drapstiltalt 16-åring:

Derfor gikk hun inn i butikken, tok ned en kniv fra hylla og stakk to helt tilfeldig kvinner

Marie Skuland (17) ble drept av den 16 år gamle jenta som nå møter i Agder lagmannsrett. Bildet til høyre er tatt kort tid etter at drapet og drapsforsøket skjedde.
Marie Skuland (17) ble drept av den 16 år gamle jenta som nå møter i Agder lagmannsrett. Bildet til høyre er tatt kort tid etter at drapet og drapsforsøket skjedde. Foto: Privat
Agder lagmannsrett (TV 2): Den 16 år gamle jenta fortalte i detalj om hva hun gjorde og hvorfor hun gjorde det.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tiltalte 16-åringen, som var 15 på gjerningstidspunktet, har hatt en vanskelig oppvekst. Hun har en omfattende historikk hos barnevernet og i helsevesenet.

Jenta har forsøkt å ta sitt eget liv flere ganger, og hun har utagert ved en rekke anledninger. 16-åringen mener selv at en systemsvikt har bidratt til at hun nå sitter tiltalt for drap og drapsforsøk.

Det har snart gått 15 måneder siden hun den 26. juli i fjor gikk inn på Coop Obs-butikken på Sørlandssenteret. Der plukket hun ned en stor kniv fra hylla i kjøkkenavdelingen. Den brukte hun til å stikke to helt tilfeldige kvinner i overkroppen.

Marie Skuland (17), som hadde sommerjobb i butikken, ble drept. Christine Aaneland, som var kunde i butikken, fikk livstruende skader, men overlevde etter å ha fått omfattende behandling.

Fikk drapstanker

Den tiltalte jenta forklarte at hun følte en voldsom likegyldighet i tiden før drapet. Hun skal ha mistrivdes sterkt med tilværelsen på et såkalt enetiltak ved en barnevernsinstitusjon på Sørlandet, og hun skal ha planlagt å ta sitt eget liv.

Kort tid før drapet fikk 16-åringen nyss om at hun måtte bli værende i dette tiltaket i lang tid fremover. Da gikk hun helt i kjelleren, fortalte hun i vitneboksen.

– Jeg følte en helt uvirkelig desperasjon. Jeg følte at jeg hadde mistet meg selv, og jeg ble nesten litt skremt over tilstanden min, sa hun i retten.

16-åringen fikk det hun beskriver som «drapstanker». Hun søkte etter videoer som viser knivdrap og hun leste om hvor på kroppen det er farligst å bli stukket med kniv.

Hun vurderte også å brenne ned institusjonen hun bodde på, men bestemte seg for å stikke noen med kniv. Hensikten med dette var å komme med et rop om hjelp, forklarte tiltalte.

Snakket til Marie

Handlingen fremstår som planlagt, mener påtalemyndigheten.

På drapsdagen fikk tiltalte en mannlig bekjent med bil til å komme og hente seg på barnevernsinstitusjonen. Hun lurte de ansatte til å tro at hun skulle gå en tur alene i skogen, men i virkeligheten dro hun rett til Sørlandssenteret.

Sjåføren skal ikke ha visst om hva som var under planlegging.

Hun gikk alene inn på senteret og stakk de to kvinnene. Tiltalte fortalte at hun fant kniven i butikkhylla, at hun tok den ut av pakka og henvendte seg til avdøde Marie Skuland. Hun sa «unnskyld, denne datt ut av pakka». Skuland svarte «åja», og så ble hun stukket med kniven.

Tiltalte beskriver at Skuland skrek etter hjelp og at hun hadde store smerter. Da løp 16-åringen mot kassene der hun traff på sitt andre offer.

– Mente ikke å drepe

Hendelsesforløpet i saken er ikke bestridt, og I juni ble 16-åringen dømt til 11 års fengsel. Hun har anket dommen fordi hun mener at hun skulle blitt dømt for grov kroppsskade og ikke for drap.

Tiltalte hevder at hun aldri hadde til hensikt å drepe, men ble ikke trodd av tingretten.

Hun forklarer at hun bevisst stakk ofrene med kniv kun én gang og at det var en tanke bak å slå til i en stor matbutikk: Det ville være flere personer til stede, og dermed ville ofrene raskt få hjelp.

Påtalemyndigheten mener å kunne føre bevis for at drapet skjedde med forsett.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook