hun får støtte av bistandsadvokat Hege Salomon som gjerne skulle sett at det var enklere å etterlyse mistenkte personer internasjonalt i alvorlige saker.

– Det er veldig positivt at tiltalte til slutt ble pågrepet og utlevert til Norge. Det har vært en utrolig lang prosess og det er svært uheldig for fornærmede at det går så mange år før man kan legge saken bak seg, sier Salomon.

Erkjenner ikke straffeskyld

Advokat Haakon Åsli Skogstad i Advokatfirmaet Sulland er oppnevnt som forsvarer for den tiltalte 34-åringen.

– Min klient erkjenner ikke straffeskyld etter siktelsen, skriver Skogstad til Åsted Norge.

– Hvorfor dro han til Cuba?

– Etter cubansk migrasjonslov kan en cubaner bare oppholde seg i utlandet i to år uten å miste sine statsborgerrettigheter. Dette gjelder blant annet retten til bosted, utdanning og medisinsk behandling på Cuba. I desember 2014 hadde min klient vært to år i Norge, og hadde en utreisefrist fra cubanske myndigheter for å ikke bli statsløs. På dette tidspunktet hadde han ventet i ett år og fire måneder på en rettssak og møtt opp til alle avhør, skriver Skogstad.

– Hvorfor returnerte han ikke til Norge når han visste at han var stilt for retten her?

– Han returnerte ikke til Norge fordi han ikke lenger hadde oppholdstillatelse eller visum til Norge. Han visste ikke at han var etterlyst i Norge. Han ble heller ikke etterlyst internasjonalt av norsk politi før 15. mai 2017​, skriver han.

ÅSTED NORGE

Tips oss!

 Har du tips hører vi gjerne fra deg!

 Ta kontakt med oss på e-post eller ring 22 38 98 98!

 Besøk også Facebook-sidene våre!

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook