Stefan Löfven (S) vil prøve å danne regjering i Sverige

Socialdemokraternas leder har fått to uker på seg for å forsøke å danne regjering I Sverige.

VIL DANNE REGJERING: Socialdemokraternas Stefan Löfven. Foto: Stina Stjernkvist/tt
VIL DANNE REGJERING: Socialdemokraternas Stefan Löfven. Foto: Stina Stjernkvist/tt

Mandag morgen ga han Riksdagens talmann, som tilsvarer vår stortingspresident, beskjed om at han påtar seg oppdraget.

– Det beste for Sverige ville være et blokkoverskridende samarbeid. Jeg står til talmannens disposisjon med å lede prosessen og komme fram til en slik løsning, sa Löfven på en pressekonferanse like etter møtet med talmannen.

– Vi kommer til å søke løsninger der alle parter kan vinne på et samarbeid, sier Löfven.

Ny talmannrunde

Mandag ettermiddag bekreftet talmann Andreas Norlén (M) at han har gitt oppdraget til Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven.

– Jeg har besluttet å gi Stefan Löfven i oppdrag å sondere grunnlaget for å danne en ny regjering. Han har fått to uker på seg, og skal rapportere etter en uke, sier Norlén.

Han understreker at situasjonen virker under sonderingene så langt virker fastlåst og at det nå hviler et stort ansvar på partiene.

– Om vi skulle hatt en avstemning i dag skulle vi ikke fått en regjering. Jeg tror det svenske folket forventer at vi gjør det oppdraget de har gitt oss. Vi kan ikke kapitulere selv om oppdraget er vanskelig, sier Norlén.

– Hvor lang tid vil det ta før partiene begynner å flytte på sine posisjoner?

– Jeg våger ikke spekulere om det, sier Norlén.

Hvem som vil få oppdraget dersom Löfven heller ikke lykkes, vil ikke talmannen spekulere i. Han vil heller ikke spekulere i om han bør ta en mer aktiv rolle for å få fortgang på prosessen med å gi Sverige en ny regjering.

– Om fjorten dager vet vi mer om hva Löfven har prøvd og eventuelt mislykkes med. Hans oppdrag er ikke helt enkelt. Akkurat som Kristersons oppdrag heller ikke var helt enkelt, sier Norlén.

Måtte gi opp

For to uker siden fikk Ulf Kristersson i Moderaterna i oppgave fra talmannen i den svenske riksdagen om å forsøke danne regjering i Sverige.

Kristersson holdt en pressekonferanse etter sitt møte med talmannen, Riksdagens leder, søndag formiddag. Der bekreftet han at han måtte gi opp.

– Nå har jeg gjort det jeg kan gjøre i denne omgang. Nå er det ikke lenger jeg som har ansvaret for prosessen. Mine forslag ligger fortsatt på bordet, jeg tar ikke tilbake noenting, sa Kristersson.

Lederen for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson mener at det er rimelig at regjeringsoppdraget går videre til Löfven.

– Om talmannen skal fortsette å gi sonderingsoppdraget til noen, så er det Stefan Löfven som burde får det, sier han.

Disse må han overbevise

For å kunne danne en regjering må Löfven, som allerede har fått flertallet i Riksdagen mot seg, overbevise Centerpartiet og eller Liberalerna om at de skal bryte det borgerlige samarbeidet.

Han avviser at en samlingsregjering med Socaidemokraterna og Moderaterna.

– En samlingsregjering er nok for betydelig mer alvorlige situasjoner enn dette, svarte Löfven på spørsmål om det kan være aktuelt.

Sverige har hatt samlingsregjeringer to ganger tidligere, under unionsoppløsningen med Norge i 1905 og under andre verdenskrig.

Löfven sa på pressekonferansen at han ikke kan tenke seg å la noen annen bli statsminister.

– Det største partiet i regjeringsgrunnlaget skal ha statsministeren, sa Löfven.

Sverige har såkalt negativ parlamentarisme, som betyr at regjeringen ikke kan få flertallet mot seg ved en statsministeravstemning. Dersom ingen lykkes med å danne regjering kan det utskrives nyvalg: Det kan tidligst skje tre måneder etter at Riksdagen åpnet, som betyr 25 desember.

– Vi er virkelig ikke der nå. Ingen statsministerkandidat har ennå blitt prøvd i Riksdagen, sier talmann, Andreas Norlén.

Et eventuelt nyvalg skal avholdes innen tre måneder fra det er utlyst. Sist gang det ble avholdt nyvalg i Sverige var 1958.

Mer innhold fra TV 2