MILLIONSVINDEL: Britta Nielsen er mistenkt for å ha overført 111 millioner danske kroner, som skulle gått til utsatte grupper i samfunnet, til seg selv. Hun var ansatt i Socialstyrelsen, som inngår i Barne- og sosialdepartementet (bilde) i Danmark. Bildet innfelt viser Britta på en hesteauksjon i 2007.
MILLIONSVINDEL: Britta Nielsen er mistenkt for å ha overført 111 millioner danske kroner, som skulle gått til utsatte grupper i samfunnet, til seg selv. Hun var ansatt i Socialstyrelsen, som inngår i Barne- og sosialdepartementet (bilde) i Danmark. Bildet innfelt viser Britta på en hesteauksjon i 2007. Foto: Wiegaarden/Leif Jørgensen (Wikimedia Commons)

kollega til svindelmistenkte britta (64):

Derfor fattet hun aldri mistanke

Kollegaen gjennom seks år forteller at hun aldri mistenkte Britta (64) for noe som helst. Nå er 64-åringen etterlyst internasjonalt i en sjokkerende svindelsak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anne Britta Troelsgaard Nielsen (64), mistenkt for å ha svindlet barne- og sosialdepartementet i Danmark for 111 millioner, beskrives av en tidligere kollega som «hjelpsom og beskjeden»

– Hun var svært samarbeidsvillig, dyktig og rask med sine oppgaver. Hennes fremtoning og væremåte var heller ikke ekstravagant på noen måte, sier Ellinor Colmorten til den danske avisen BT.

Colmorten jobbet med Nielsen i forvaltningen i seks år, fra 2012 til 2018.

– Jeg er simpelthen i sjokk over at man kan leve et slikt dobbeltliv så lenge, sier hun.

– Nevnte aldri hvor pengene kom fra

Embetskvinnen Nielsen er etterlyst internasjonalt via Interpol, etter at barne- og sosialdepartmentet i Danmark holdt pressekonferanse om saken mandag.

De siste dagene har stadig flere detaljer fra den mistenkte svindelen blitt kjent i danske medier. Blant annet at Nielsen kjøpte flere dyre spranghester, og at hun og familien eide dyre eiendommer i Sør-Afrika.

– Hun snakket om at datteren hadde en hest, og hennes sønn hadde et firma i Sør-Afrika, men hun nevnte aldri hvor pengene kom fra. Sett utenfra levde hun et ganske alminnelig liv, og det virket som at hun var en helt alminnelig medarbeider, sier Colmorten.

Til TV 2 Danmark sier Colmorten at hun aldri mistenkte Nielsen for noe som helst.

– Hun var veldig privat og snakket ikke så mye om livet utenfor jobb. Men sånn er det jo noen mennesker som er, sier hun.

– Hun gikk i ganske vanlige klær, og jeg kan ikke huske at hun brukte smykker. Klærne, sko og vesker var helt alminnelige. Hun virket overhodet ikke ekstravagant, ingen dyre merker i det hele tatt. Det lignet det alle andre gikk i, forteller den tidligere kollegaen.

Flere siktet

Svindelen har, ifølge politiet, foregått ved at Nielsen, som var såkalt superbruker, har overført offentlige midler til seg selv. Pengene skulle gått til utsatte grupper i samfunnet.

Politiet etterforsker saken bredt, og mener at flere personer kan ha fått utbytte av storsvindelen. Ytterlige tre personer, to kvinner og en mann, er siktet for grovt heleri i forbindelse med saken.

Man mistenker at Nielsen har overført penger til seg selv helt siden 2002.

Hennes forsvarer, Nima Napipour, opplyser til danske medier at Nielsen er villig til å betale tilbake pengene hvis hun får et krav. Forsvareren sier han har vært i kontakt med Nielsen, men kan ikke oppgi hvor hun nå befinner seg.