FOREDRAG: Joshua French holder foredrag på Nøtterøy kulturhus på Nøtterøy mandag kveld.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FOREDRAG: Joshua French holder foredrag på Nøtterøy kulturhus på Nøtterøy mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

snakker offentlig i Norge for første gang:

– Det var en god grunn til at vi ikke barberte oss i Kongo

NØTTERØY (TV 2): Joshua French fortalte et fullsatt Nøtterøy kulturhus en ny versjon av det som skjedde da han og Tjostolv Moland dro til Kongo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Joshua French har nå vært i Norge i halvannet år.

Mandag kveld snakket han offentlig for første gang, og det for et fullsatt Nøtterøy kulturhus.

French var iført hvit skjorte og dressbukse. Han smilte mot forsamlingen og fikk flere ganger publikum til å le. Det var en energisk og sjarmerende French som sto på scenen.

Det var verken lov til å ta bilder eller filme under foredraget. French ga heller ingen intervjuer til pressen, og svarte heller ikke på åpne spørsmål fra salen.

– Derfor var vi der

I første del av foredraget fortalte han en ny versjon av hvorfor han og Tjostolv Moland var i Kongo.

Han forklarer at de to var der på jobb som leiesoldater.

– Det var en rebellgruppe som var blitt snytt for en formue av en tidligere leder, som hadde gått i eksil. Vi hadde en informant som visste hvor formuen befant seg, forklarte han.

De to skulle betale informanten 10.000 dollar for å få vite hvor formuen var. Deretter skulle de hjelpe rebellgruppen å få den tilbake.

– Vi gravde ned pengene i jungelen fordi vi var redde for å bli stanset med pengene. Informanten utsatte stadig møtet, men til slutt skulle vi møtes. Vi leide en sjåfør og reiste mot stedet. Det var da vi ble overfalt av det som var regjeringssoldater, sier French.

Han påstår videre at det var regjeringssoldatene som skjøt mot dem, og at de traff sjåføren.

De to nordmennene kom seg vekk fra stedet, og var på flukt flere dager i jungelen før de ble pågrepet. I dagene og månedene som fulgte ble de to avhørt en rekke ganger. French mener avhørene av dem ble forfalsket.

Langt skjegg

Under rettssaken hadde de to planer om å rømme. Derfor valgte de å ikke barbere seg.

– Planen var å rømme. Da kunne vi barbere oss etter at vi hadde rømt, og ingen ville kjenne oss igjen, sier French.

Mens de to var i Kongo kom de med en helt annen versjon på hvorfor de var i landet - de sa da at de var der fordi de ønsket å se på muligheten for å arrangere turer til landet.

Kameraten døde

French ble benådet, og ankom Norge 17. mai 2017.

Tjostolv Moland døde i fengsel i 2013.

French fortalte om forholdene i fengselet. Blant annet hadde de bare strøm rundt 20 prosent av tiden, forklarte han. Det lengste strømbruddet de opplevde varte i 3,5 uker.

– Det var mygg om natten og fluer om dagen. Det var kloakk og dårlige forhold, det var vold og opprør, men vi klarte også å ha det fint sammen, sa French.

De to nordmennene leste bøker og diskuterte mye av tiden.

– Du går inn i en egen boble når du lever under så ekstreme forhold. Det var vold rundt oss, og et ekstremt bråk, hele tiden. Vi forsøkte å minne oss på at verden der ute fremdeles fantes, og at vi skulle ut dit, sa han.

Under foredraget snakket han også om Molands sykdom, og hvordan den påvirket siste del av deres tid sammen. Særlig etter at de ble overflyttet det militære Ndolo-fengselet ble forholdene dårligere.

– Da han døde var det som at rustningen min sprakk, sa han.

I årene etter at Moland døde, opplevde også French at hans helse ble dårligere. Han hadde flere sykehusopphold.

– Flere ganger holdt jeg på å dø, sa han.

Foredragsrekke

I omtalen av French foredrag står det:

«I foredraget deler han sin historie og sine erfaringer om krisehåndtering og motivasjon og om menneskets overlevelse i et av verdens farligste land. Joshua tar deg med på en utrolig spennende reise i sitt foredrag. Gripende og rystende på en gang.»

Foredraget er det første i en rekke, og French har også annonsert at han vil komme med en bok om de åtte årene han satt i kongolesisk fengsel.

Neste uke kommer også spillefilmen om Moland og French opphold i Kongo.