ANKESAK: Mahad Mahamud kjemper for å bevise at han kommer fra Somalia.
ANKESAK: Mahad Mahamud kjemper for å bevise at han kommer fra Somalia. Foto: Pedersen, Terje/Scanpix

Påstand om nytt bevis for retten: – Jeg føler at jeg nærmer meg seieren

Ny rapport kan bevise at den påståtte broren til Mahad Abib Mahamud egentlig kun er hans forretningspartner, påstår Mahads advokat. Mahad har stor tro på seier i andre rettsrunde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag startet ankesaken til bioingeniøren og tidligere Ullevål sykehus-ansatte Mahad Abib Mahamud i Borgarting Lagmannsrett.

Mahad tapte kampen om å få sitt norske statsborgerskap tilbake i Oslo tingrett, som slo fast at han er fra Djibouti og ikke fra Somalia, slik han selv har forklart.

Nytt bevis

Et sentralt element i saken er en person som Oslo tingrett i den første dommen slo fast er Mahads djiboutiske bror, og at Mahad dermed er fra Djibouti og ikke Somalia, slik han selv har fortalt.

Men i dag ble det lagt fram en ny politirapport i retten som underbygger at en forretningsavtale mellom Mahad og den påståtte broren er ekte.

– Tidligere har det blitt hevdet at denne avtalen ikke var en reell forretningsavtale, og bare noe man har laget for å forsøke å gi inntrykk av at de er forretningspartnere og ikke brødre, sier hans advokat Arild Humlen.

I den nye rapporten har notaren som har laget denne avtalen i telefonsamtale med norsk politi bekreftet at den er ekte.

– Nå har vi fått fastslått at den er ekte, ved at politiet har vært i kontakt med notaren som laget denne avtalen og gitt notariusstempel på at avtalen er ekte, sier Humlen.

– Merkelig

Humlen mener at det er ingenting som tyder på at den ikke er ekte.

– Dette understøtter alt vi har forklart tidligere og styrker saken hans. Det er forøvrig mye som indikerer at dette ikke er broren hans, men en forretningspartner, sier Humlen.

Politirapporten ble først skrevet lørdag kveld, etter at Humlen hadde etterlyst den. Haj reagerer på at han og hans klient ikke har fått disse opplysningene tidligere.

– Jeg synes det er merkelig, for politiet fikk disse opplysningene ti dager tidligere, men har unnlatt å skrive rapport. Det var først da jeg fikk disse opplysningene på andre måter og konfronterte politiet med dette at det ble skrevet en rapport. Det synes jeg er uheldig, sier Humlen.

– Jeg deler nok ikke den oppfatningen. Staten fastholder at det er framlagt falske dokumenter i saken, sier regjeringsadvokat Erik Bratterud til TV 2.

– Ikke viktig

Bratterud tonet ned betydningen av den nye rapporten i lagmannsretten mandag, og sa at han vil avvente å komme inn på rapporten til alle dokumentene kommer i epost fra Djibouti.

Han ønsker foreløpig ikke å utdype overfor TV 2 hvorfor han mener avtalen ikke er ekte.

Bratterud gikk i dag igjennom de samme argumentene som staten vant fram med i Oslo tingrett.

Bratterud framholdt at Mahad Mahamud snakket flytende fransk før han kom til Norge. Dette underbygger at Mahad kom til Norge fra Djibouti, der fransk er et offisielt språk, ifølge regjeringsadvokaten.

Mahamud fikk karakteren fem i fransk valgfag etter to år i Norge, mens han gjorde det middels godt i ordinære fag, som norsk og engelsk.

Bratterud gikk på nytt igjennom motstridende og sprikende informasjon fra Mahad om hans søsken, om flukten til Norge og ekteskapsinngåelse i Djibouti.

– Mahads troverdighet er alvorlig svekket. Han har noe viktig å skjule, og det er at hans bakgrunn fra Somalia ikke er riktig. Han er fra Djibouti, og strever med å opprettholde sin historie, sa Bratterud i sitt innledningsforedrag i lagmannsretten.

– Nå er saken etterforsket siden 2013. Hvorfor har man ikke klart å få bekreftet en identitet fra djuboutiske myndigheter?

– Nei, det er det et spørsmål om man noensinne får, og det skal ikke jeg spekulere i.

Følelsesladet

Det ble en følelsesladet dag for Mahad selv i retten, da rapporter fra hans ungdom i Brummunddal ble lest opp.

– Det var en del følelser da rapporter fra den tiden ble lest opp, de følelsene jeg hadde da, sykdommen til far og lengselen til familien min og savnet til søskenbarna mine. Det tok på meg, og da gråt jeg litt, sier Mahad til TV 2.

Senere i uken er det Mahads tur til å entre vitneboksen, og det ser han fram til.

– Jeg skal bare si hva jeg føler, og alt jeg kan huske skal jeg legge på bordet, sier Mahad.

– Jeg synes det er trist at jeg blir stemplet som en løgner. Jeg har hele tiden sagt at jeg er somalier. Det sier jeg nå, og jeg vil fortsatt si det i morgen. Jeg blir ikke trodd på, men dommerne får ha siste ordet, sier Mahad.

Han har troen på at han skal gå seirende ut av andre rettsrunde.

– Denne gangen tror jeg det går min vei. Nå føler jeg at jeg nærmer meg seieren. Jeg trodde jeg skulle vinne forrige gang òg, men jeg ble uheldigvis dømt, sier Mahad.

Flere nye vitner

Denne gangen stiller et helt nytt vitne opp i retten – Mahads norsksomaliske tante.

– Hun er halvsøsteren til moren min. De har samme far, men forskjellige mødre, sa Mahad til TV 2 i helgen.

Mahads somaliske familie i Oslo er opprørt over at han ble fratatt statsborgerskapet og utvist til Djibouti, sier hun.

– Barna mine gråt og spurte hvorfor de gjør dette mot Mahad. De er triste, sier tanten Jamila Gadid Gelle (45).

Tanten, som flyktet til Norge i 2003, forteller at hun møtte foreldrene til Mahad på hjemstedet Golweyn i Somalia før borgerkrigen brøt ut i 1991.

I tillegg har Mahad og Humlen med flere andre vitner som skal underbygge historien til Mahad.

– Det er vitner som vil understøtte hans historie. Det kommer personer som er høytstående funksjonærer fra Somalia som vil bekrefte hvem hans familie er, og hans påståtte bror vil vitne og si at han ikke er broren hans, sier Humlen.

Et annet vitne som Humlen trekker fram som sentralt er en mann som var befalet til Mahads far da han tjenestegjorde i Mogadishu.

– Han husker faren og familien veldig godt. Han er i dag sjef for luftforsvaret i Somalia og vil forklare seg om hans kjennskap til faren. Dette er sentrale og viktige temaer, sier Humlen.