Regjeringen vil ha gransking etter Tolga-saken: – Dette er veldig alvorlig

Tolga-saken er så alvorlig at statsrådene Monica Mæland, Bent Høie og Tor Mikkel Wara ber Fylkesmannen i Hordaland om å granske Tolga kommune i Hermark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ettermiddag ble det kjent at regjeringen skal ha gransking etter den mye omtalte Tolga-saken.

Kravet om gransking kommer etter at VG omtalte de tre brødrene Lars Peder (35), Arvid (32) og Magnus Holøyen (25) i starten av oktober.

I flere år var de registrert som psykisk utviklingshemmede i Tolga kommune i Hedmark. Det som skiller disse fra andre utviklingshemmede, er at dem var uvitende om deres egen diagnose.

Det var gjennom VGs undersøkelser at brødrene ble oppmerksomme på at Tolga kommune hadde registrert dem som psykisk utviklingshemmede i 2012 og i 2013.

De kunne også avsløre at tester viser at to av brødrene ikke har denne diagnosen, og at den tredje broren ble registrert av kommunen før han fikk diagnosen.

Ba om unnskyldning

Fra 2013 til 2014 blir antall personer som registreres som psykisk-utviklingshemmet doblet fra fem til ti personer. Bakgrunnen for denne økningen var at det sikret kommunen ekstra inntekter. Det var i dette tidsrommet brødrene ble registrert.

I mars 2017 får brødrene en verge for økonomiske og personlige spørsmål. De klager på vedtaket ved hjelp av venner og familie, og vergemålene oppheves i februar, juni og oktober.

Søndag ga ordfører i Tolga kommune, Ragnhild Aashaug, en unnskyldning til brødrene og deres mor. Samme dag sa Aashaug til VG at hele saken vil bli gransket.

– Veldig alvorlig

Kommunalminister Monica Mæland sa på en presseorientering sammen med justis- og beredskapsministeren og helse- og omsorgsministeren at det er avdekket «veldig alvorlige forhold» og at de nå er opptatt av å komme til bunns i dem.

Derfor ber de Fylkesmannen i Hordaland om å føre en såkalt lovlighetskontroll med Tolga kommune. I tillegg skal Statens sivilrettsforvaltning og Statens helsetilsyn kobles inn i undersøkelsene.

– Noen har fått en diagnose de ikke skulle hatt, noen har fått midler de ikke skulle hatt og noen er satt under vergemål de ikke skulle hatt, sier Mæland.

De ønsker nå å finne ut av hva som konkret har skjedd og hvordan det har skjedd.

– Nå må vi ta et skritt av gangen. Nå skal vi ha en grundig gjennomgang av tre ulike instanser. Vi skal samle det i en rapport, også skal vi gå gjennom den rapporten når den tid kommer, forteller Mæland.

Det er usikkert når denne rapporten blir klar.

– Vi synes dette er veldig alvorlig og setter i gang denne gjennomgangen. Vi håper at vi får en rapport så fort det er faglig ansvarlig, fortsetter hun.

Stikkprøver

Målet med denne rapporten er også for å finne ut om det er grunn til å tro at innbyggere i andre kommuner har fått diagnosen psykisk utviklingshemming uten å vite det, og at kommuner dermed har mottatt uberettiget statlig støtte.

– Fylkesmannen kommer til å bli bedt om å undersøke hvorvidt det er grunn til å tro at dette er noe som også kan ha foregått eller foregår også andre steder, sier Mæland.

Hun sier dette vil skje ved at fylkeslegen foretar stikkprøver for å finne ut om kommunene oppgir korrekte kriterier for innmelding av personer med psykisk utviklingshemning.

– Det er i dag et kontrollsystem ved kommunerevisjonen, men vi må altså undersøke om det er grunn til å gjøre en enda større gjennomgang, sier Mæland.

(TV 2 / NTB)